Quantcast

http://picasion.com/

«Άγγιξαν»... κορυφή οι νέοι ορειβάτες του ΣΧΟ Βέροιας - Κατέκτησαν το Mont Blanc (φωτο)

Οι εικόνες που μας μεταφέρουν κόβουν την ανάσα... Βουνά από πάγο στην ψηλότερη κορυφή της Κεντροδυτικής Ευρώπης μέσα από τα μάτια των ορειβατών του ΣΧΟ Βέροιας. Και όχι μόνο μέσα από τα μάτια, αλλά και από όλη την ανθρώπινη προσπάθεια που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.
Υπερηφάνεια, συναισθήματα χαράς και συγκίνησης για τους έξι ορειβάτες του ΣΧΟ Βέροιας που «έπιασαν» την κορυφή του Mont Blanc και τα 4.810 μέτρα. Ένα εγχείρημα δύσκολο, που περιλάμβανε προετοιμασία ενός και πλέον χρόνου, έγινε πραγματικότητα για τέσσερις άνδρες και δύο γυναίκες από τη Βέροια που αψήφισαν τους κινδύνους και τα απρόσμενα για να ολοκληρώσουν τη διαδρομή και να... αγγίξουν κορυφή! Ο Τάσος Γεωργάρακος, ο Στέλιος Πασβάτης, ο Γιώργος Μουρατίδης, ο Δημήτρης Σιάσιος, η Κατερίνα Χειμωνίδου και η Κατερίνα Φράγκου έθεσαν στόχο το φετινό καλοκαίρι αυτήν την κορυφή, δίνοντας ένα μάθημα τόλμης και αναμφισβήτης αγάπης για το βουνό.   
Το Mont Blanc (Λευκό Όρος) είναι ο γνωστότερος ορεινός όγκος της οροσειράς των Άλπεων αλλά και ο δημοφιλέστερος στον ορειβατικό κόσμο αφού περιλαμβάνει την ψηλότερη κορυφή της Κεντροδυτικής Ευρώπης με ύψος 4.810 μ. Είναι φυσικό, η κατάκτηση αυτής της κορυφής να αποτελεί επιθυμία και όνειρο κάθε ορειβάτη κι έτσι το βουνό προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες ορειβάτες απ' όλο τον κόσμο. 

«Η κατάκτηση της κορυφής του Mont Blanc είναι ένας εφικτός αλλά όχι εύκολος στόχος. Οι σκληρές συνθήκες του ψηλού βουνού, τα προβλήματα του υψομέτρου, η πιθανότητα για σοβαρή επιδείνωση του καιρού οποιαδήποτε στιγμή, ο μόνιμος κίνδυνος από πτώσεις βράχων, καθιστούν το εγχείρημα μια πραγματικά μεγάλη πρόκληση που μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν διαθέτει κάποιος εμπειρία, κατάλληλες ορειβατικές γνώσεις, καλή φυσική κατάσταση και σωστό εγκλιματισμό στο μεγάλο υψόμετρο» δήλωσε στο veriotis.gr ο ορειβάτης, Τάσος Γιωργάκαρος.

Οι ορειβάτες μάλιστα δεν το έβαλαν κάτω όταν ο αρχικός τους σχεδιασμός ανατράπηκε, αφού η Γαλλική κυβέρνηση έδωσε απαγορευτικό μετακίνησης λόγω κατολισθήσεων στην πρώτη διαδρομή που είχαν μελετήσει οι ορειβάτες.

Οι ατρόμητες γυναίκες της ομάδας

Δεν απέδειξαν ούτε μια στιγμή ότι ανήκουν στο λεγόμενο «αδύναμο φύλο». Οι δύο Κατερίνες της ομάδας ακολούθησαν τους ρυθμούς και τα υπόλοιπα μέλη ισάξια. Προετοιμάστηκαν κατάλληλα με αναβάσεις στον Όλυμπο και άλλα βουνά για να κατακτήσουν την κορυφή του Mont Blanc. «Ήταν μια προωτόγνωρη εμπειρία, μοναδική. Το συναίσθημα ότι όταν προσπαθείς τα καταφέρνεις είναι το σημαντικότερο. Υπάρχει η επιβράβευση από την επιτυχία της κατάκτησης και σίγουρα θα το ξαναέκανα» λέει με νόημα το veriotis.gr η μία εκ των ορειβατριών, Κατερίνα Χειμωνίδου.
Το εγχείρημα ξεκίνησε στις 4 Αυγούστου και διήρκησε 12 μέρες. «Οι τεχνικές δυσκολίες, η αναρρίχηση πάνω στον πάγο και οι δυσκολίες με τις θερμοκρασίες το βράδυ να πέφτουν κάτω από το 0 δεν μας πτόησαν, αφού είχαμε βάλει έναν στόχο και τον εκπληρώσαμε» τονίζει στο veriotis.gr o Γιώργος Μουρατίδης.
Η απότομη, εκτεθειμένη και παγωμένη κόψη σε συνδυασμό με την επίδραση του υψομέτρου δυσκόλεψε τους Βεροιώτες ορειβάτες αλλά η μεγάλη κούραση μετριάστηκε από την χαρά για την κατάκτηση της κορυφής. Έτσι απόλαυσαν για αρκετή ώρα την θέα που προσέφερε το πανόραμα των Άλπεων από το ύψος των 4810 μέτρων. 
Επόμενος στόχος τα 5.600 του Ελμπρούς του Καυκάσου, όπου οι Βεροιώτες ορειβάτες επιθυμούν να κατακτήσουν.




























































































































































































1 σχόλιο:

  1. Θερμά συγχαρητήρια σε όλους. Πάντα ψηλά, με στόχο την ασφαλή επιστροφή. ΦΩΤΕΙΝΉ ΧΑΤΖΗΝΩΤΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ