Quantcast

http://picasion.com/

ΕΣΠΑ: 120 εκατ. ευρώ στην Κεντρική Μακεδονία

Προγράμματα ενίσχυσης των επιχειρήσεων προϋπολογισμού 120 εκατ. ευρώ θα προκηρυχθούν από τον επόμενο μήνα μέχρι και τις αρχές του 2019 από το περιφερειακό επιχειρησιακό σχέδιο του ΕΣΠΑ της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Συνολικά θα διατεθούν 140 εκατ. του ΠΕΠ
Κεντρικής Μακεδονίας του ΕΣΠΑ σε δράσεις έρευνας και καινοτομίας για αύξηση εξωστρέφειας κι αποτελεσματικής διείσδυσης αγορές, εκ των οποίων έχουν απορροφηθεί ήδη:

- 12 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των υποδομών έρευνας σε δημόσιους ερευνητικούς φορείς
-1,1 εκατ. ευρώ για τη λειτουργία δομής one stop shop
-5,5 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας σε δημόσιους φορείς


Την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου παρουσιάστηκαν οι λεπτομέρειες της πρώτης προκήρυξης, για συνεργατικούς σχηματισμούς (cluster) καινοτομίας προϋπολογισμού δημόσιας δαπάνης 4 εκατ. ευρώ, που πρόκειται να βγει στον αέρα τον Οκτώβριο. Τα επενδυτικά σχέδια που θα υποβληθούν πρέπει να έχουν ελάχιστο προϋπολογισμό 1 εκατ. ευρώ (από το ΕΣΠΑ θα καλυφθεί το 50% και οι επενδυτές πρέπει να έχουν ίδια συμμετοχή 500.000 ευρώ). Δικαιούχοι είναι οντότητες που έχουν δικαίωμα να διαχειρίζονται clusters με εταίρους ερευνητικούς φορείς, πανεπιστήμια και επιχειρήσεις, σύνδεσμοι επιχειρήσεων και επιμελητήρια, οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης, ΜΚΟ οι εταίροι) κλπ. Θα ακολουθήσει τον Νοέμβριο το μεγάλο πρόγραμμα για υφιστάμενες και νέες επιχειρήσεις εμπορίου, υπηρεσιών, τουρισμού και μεταποίησης προϋπολογισμού 80 εκατ. ευρώ δημόσιας δαπάνης (δηλαδή 160 εκατ. στο σύνολο) με ύψος επιδότηση 45%-50%.

Εντός του 2019 πρόκειται να προκηρυχτεί μια δράση ενίσχυσης για start ups ύψους 15-20 εκατ. ευρώ και 100% επιδότηση του επενδυτικού σχεδίου, με στόχο την ανάσχεση του brain drain.

Επίσης πρόκειται να υλοποιηθεί η δράση των κουπονιών καινοτομίας, που θα δίνονται στις επιχειρήσεις οι οποίες με τη σειρά τους θα τις διαθέτουν σε δημόσια ερευνητικά κέντρα ώστε σε συνεργασία μαζί τους να αναπτύξουν καινοτόμα προϊόντα ή να βελτιώσουν τα προϊόντα που παράγουν.


Πηγή: https://makthes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ