Σάπισαν στα δέντρα νεκταρίνια και ροδάκινα στην Ημαθία

Σαπισμένα ροδάκινα αλλά και νεκταρίνια, αντικρίζουν στις φυτείες τους τόσο πάνω στα δέντρα, όσο και κάτω στη γη, οι παραγωγοί της Ημαθίας και της Πέλλας, οι οποίοι ξαναζούν αυτές τις μέρες τον περσινό υδάτινο εφιάλτη, για τον οποίο ακόμη περιμένουν να αποζημιωθούν. Οι παρατεταμένες βροχοπτώσεις,
με χαμηλές θερμοκρασίες, για σχεδόν μια εβδομάδα στην ευρύτερη περιοχή, έχει προκαλέσει μεγάλη ζημιά, η οποία σε πολλές περιπτώσεις, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας Τάσος Χαλκίδης στο agronews.gr, εκτιμάται ότι ξεπερνάει το 60%-70% των ποικιλιών που βρίσκονται στα δέντρα.


«Έχουμε σηκώσει τα χέρια. Τώρα που άνοιξε ο καιρός και πηγαίνουν οι παραγωγοί να συγκομίσουν, βλέπουμε τη ζημιά που έχει προκληθεί. Σε ποικιλίες όπως είναι η Royal Glory, η Royal Summer, για τα επιτραπέζια ροδάκινα, η Big Top και η Ali Top, στα νεκταρίνια, υπάρχουν σαπισμένοι καρποί ακόμη και πάνω στα δέντρα. Αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν και στην Κατερίνα για τα συμπύρηνα ροδάκινα» εξήγησε ο κ. Χαλκίδης, σημειώνοντας πως οι παραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση.


Ο ίδιος μας πληροφόρησε πως αντιπροσωπεία του Αγροτικού Συλλόγου Βεροίας την προηγούμενη Πέμπτη 28 Ιουνίου επισκέφθηκε το γραφείο της προϊσταμένης του ΕΛΓΑ στην πρωτεύουσα της Ημαθίας, η οποία, όμως, κατά τον κ. Χαλκίδη, είπε πως αναμένει εντολή από τα κεντρικά για να προχωρήσει σε καταγραφές ζημιών.

«Πρέπει να αποζημιωθούμε. Είναι ακριβώς η ίδια περίπτωση με πέρσι, με διαφορά λίγων ημερών. Τότε ήταν το τριήμερα 14-17 Ιουλίου, τώρα οι παρατεταμένες βροχοπτώσεις σημειώθηκαν το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου», σημείωσε ο συνομιλητής, υπενθυμίζοντας με αγανάκτηση ότι ο εμπαιγμός για τις αποζημιώσεις από την περσινή καταστροφή δεν έχει τελειωμό, αφού σε λιγότερο από δύο εβδομάδες συμπληρώνεται ένας χρόνος από τη στιγμή που συντελέστηκε και οι υποσχέσεις μένουν ανεκπλήρωτες, όπως συμβαίνει και για την απώλεια εισοδήματος από το ρωσικό εμπάργκο.Το απόγευμα της Δευτέρας 2 Ιουλίου παραγωγοί εκπρόσωποι από αγροτικούς συλλόγους τόσο της Ημαθίας, όσο και της Πέλλας, αλλά και της Δυτικής Μακεδονίας και της Λάρισας, σύμφωνα με τον κ. Χαλκίδη, θα έχουν συνάντηση στη Βέροια για να αξιολογήσουν την κατάσταση και να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις τους για να αποζημιωθούν για τη μεγάλη ζημιά που έχει συντελεστεί.Πηγή: agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ