Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Βγαίνει στην αντεπίθεση το Εργατικό Κέντρο Βέροιας - «Κυνήγι» στους... «Κυνηγημένους»

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε η Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Βέροιας, με αφορμή τις κινητοποιήσεις στα πλαίσια της 83ης ΔΕΘ και την έλευση του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη. Παρόντες στη συνέντευξη ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Δημήτρης Ταχματζίδης, ο Γενικός
Γραμματέας Βασίλης Αδάμ και η επιστημονική συνεργάτης του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ Στέλλα Μπαρμπαρούση.
Στη συνέντευξη τύπου αναφέρθηκαν και μια σειρά από εργασιακά ζητήματα της πόλης μας, έπειτα μάλιστα και από τις πρόσφατες αποκαλύψεις του προέδρου Δημήτρη Ταχματζίδη στη σύσκεψη των Εργατικών Κέντρων Β. Ελλάδος, για την ύπαρξη κλειστής διαδικτυακής ομάδας, με το όνομα «Οι κυνηγημένοι», όπου επιχειρηματίες/εργοδότες της Βέροιας στοχοποιούν εργαζομένους.
Πανελλαδική πρώτη χαρακτήρισε το διαδικτυακό club που αποτελείται από περίπου 250 άτομα από τη Βέροια και την ευρύτερη περιοχή, όπου ενημερώνουν ο ένας τον άλλον μέσω μηνυμάτων, τόσο για κλιμάκιο ελεγκτών που κυκλοφορούν στην πόλη όσο και για εργαζομένους που διεκδίκησαν δεδουλευμένα από εργοδότη και προχώρησαν σε καταγγελίες, προκειμένου να μην προσληφθούν από κανέναν. Μάλιστα, διάβασε και απόσπασμα που κατάφερε να εξασφαλίσει, από συνομιλία μεταξύ μελών του club.



Όπως ανέφερε, «Οι "Κυνηγημένοι" είναι αυτοί που έκαναν την πλήρη απασχόληση μερική, που κολλάνε 1 ένσημο για 22 μέρες δουλειάς το μήνα, που βάζουν τον εργαζόμενο να υπογράψει για μερική απασχόληση ενώ εργάζεται 12 και 14 ώρες. Είναι αυτοί που στοχοποιούν εργαζομένους που διεκδίκησαν τα δεδουλευμένα τους».


«Κυνήγι» στους «κυνηγημένους»
Προειδοποίησε μάλιστα με... αντεπίθεση στους «κυνηγημένους», καλώντας τους να σταματήσουν τις ιστορίες αυτές, καθώς έχει και το Εργατικό Κέντρο όπλα στη φαρέτρα του. «Εμείς έχουμε ένα club με 1000 άτομα στην Ένωση Καταναλωτών Ημαθίας. Να μπούμε στη λογική να ειδοποιούμε τα μέλη ποιοι είναι οι μη σωστοί εργοδότες, ώστε να μην πηγαίνουμε εκεί για αγορές και κατανάλωση;
Καλούμε τους «κυνηγημένους» να σταματήσουν τις ιστορίες αυτές, γιατί μπορούμε και εμείς να αντιδράσουμε και μέσω της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος και μέσω της δύναμης του δικού μας club».

Ανεξέλεγκτη η κατάσταση στη Βέροια - Ξυπόλυτοι στα αγκάθια οι εργαζόμενοι
Απογοητευτικά είναι τα συμπεράσματα που βγήκαν από τη σύσκεψη των Εργατικών Κέντρων Β. Ελλάδος την περασμένη Τρίτη, όπως ανέφερε ο κ. Ταχματζίδης. «Κάθε χρόνο λέμε τα ίδια, ελπίζοντας σε σημεία καλυτέρευσης. Όμως και φέτος παρουσιάστηκε μια κακή κατάσταση. Καμία βελτίωση, ανεργία, εργοδοτική αυθαιρεσία. Υποστελεχωμένα και ΣΕΠΕ για την επιθεώρηση εργασίας. Ούτε ένας φιλεργατικός νόμος εδώ και 15 χρόνια. Ξυπόλυτοι στα αγκάθια οι εργαζόμενοι», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ στη συνέχεια επικεντρώθηκε τοπικά.
«Στην Ημαθία των 17000 εργαζομένων με 6500 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, υπάρχουν μόνο 2 επιθεωρητές. Είναι αδύνατο να ελεγχθεί η αγορά εργασίας και η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη, με τους εργοδότες να υιοθετούν το δόγμα "η εργασία είναι κόστος, είναι έξοδο και όχι συντελεστής στην παραγωγή".

Τέλος, απηύθυνε κάλεσμα για αγώνα στο δρόμο και όχι μέσω facebook, με αφορμή τη διοργάνωση της ΔΕΘ και την έλευση του Πρωθυπουργού. «Να βρεθούμε όλοι στο δρόμο. Στη Θεσσαλονίκη θα υπάρξουν συγκεντρώσεις για όλες τις αποχρώσεις».


Κάλεσμα προς τους εργαζομένους να οργανώνονται μέσα από τα συνδικάτα έκανε ο κ. Αδάμ, χαρακτηρίζοντάς τα ως τη μόνη διέξοδο. «Αναγκαίο όσο ποτέ η οργάνωση των εργαζομένων σε συνδικάτα, για να μην καταδιώκονται και στοχοποιούνται ατομικά. Καλύπτουμε σχεδόν όλους τους εργαζομένους. Όσοι απευθυνθούν στο Εργατικό Κέντρο μπορούν να βοηθηθούν. Ο κόσμος έχει απαξιώσει όλους τους θεσμούς. Ο μόνος όρθιος θεσμός, η μόνη διέξοδος, είναι τα συνδικάτα που μπορούν να βοηθήσουν τους εργαζομένους».
Αναφερόμενος στη Βέροια, είπε πως «Τα πράγματα έχουν ξεφύγει. Και όλη η ιστορία γίνεται για ένα 4ωρο, για 300 και 400 ευρώ. Εντύπωση μας κάνει που νέα παιδιά, αντί να επαναστατούν και να είναι στο δρόμο, τα ανέχονται.

Δωρεάν προγράμματα νομικής πληροφόρηση και αναβάθμισης προσόντων για τους εργαζόμενους από το παράρτημα ΙΝΕ/ΓΣΕΕ Βέροιας
Την έρευνα που διοργάνωσε το ΙΝΕ και τα αποτελέσματά της παρουσίασε η κ. Μπαρμπαρούση, ενώ θέλησε να ενημερώσει για τη νομική πληροφόρηση που παρέχεται δωρεάν από το ΙΝΕ στη Βέροια, καθώς και τα δωρεάν προγράμματα αναβάθμισης προσόντων. Όπως ανέφερε, η έρευνα δείχνει πολλά πράγματα για το σφυγμό του κόσμου για τη μεταμνημονιακή εποχή.
«Οι 9 στους 10 πιστεύουν πως δε μπορεί να αλλάξει κάτι. Οι 8 στους 10 πιστεύουν ότι ο Πρωθυπουργός θα έπρεπε να συναντηθεί με τους εργαζομένους που εκπροσωπούνται από τη ΓΣΕΕ, ώστε εργοδότες, εργαζόμενοι και κυβέρνηση να συμφωνήσουν σε βασικά εργασιακά θέματα. Δε μπορεί να κάνει κάτι για τους εργαζομένους και γι' αυτό αποφεύγει τη συνάντηση».

Μια πρώτη κατεύθυνση του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ είναι να παρέχεται σε εργαζομένους και ανέργους, υπηρεσίες, όπως εξατομικευμένη, δωρεάν νομική πληροφόρηση, για ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά και εργατικά θέματα. Οι απαντήσεις από νομικούς δίνονται γραπτώς και τεκμηριωμένα, με σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα. Επίσης, διοργανώνονται εργαστήρια για την αντιμετώπιση του εργασιακού άγχους.
Μια δεύτερη κατεύθυνση του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ είναι η αναβάθμιση των προσόντων των εργαζομένων με δωρεάν προγράμματα εξ' αποστάσεως. Άμεσα στη Βέροια θα τρέξουν προγράμματα για Η/Υ με πιστοποίηση, για το προσφυγικό και για διαχείριση εργασιακού άγχους. Για τις αιτήσεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στο παράρτημα της Βέροιας που λειτουργεί στην οδό Σ. Πέτρουλα 5.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ