Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Airbnb: Η νέα τάση τουρισμού που κατέκτησε και τη Βέροια

Δημιουργήθηκε το 2008 και τότε κανείς δεν πίστευε ότι η ιδέα θα είχε επιτυχία. Κανείς δεν μπορούσε να πιστέψει ότι μία εταιρία με μηδενική ακίνητη περιουσία θα μπορούσε να δραστηριοποιηθεί στο χώρο του real estate. Κανείς, εκτός από τον ιδρυτή της, τον οποίο η ιστορία δικαίωσε
πανηγυρικά. Δεκάδες τα διαθέσιμα καταλύματα στη Βέροια, έντονο το φαινόμενο στην Ημαθία και ιδίως στις τουριστικές περιοχές της περιοχής μας.

Ο λόγος για την ηλεκτρονική πλατφόρμα ενοικίασης δωματίων Airbnb, η οποία μετρώντας εννέα χρόνια ζωής, πλέον απλώνει τα πλοκάμια της (με την καλή έννοια) και στην Μακεδονία. Μία αναζήτηση στο site της Airbnb μπορεί να σε πείσει ότι πολλοί συμπατριώτες μας έχουν εμπιστευτεί την υπηρεσία και διαθέτουν τα σπίτια ή δωμάτια των σπιτιών τους ή δωμάτια των ξενοδοχείων τους προς ενοικίαση μέσω της πλατφόρμας. 
Η καινοτομία που έφερε στο χώρο του real estate είναι ότι ο κάθε ιδιοκτήτης ενός χώρου (και όχι μόνο) μπορεί να διαχειρίζεται μόνος του το προς ενοικίαση δωμάτιο/σπίτι σε τιμή που ορίζει αυτός και σε χρονικό διάστημα που επίσης ορίζει ο ίδιος χωρίς να προϋποτίθεται η συμμετοχή μεσίτη. Από την άλλη πλευρά η Airbnb με αυτόν τον τρόπο εντάσσει στο «κεφάλαιο» της, τα κεφάλαια των επί μέρους ιδιοκτητών και ως εκ τούτου σήμερα μπορεί να περηφανεύεται ότι διαθέτει 2.000.000 προς ενοικίαση δωμάτια, 620 τροχόσπιτα, 2.000 κάστρα και 4.000 προς ενοικίαση βάρκες. Όλα αυτά απλώνονται σε 34.000 διαφορετικές πόλεις σε 191 χώρες του κόσμου! 

Για την ιστορία να πούμε ότι η Airbnb έχει την έδρα της στο Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ και απασχολεί 1.100 εργαζόμενους. Η δομή της είναι τέτοια που σε «ψαρώνει», αφού το λειτουργικό της περιβάλλον μοιάζει με αυτό των social media. Ούτως ειπείν, ο κάθε ιδιοκτήτης μπορεί να φτιάξει τον προσωπικό του λογαριασμό μέσα από τον οποίο μπορεί να μοιραστεί πληροφορίες για το ακίνητο, αλλά και για τον εαυτό του και έτσι να συστηθεί στους υποψήφιους «πελάτες» ή/και φιλοξενούμενους του – αφού μέσω της Airbnb μπορείς να προσφέρεις προς ενοικίαση ακόμη και ένα από τα υπάρχοντα δωμάτια του σπιτιού στο οποίο κατοικείς.

Επιπλέον οι χρήστες της υπηρεσίας μπορούν να σχολιάσουν την υπηρεσία που δέχθηκαν, ως προς το χώρο, τη συμπεριφορά του ιδιοκτήτη, τη σχέση που ανέπτυξαν ή δεν ανέπτυξαν μαζί του – με λίγα λόγια να αναπτύξουν το λεγόμενο Interaction που είναι το μυστικό της επιτυχίας απάντων των social media σήμερα. Πάντως, η Airbnb διατείνεται ότι ο στόχος της είναι να προσφέρει ξεχωριστές ταξιδιωτικές εμπειρίες και να βάλει τους «ενοικιαστές» όχι σε αποστειρωμένα δωμάτια ξενοδοχείων, αλλά στην καρδιά των πόλεων τις οποίες επισκέπτονται και να τους φέρει σε πιο άμεση επαφή με τις τοπικές κουλτούρες.


ΕΥΚΟΛΙΕΣ ΚΑΙ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΤΗΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ

Ο αριθμός των προσφερόμενων καταλυμάτων στην Ημαθία δεν μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια γιατί η προσφορά εξαρτάται κυρίως από την εποχή για την οποία κάνει κανείς την αναζήτηση. Έτσι, εφόσον κάποιος αποφασίζει να βρει κατάλυμα μέσω της πλατφόρμας το μόνο που έχει να κάνει είναι συμπληρώσει στα σχετικά πεδία την περιοχή και την ημερομηνία που τον ενδιαφέρει. Εδώ όμως οφείλει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός. Αν κάνει αναζητήσεις για «Βέροια» ή «Ημαθία» ή «Κεντρική Μακεδονία» ή «Μακεδονία» είναι πολύ πιθανό να ανοίξουν μπροστά του προσφερόμενα καταλύματα σε Βουλγαρία και Τουρκία, αφού το σύστημα γεωπροσδιορισμού της εφαρμογής επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες του ιντερνετικού περιβάλλοντος.
Όπως και ‘χει όμως, με λίγη περισσότερη προσοχή είναι πολύ εύκολο να βρει κανείς αυτό που ψάχνει.

1 σχόλιο:

  1. Παρακαλώ, διορθώστε το σχόλιο, ως προς την έδρα της airbnb. Επίσημη έδρα υπάρχει στο Δουβλίνο, της Ιρλανδίας. Φυσικά για φορολογικούς λόγους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ