Επενδύσεις 255 εκατ. ευρώ για την κάνναβη στην Βόρεια Ελλάδα - 2.000 νέες θέσεις εργασίας

Και η Ημαθία στο κόλπο
Επενδύσεις συνολικού προϋπολογισμού τουλάχιστον 255 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία εργοστασίων μεταποίησης κλωστικής και φαρμακευτικής κάνναβης, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη στη Βόρεια Ελλάδα και πρόκειται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2019,
δημιουργώντας περισσότερες από 2.000 θέσεις εργασίας. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Διονύσης Σαρμαζανίδης, μέτοχος και διευθυντής της "Cannatec Greece", θυγατρικής του ομίλου "Golden Greece Holdings", οι επενδύσεις αυτές δεν αποκλείεται να αυξηθούν περαιτέρω, καθώς για κάποια από τα σχεδιαζόμενα εργοστάσια, δεν έχει οριστικοποιηθεί ο προϋπολογισμός.

«Ήδη έχουμε κάνει συμφωνίες με ευρωπαϊκές εταιρείες για τη διάθεση της παραγωγής μας», σημείωσε, προσθέτοντας ότι μία από αυτές είναι η αυτοκινητοβιομηχανία Mercedes, μία από τις πολλές εταιρείες που χρησιμοποιούν κλωστική κάνναβη για την κατασκευή μερών στα οχήματά της.

Τον Απρίλιο ή Μάϊο του 2019 πρόκειται να λειτουργήσει το εργοστάσιο μεταποίησης κλωστικής και φαρμακευτικής κάνναβης της Cannatec Greece στο Κιλκίς, σε έκταση 50 στρεμμάτων που έχει ήδη αγοραστεί, είπε ο κ. Σαρμαζανίδης.

"Αυτή τη στιγμή περιμένουμε να βγουν οι οικοδομικές άδειες και, μόλις τις πάρουμε, σε διάστημα έξι μηνών θα κατασκευαστεί το εργοστάσιο μεταποίησης στο Κιλκίς, με επικεφαλής κοινοπραξία ελληνικής και ισραηλινής εταιρείας. Η παρουσία της τελευταίας κρίθηκε απαραίτητη, κυρίως λόγω των ειδικών μηχανημάτων που διαθέτουν", επισήμανε και πρόσθεσε ότι "σε πρώτη φάση θα επενδυθούν 150 εκατ. ευρώ, ωστόσο το business plan αφορά στη διάθεση επιπλέον 350 εκατ. ευρώ, εντός τριετίας".

Σύμφωνα με τον ίδιο, το εργοστάσιο μεταποίησης κλωστικής και φαρμακευτικής κάνναβης στο Κιλκίς θα έχει δυναμικότητα επαρκή, ώστε να μπορεί να επεξεργαστεί την παραγωγή 50.000 στρεμμάτων, "αν και έχουμε ήδη προβλέψει επιπλέον χώρο, ώστε να προβούμε στην αύξησή της, όταν αυτό κριθεί αναγκαίο". Με τη λειτουργία του εργοστασίου στο Κιλκίς "θα έρθουν από τον Καναδά δέκα στελέχη, διοικητικό προσωπικό και γεωπόνοι, με τους τελευταίους να διοργανώνουν τακτικά σεμινάρια για την εκπαίδευση και κατάρτιση των παραγωγών. Αρχικά, το προσωπικό θα αφορά σε 80 άτομα, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2019 θα φτάσουμε τα 200", είπε χαρακτηριστικά.

Πέραν της επένδυσης αυτής, ο κ. Σαρμαζανίδης γνωστοποίησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι άλλες τέσσερις κοινοπραξίες εταιρειών υπό την ομπρέλα της "μητρικής" του ομίλου Golden Greece Holdings, έχουν ήδη δρομολογήσει επενδύσεις μεταποίησης φαρμακευτικής κάνναβης στο Πολύκαστρο (70 εκατ. ευρώ), τον Λαγκαδά (15 εκατ. ευρώ) και τη Βέροια (20 εκατ. ευρώ). "Σε μια εβδομάδα θα έχουμε έτοιμο και το business plan για την επένδυση που έχει δρομολογηθεί στην Καβάλα, επομένως ακόμη δεν μπορώ αναφέρω τον προϋπολογισμό του έργου", σημείωσε ο κ. Σαρμαζανίδης, αποκαλύπτοντας "βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο συζητήσεων με Σερραίο επιχειρηματία, για αντίστοιχη επένδυση στην περιοχή. Εκτιμώ ότι θα κλείσει θετικά η διαπραγμάτευσή μας". Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι "όλες οι προαναφερόμενες επενδύσεις θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2019".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ