Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Τι δείχνουν τα μερομήνια για τον καιρό των επόμενων μηνών και του 2019

Η ανάγκη παρατήρησης του καιρού για τον προγραμματισμό κυρίως αγροτικών εργασιών ήταν το ζητούμενο πολλών τα παλαιότερα χρόνια και έτσι η παρατήρηση των φυσικών φαινομένων και των καιρικών συνθηκών έγιναν «εργαλείο” στα χέρια του λαού. Αυτό σηματοδοτούν και πολλές
λαϊκές ρήσεις, ωστόσο, όπως σημειώνει ο μετεωρολόγος Μανώλης Λέκκας, τα Μερομήνια αποδείχθηκαν στη διαχρονία τους το σημαντικότερο και πλέον «αξιόπιστο” εργαλείο.

Τι είναι τα Μερομήνια

Τα Μερομήνια, είναι οι ημέρες που πολλοί παρατηρούσαν τα σημάδια του καιρού την ημέρα του Προφήτη Ηλία (20 Ιουλίου) και πιο επισταμένα και καθημερινά από την 1 έως και την 12η Αυγούστου, όπου κάθε ημέρα εκπροσωπούσε και ένα από τους επόμενους μήνες του έτους που ακολουθούσε από τον Αύγουστο και μετέπειτα. Θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι τα Μερομήνια εκπροσωπούσαν τις καιρικές καταστάσεις που αναμένονταν να επικρατήσουν στον τόπο παρατήρησης και σε καμία περίπτωση δεν είχαν γενικευμένη αναφορά σε επίπεδο χώρας

Με τη σημερινή γνώση που μας έχει προσφέρει η πρόοδος της Μετεωρολογικής επιστήμης κατανοούμε πλέον ότι ο καιρός που εκδηλώνεται σε κάθε περιοχή του κόσμου είναι αποτέλεσμα πολυδύναμων ατμοσφαιρικών μεταβολών που διαδραματίζονται καθημερινά και αδιάκοπα στην ατμόσφαιρα ολόκληρου του πλανήτη. Τα καιρικά φαινόμενα όμως κάνουν την εμφάνιση τους με διαφορετικό τρόπο από περιοχή σε περιοχή λόγω πολλών άλλων τοπικών παραγόντων, μεταξύ των οποίων και της γεωμορφολογίας η οποία βοηθάει την εκδήλωση καιρικών φαινομένων ή ακόμη ενισχύει τους παράγοντες για ακραία εκδήλωση τους ενώ άλλες φορές η γεωμορφολογία είναι και αποτρεπτικός παράγοντας εκδήλωσης των.

Ολοκληρώθηκε λοιπόν και για εφέτος ο κύκλος παρατήρησης για τα Μερομήνια και τα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά μιας και προβλέπουν μία χειμερινή περίοδο με πολύ καλά βροχομετρικά, ξεκινώντας μάλιστα από τον Σεπτέμβριο.

Ο Οκτώβριος εμφανίζεται με ακόμη υψηλότερα βροχομετρικά από τα μέσα κλιματικά ύψη. Και το μήνα Νοέμβριο εμφανίζονται και πάλι υψηλότερα βροχομετρικά.

Τα δεδομένα του Δεκεμβρίου δίνουν μία αλλαγή σε αυτή την αισιόδοξη αυξητική τάση των βροχοπτώσεων.

Τα δεδομένα για τον Ιανουάριο του 2019 είναι ακόμη πιο απογοητευτικά μιας και τα βροχομετρικά εμφανίζονται πολύ χαμηλότερα από τα μέσα κλιματικά ύψη. 


Τέλος, ο Φεβρουάριος φαίνεται να ανακάμπτει ελαφρώς προς υψηλότερα βροχομετρικά από αυτά των μέσων όρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ