Quantcast

http://picasion.com/

Συνοπτικές πληροφορίες για ασφαλισμένους προς συνταξιοδότηση (μέρος 1ο)

Γράφει ο Γιάννης Τσιαμήτρος
1. Οφειλέτες του πρώην ΟΑΕΕ και Σύνταξη - Μπορούν να συνταξιοδοτηθούν όσοι χρωστούν ως 20.000€
Οι οφειλέτες του τ. ΟΑΕΕ μπορούν να συνταξιοδοτηθούν εφόσον οι οφειλές τους από ασφαλιστικές εισφορές δεν ξεπερνούν τις 20.000€

(14.202,00€ κεφάλαιο+τόκοι), οι οποίες παρακρατούνται από τη σύνταξη σε σαράντα μηνιαίες δόσεις. Το ποσό που τυχόν υπερβαίνει το παραπάνω όριο πρέπει να εξοφληθεί εντός δίμηνης προθεσμίας από την νόμιμη κοινοποίηση του εγγράφου περί οφειλής.  
Το ποσό που δύναται να παρακρατηθεί μπορεί να είναι μικρότερο του παραπάνω ορίου, ανάλογα με το ύψος του ποσού της σύνταξης και τη χρονική διάρκειά της (π.χ. σύνταξη αναπηρίας ή θανάτου). Εάν δεν είναι επιτρεπτό να χορηγηθεί σύνταξη λόγω οφειλής, δεν χορηγείται μόνο η εθνική σύνταξη.

2. Ποσό εθνικής σύνταξης λόγω γήρατος

Το πλήρες ποσό της εθνικής σύνταξης είναι 384,00 € (τουλάχιστον 20 έτη ασφάλισης και 40 έτη μόνιμης και νόμιμης διαμονής στην Ελλάδα πριν από την αίτηση συνταξιοδότησης για τη χορήγηση σύνταξης λόγω γήρατος). Το ποσό της εθνικής σύνταξης μειώνεται ως εξής:

α) 2% για κάθε έτος που υπολείπεται των 20 ετών ασφάλισης και μέχρι τα 15 έτη ασφάλισης, οπότε ανέρχεται σε 345,60 €,

β) 1/40 για κάθε έτος που υπολείπεται των 40 ετών μόνιμης και νόμιμης διαμονής και

γ) στις περιπτώσεις καταβολής μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος (6% για κάθε έτος που υπολείπεται του ορίου ηλικίας πλήρους συνταξιοδότησης, κατ’ ανώτατο 30%) ή μειωμένης σύνταξης λόγω αναπηρίας. Εξαιρούνται όσοι συνταξιοδοτούνται λόγω γήρατος με αιτία την αναπηρία, οι οποίοι δικαιούνται το πλήρες ποσό της εθνικής σύνταξης (384,00€).

3. Ποσό προσωρινής σύνταξης λόγω γήρατος

Η προσωρινή σύνταξη κυμαίνεται από 384,00 € έως 768,00 € και μειώνεται αν η σύνταξη που θα χορηγηθεί είναι μειωμένη λόγω ορίου ηλικίας. Όταν η αίτηση συνταξιοδότησης υποβάλλεται ηλεκτρονικά η προσωρινή σύνταξη λόγω γήρατος υπολογίζεται στο 80% του ποσού της οριστικής σύνταξης, όπως διαμορφώνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4387/2016. Στην περίπτωση χορήγησης μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος, το ποσό μειώνεται αναλόγως.

4. Ποιοι ασφαλισμένοι δικαιούνται να αναγνωρίσουν πλασματικά χρόνια και ποια.

Δικαίωμα αναγνώρισης των πλασματικών χρόνων των άρθ. 39 και 40 του ν. 3996/2011 έχουν οι ασφαλισμένοι που επιλέγουν να συνταξιοδοτηθούν με διατάξεις που επηρεάστηκαν από τις διατάξεις του άρθ. 10 του ν. 3863/2010 ως προς το όριο ηλικίας ή/και τον αριθμό ημερών εργασίας. Δικαίωμα αναγνώρισης των πλασματικών χρόνων του άρθ. 40 του ν. 2084/92 έχουν οι ασφαλισμένοι που επιλέγουν να συνταξιοδοτηθούν με διατάξεις που δεν εθίγησαν από τις διατάξεις του άρθ. 10 του ν. 3863/2010.

Οι ασφαλισμένοι για πρώτη φορά μετά την 1/1/1993 έχουν δικαίωμα να αναγνωρίσουν μόνο τους πλασματικούς χρόνους του άρθ. 40 του ν. 2084/92, δηλαδή χρόνο στρατιωτικής υπηρεσίας, γονικής άδειας από τον εργοδότη για την ανατροφή τέκνου, χρόνο εκπαιδευτικής άδειας. Επίσης, μπορεί να συνυπολογιστεί χρόνος επιδοτούμενης ανεργίας ή ασθένειας μέσα στην τελευταία δεκαετία πριν από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης και μέχρι 200 ημέρες από κάθε αιτία, χωρίς εξαγορά.

Κατ’ εξαίρεση, μόνο οι μητέρες ανηλίκων τέκνων μπορούν να αναγνωρίσουν και τους πλασματικούς χρόνους του άρθ. 40 του ν. 3996/2011 για κατοχύρωση δικαιώματος από την 1/1/2013 και μετά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ