Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Με αφορμή το Μουντιάλ, μάθαμε γιατί οι Ρώσοι δεν χαμογελούν!

Με αφορμή το Μουντιάλ 2018, εμφανίστηκαν στο διαδίκτυο άρθρα που αναφέρουν ότι οι Ρώσοι εργαζόμενοι εκπαιδεύονται για να μην χαμογελούν όταν έρχονται σε επαφή με τους φιλάθλους που φθάνουν στη χώρα. Η αλήθεια είναι πως στη Ρωσία δεν φημίζονται για το… χαμόγελο τους και θεωρούνται
ανέκφραστοι σε σχέση με τους μεσογειακούς λαούς. Ίσως είναι η κουλτούρα, ίσως το… κρύο, κανείς δεν ξέρει.

Το Business Insider προσπάθησε να αναλύσει το φαινόμενο να να αποκαλύψει γιατί στη Ρωσία δεν τα πηγαίνουν και πολύ καλά με το χαμόγελο. Αυτό που υποστηρίζει είναι πως τελικά διαφέρει ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι διαφορετικών πολιτισμών χρησιμοποιούν το χαμόγελο. Σύμφωνα με τους ίδιους, στον δυτικό πολιτισμό η συγκεκριμένη έκφραση αποτελεί σημάδι καλών τρόπων και ένδειξης σεβασμού αλλά όχι απαραίτητα δείγμα χαράς.

Αυτή η θεωρία δεν φαίνεται να ισχύει στη Ρωσία… Σύμφωνα μάλιστα με όσα δήλωσε Ρωσίδα μετανάστης στο Business Insider, αν ένας άνθρωπος στη χώρα της χαμογελά από εδώ και από εκεί θεωρείται πως έχει ψυχική ασθένεια!

Γιατί υπάρχει αυτή η θεωρία στη Ρωσία για το χαμόγελο; Πρόκειται για ένα περίπλοκο ζήτημα. Λόγου χάρη στις ΗΠΑ έρευνες έχουν δείξει πως οι άνθρωποι στους δημόσιους χώρους θέλουν να έχουν ελάχιστο ιδιωτικό απόρρητο και σε περίπτωση που κάποιος τους προσεγγίσει νιώθουν άγχος. Πως καταρρέει το τοίχος της κοινωνικής απόστασης; Με ένα χαμόγελο!

Οι Ρώσοι, από την άλλη, φαίνεται να είναι δεκτικοί σε αλληλεπίδραση, κάτι που κάνει το χαμόγελο για τους ίδιους περιττή κοινωνική έκφραση. Γι’ αυτό το λόγο τα παιδιά των Ρώσων, μπορεί να φαίνονται πιο σοβαρά και στρυφνά, ωστόσο μαθαίνουν να το χρησιμοποιούν για να δείχνουν πως πράγματι νιώθουν χαρούμενα για κάτι.

Όμως στη δυτική κουλτούρα τα παιδιά εκπαιδεύονται να χαμογελούν προκειμένου να φανερώσουν σε κάποιον ότι είναι αποδεκτός.

Εν κατακλείδι, αν ένας Ρώσος δεν χαμογελάσει ενώ του χαμογελάτε και είστε άγνωστος, απλά το θεωρεί περιττό, δεν σας αντιπαθεί!

eleftherostypos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ