Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Τσαπράζης: «Όταν ταξιδεύεις, θέλεις κάπου να φτάσεις»

Ο γοητευτικός και πολλά υποσχόμενος Βεροιώτης τραγουδιστής Αλέξανδρος Τσαπράζης μετά το επιτυχημένο τραγούδι με τίτλο «Κόντρα στο βοριά», συνεργάζεται πάλι με τον Άρη Κλεισούρα και παρουσιάζει το νέο single «Η μέσα ξενιτιά» που κυκλοφορεί από το Ogdoo Music Group. Με αυτό ως
αφορμή, ο ταλαντούχος ερμηνευτής μίλησε στο museekart.com. Διαβάστε αναλυτικά την συνέντευξή του:

Αλέξανδρε από πότε και πως μπήκε η μουσική στη ζωή σου;
Η μουσική στη ζωή μου υπήρχε από πάντα. Το κατάλαβα, βέβαια, σε ηλικία 7 χρονών όταν ζήτησα να μου αγοράσουν και την πρώτη μου κιθάρα. Από τότε θαύμαζα τους ανθρώπους της μουσικής και ήθελα να γίνω σαν αυτούς.

Πόσο σε βοήθησαν οι μουσικές σπουδές στην πορεία σου;
Πολύ! Έμαθα τη μουσική με τον σωστό τρόπο. Τις νότες, τις αξίες, την ιστορία και τον πολιτισμό που κρύβεται πίσω από όλο αυτό το τεράστιο κομμάτι που λέγεται μουσική. Η μουσική καλλιεργεί ψυχές και χαρακτήρες και για αυτό δεν πρέπει να απουσιάζει ούτε από τα σχολεία. Κάποιοι συμμαθητές μου το έβλεπαν σαν διάλειμμα από τα υπόλοιπα μαθήματα. Εγώ, το αντιμετώπιζα διαφορετικά και για αυτό επέλεξα να το σπουδάσω.

Ποιοι καλλιτέχνες και ποια μουσικά ρεύματα σε έχουν επηρεάσει;
Από μικρός άκουγα πολλά και διαφορετικά μεταξύ τους είδη μουσικής. Ποτέ δεν απέρριψα κάτι, ακόμη και αν δεν μου πολυάρεσε, γιατί πάντα κάτι μάθαινα μέσα από αυτό. Η μεγάλη μου αγάπη όμως σίγουρα ήταν η ποπ-ροκ ξένη μουσική και το ελληνικό λαϊκό τραγούδι. Είχα σαν είδωλο ανθρώπους όπως ο Γιώργος Νταλάρας, ο Αντώνης Βαρδής, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου αλλά ταυτόχρονα και αρκετούς ξένους τραγουδιστές.

Από πότε άρχισες να γράφεις τη δική σου μουσική;
Το πρώτο μου τραγούδι ήταν μία ξένη ροκ μπαλάντα και λεγόταν “Thunderbolt”. Δεν θυμάμαι καν ούτε τη μελωδία ούτε τι στίχο μπορεί να είχα γράψει! Τότε ήμουν 14 χρονών και άκουγα πολύ Iron Maiden, JudasPriest, Queen… Ασχολήθηκα όμως πιο σοβαρά με τη σύνθεση στα φοιτητικά μου χρόνια.

Ένα από τα αντικείμενα που έχεις σπουδάσει είναι η παραδοσιακή μουσική. Πιστεύεις ότι η παράδοση είναι πηγή έμπνευσης ή απλά ένα μουσειακό είδος μελέτης;
Σε καμία περίπτωση δεν νομίζω πως η παράδοση είναι ένα μουσειακό είδος μελέτης. Αντιθέτως, είναι ένας ολοζώντανος οργανισμός που εξελίσσεται και προσαρμόζεται στα καινούρια δεδομένα της εποχής χωρίς να χάνει την ουσία της. Τα έθιμα μας το επιβεβαιώνουν αυτό.

Ποιο είναι το δικό σου κίνητρο να δημιουργείς;
Τα κίνητρα μπορεί να είναι πολλά και διαφορετικά κάθε στιγμή. Το βασικότερο όμως είναι ότι θέλω να συνθέτω και στη συνέχεια να ερμηνεύω όμορφα τραγούδια. Στόχος μου είναι να κάνω όσο το δυνατόν μεγαλύτερη δισκογραφία κι ας υπάρχει αυτή η κρίση που τα έχει καταστρέψει όλα. Δισκογραφία όμως που να με αντιπροσωπεύει και να με εκφράζει.

Ποια είναι τα προσεχή σου σχέδια;
Είναι ωραίο να έχεις σχέδια και να θέλεις να ανεβάζεις συνέχεια τον πήχη διότι αυτή είναι και η ουσία της όλης υπόθεσης: να μην μένεις στάσιμος και να κάνεις συνεχώς πράγματα που σε ευχαριστούν και σε γεμίζουν. Αυτό συμβαίνει και σε όλες τις δουλειές φαντάζομαι. Το μεγάλο σχέδιο είναι η κυκλοφορία του πρώτου μου δίσκου. Είμαστε στην περίοδο της επιλογής των τραγουδιών. Κάποια έχουν ήδη ηχογραφηθεί.

Τι αντιπροσωπεύει για εσένα η μουσική;

Η μουσική αντιπροσωπεύει την ανάγκη των ανθρώπων να επικοινωνήσουν με τους άλλους με τον πιο ειλικρινή και βαθύ τρόπο. Ολόκληροι πολιτισμοί έχουν έρθει κοντά λόγω της μουσικής. Όταν εκφράζεις αυτά που νιώθεις μέσα από το τραγούδι ο άλλος το αντιλαμβάνεται και το εισπράττει. Αντιπροσωπεύει επίσης ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής μου.

Είναι ένα ταξίδι με κάποιο προορισμό ή μια περιπλάνηση χωρίς τέλος;
Ίσως είναι και τα δύο. Όταν ταξιδεύεις, θέλεις κάπου να φτάσεις. Όταν όμως το ταξίδι είναι τόσο μεγάλο όσο η μουσική, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να το απολαύσεις και να μάθεις όσα περισσότερα μπορείς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ