Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Καζάνι που βράζει Ημαθία και Πέλλα για τις αποζημιώσεις στα ροδάκινα

Σε άμεση αναγγελία – πρόσκληση υποβολής αιτήσεων για αποζημιώσεις καλούν την διοίκηση του ΕΛΓΑ οι καλλιεργητές πυρηνόκαρπων Ημαθίας και Πέλλας, με αφορμή τις εκτεταμένες προσβολές των καρπών που προκάλεσαν οι έντονες βροχοπτώσεις της τελευταίας εβδομάδας του
Ιουνίου και οι οποίες αποτυπώνονται με σαφή τρόπο στις εικόνες που αποστέλλουν καθημερινά οι παραγωγοί. Επί του θέματος πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης παράσταση αντιπροσωπείας αγροτών στα γραφεία του ΕΛΓΑ στη Βέροια, κατά τη διάρκεια της οποίας ζητήθηκε ο ΕΛΓΑ να αναγγείλει την έναρξη της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων για αποζημιώσεις και μάλιστα με την κλασική διαδικασία της απ’ ευθείας συνεργασίας των υπηρεσιών του ΕΛΓΑ με τους πληγέντες καλλιεργητές, δηλαδή, όχι μέσω της γνωστής υπό σύσταση Κοινοπραξίας, όπως επιχειρείται από κάποιες πλευρές.


Την ίδια στιγμή, από την πλευρά του ΕΛΓΑ, ο πρόεδρος Φάνης Κουρεμπές, με δηλώσεις του, αφήνει να εννοηθεί ότι η αναγγελία - πρόσκλησης για την υποβολή αιτήσεων από τους παραγωγούς δεν πρόκειται να γίνει νωρίτερα από τη Δευτέρα (9 Ιουλίου). Κι αυτό γιατί, αυτές τις μέρες
, αρμόδια στελέχη του Οργανισμού, διερευνούν τόσο την εικόνα και αιτία των ζημιών, όσο και το Κανονιστικό πλαίσιο του ΕΛΓΑ γι' αυτές τις περιπτώσεις. Εφόσον λοιπόν, αξιολογηθεί ότι υπάρχει νομική κάλυψη και φυσικά αναγκαιότητα, τότε, οι καλλιεργητές θα κληθούν να υποβάλλουν δηλώσεις για εξατομικευμένες εκτιμήσεις. όπως προβλέπεται από τον Κανονισμό του Οργανισμού.

«Δεν πρόκειται να κάνουμε κάτι παράνομο», τονίζει στο AgroNews ο κ. Κουρεμπές, «δεν πρόκειται να έχουμε τα περσινά, κοιτάμε να γίνει για όλους το ίδιο με βάση τους κανόνες λειτουργίας του Οργανισμού».

Εξώδικο της Κοινοπραξίας

Εξώδικη διαμαρτυρία – πρόσκληση απέστειλε στον ΕΛΓΑ την Τρίτη 3 Ιουλίου, η «KΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ Ν.ΗΜΑΘΙΑΣ» με την οποία ζητά να προχωρήσει άμεσα στην έναρξη της διαδικασίας αναγγελίας των ζημιών που προκάλεσαν οι πρόσφατες βροχοπτώσεις στα πυρηνόκορπα Ημαθίας και Πέλλας.

Ύστερα από ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 2/7 στην Ημαθία με τη συμμετοχή 14 συνεταιριστικών οργανώσεων παραγωγών από την περιοχή, αποφασίστηκε ότι την Τετάρτη 4/7 θα πραγματοποιηθεί στη Βέροια, συνάντηση κλιμακίου του ΕΛΓΑ από την έδρα του Οργανισμού, με εκπροσώπους των παραγωγών.

Αυτοψία ΕΛΓΑ σε πληγέντες οπωρώνες στη Βέροια

Εν τω μεταξύ αυτοψία στις φυτείες ροδάκινων, νεκταρινιών, κερασιών και δαμάσκηνων που έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές από τις παρατεταμένες βροχοπτώσεις της προηγούμενης εβδομάδας, πραγματοποιεί από το πρωί της Τετάρτης 4 Ιουλίου, κλιμάκιο του ΕΛΓΑ που μετέβη στη Βέροια από την Αθήνα, με σκοπό να διαπιστωθεί και ιδίοις όμμασι το μέγεθος της ζημιάς.

Αυτοψία στις φυτείες ροδάκινων, νεκταρινιών, κερασιών και δαμάσκηνων που έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές από τις παρατεταμένες βροχοπτώσεις της προηγούμενης εβδομάδας, πραγματοποιεί από το πρωί της Τετάρτης 4 Ιουλίου, κλιμάκιο του ΕΛΓΑ που μετέβη στη Βέροια από την Αθήνα, με σκοπό να διαπιστωθεί και ιδίοις όμμασι το μέγεθος της ζημιάς.

Τη σχετική πληροφορία μετέφερε σε αντιπροσωπεία παραγωγών από τους νομούς Ημαθίας, Πέλλας, Κοζάνης και Φλώρινας, η προϊσταμένη του ΕΛΓΑ Βεροίας, κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης που έκαναν οι αγρότες το πρωί έξω από το κεντρικό κατάστημα του ασφαλιστικού φορέα στη Βέροια.
«Ζητήσαμε να γίνει άμεση αναγγελία ζημιών και οι παραγωγοί να αρχίσουμε να υποβάλλουμε τις αιτήσεις μας στον ΕΛΓΑ για να αποζημιωθούμε», τόνισε στο Agronews ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βεροίας, Τάσος Χαλκίδης προσθέτοντας πως από τη στιγμή που ισχύει ό,τι και πέρυσι, όταν η επιτροπή επιστημόνων που όρισε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αποφάνθη πως η ζημιά ήταν από τις βροχοπτώσεις, ο κόσμος απαιτεί άμεσα να αποζημιωθεί. «Οι ποικιλίες που ήταν να μαζευτούν αυτές τις ημέρες, είναι όλες σαπισμένες. Η ζημιά είναι μεγάλη», ανέφερε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας και αφού υπενθύμισε πως οι παραγωγοί παραμένουν απλήρωτοι και για τις περσινές καταστροφές, σημείωσε με νόημα πως «τα ψέματα τελείωσαν. Πληρώνουμε κανονικά τις εισφορές μας στον ΕΛΓΑ και ο ασφαλιστικός μας φορέας πρέπει να μας αποζημιώσει και για πέρυσι και για φέτος. Δεν υπάρχει λόγος για επιτροπές και άλλες κωλυσιεργείες».


Με πληροφορίες από το: agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ