Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Τέχνη και όχι βανδαλισμός τα Graffitti στον Δημόσιο Αστικό Χώρο της Βέροιας

Την ευαισθητοποίηση μαθητών της Ε' και ΣΤ' Δημοτικού στο σεβασμό του δημόσιου χώρου όπως προτάσσει η τέχνη του Graffiti προωθεί ο Δήμος Βέροιας σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Χθες μάλιστα πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση των εμπλεκόμενων
φορέων επί της πρότασης σχεδίου εργασίας με θέμα "Δημόσιος Αστικός Χώρος και Γκράφιτι" με εμπνευστή και συντάκτη του προγράμματος τον πρώην αντιδήμαρχο Παιδείας και τωρινό πρόεδρο του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας, Νίκο Μαυροκεφαλίδη, τον Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Διονύση Διαμαντόπουλο και τον Σχολικό Σύμβουλο του Δήμου Βέροιας, Γιώργο Παπαγεωργίου. Επισημάνθηκε η σημασία του σεβασμού στον Δημόσιο Αστικό Χώρο αλλά και οι δράσεις που θα αναπτυχθούν όλο το διδακτικό έτος, έως τον Μάιο του 2019 οπότε και θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα των εργασιών από τους μαθητές των δημοτικών και τους διευθυντές τους. Πρόκειται για μία κίνηση που στόχο έχει να αναβαθμίσει την εικόνα του δημόσιου χώρου που δυστυχώς κατέχει αρνητική πρωτιά στη χρήση του αφού μνημεία όλων των περιόδων, κατοικίες, δημόσια και ιδιωτικά κτίρια, πλατείες, αγάλματα, δρόμοι, πινακίδες, τοίχοι κ.ά κ.ά. βρίσκονται στο έλεος των σπρέι και κάθε είδους κακοποίησης με την αποκατάσταση και την επαναφορά να είναι εξαιρετικά κοστοβόρα και πολλές φορές αδιέξοδη...

Οι μαθητές θα γνωρίσουν βιωματικά την έννοια του αστικού χώρου και της δημόσιας περιουσίας όπως είναι οι δρόμοι, οι πλατείες, τα πάρκα, οι κήποι με τη μορφή τους, τις αναλογίες τους, τα γλυπτά τους σε συνδυασμό πάντα με τα κτίρια που τα περιβάλλουν και συνθέτουν την εικόνα της ίδιας της πόλης που ο καθένας προσλαμβάνει.

Ιστορική αναδρομή στο νεολαιίστικο κίνημα graffiti
 

Μισό αιώνα πριν γεννήθηκε το νεολαιίστικο κίνημα graffiti, στον αστικό χώρο της Νέας Υόρκης.

Πρωτοπόρος της τέχνης του δρόμου (graffiti) ήταν ο Ελληνικής καταγωγής Δημήτρης, κάτοικος της 183ης οδού της Νέας Υόρκης.

Με τα σχέδια του γέμισε τον υπόγειο σιδηρόδρομο της Νέας Υόρκης, υπογράφοντας με το Taki 183. Τη δεκαετία 70-80 το graffiti γίνεται το μέσο οριοθέτησης εθνικών φυλετικών και ταξικών διαχωρισμών των απομονωμένων συνοικιών της Νέας Υόρκης από ομάδες νεαρών που τις ελέγχουν.

Το graffiti κηρύσσεται παράνομο από τις Αρχές, λόγω της σχέσης του με τις συμμορίες των γκέτο, ενώ οι κριτικοί της τέχνης του Μανχάταν το αναγνωρίζουν ως πρωτοπορία στο χώρο της τέχνης, ως μέσο έκφρασης της κουλτούρας του δρόμου που σύντομα εξαπλώθηκε ως κίνημα στον υπόλοιπο κόσμο.

Στη χώρα μας φτάνει στα μέσα της δεκαετίας του 1990 με διαφοροποιημένα χαρακτηριστικά από αυτά της Νέας Υόρκης, χωρίς να έχει σχέση με το κοινωνικό περιθώριο.

Οι θιασώτες του είδους ανήκουν στις ηλικιακές ομάδες 12 έως 30 ετών. Βγαίνουν σε ομάδες κυρίως κατά τη νύχτα και συνδέουν τη δράση τους με ανυπακοή, επεμβαίνοντας τις περισσότερες φορές σε χώρους που δεν επιτρέπεται. Αγαπημένες επιφάνειες είναι εξωτερικοί τοίχοι, εγκαταλειμμένα αυτοκίνητα, λεωφορεία, τρένα, ρολά καταστημάτων, δημόσια και ιδιωτικά κτίρια και δυστυχώς μνημεία όλων των ιστορικών περιόδων.

Οι σκοποί και οι στόχοι του Προγράμματος 

Η ευαισθητοποίηση από την παιδική ηλικία, μέσα από διαρκή προσπάθεια των σχολείων, τουλάχιστον των νηπιαγωγείων και των δημοτικών, με κύρια εργαλεία τους τα εκπαιδευτικά προγράμματα συμβάλλει στην αξιοποίηση της δύναμης της γνώσης ιδιαίτερα όταν κατακτάται βιωματικά. Οι μαθητές μας θα ασκηθούν να βλέπουν με ωριμότερη ματιά τη γειτονιά τους, το χωριό τους, την πόλη τους. Θα εκτιμήσουν ακόμη περισσότερο το δημόσιο χώρο, θα το σεβαστούν, θα τον αγαπήσουν και θα αντιληφθούν καλύτερα ότι τους συν ανήκει και ταυτόχρονα θα κατανοήσουν και θα αποδεχτούν την συν ευθύνη της ορθής χρήσης και αξιοποίησής του.
Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε τρεις φάσεις με συνάντηση και συνεργασία φορέων, την εκπόνηση και υλοποίηση Σχεδίων Εργασίας από τις σχολικές μονάδες και την ολοκλήρωση του προγράμματος με Κεντρική Φωτογραφική Έκθεση και παρουσίαση των συμπερασμάτων του Προγράμματος.

Αποδέκτες της πρότασης είναι :
 

• Ο Δήμος Βέροιας

• Ο Δ/ντής Α/θμιας Εκπ/σης Ημαθίας

• Οι Σχολικοί Σύμβουλοι Δημοτικών Σχολείων Δήμου Βέροιας

• Ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος

• Ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας

• ΙΖ ΕΚΠΑ

• Σχολή Καλών Τεχνών Θες/νίκης

• ΤΕΕ Ημαθίας

• Σύλλογος Αρχιτεκτόνων

• Όλοι οι Δ/ντές των Δημοτικών Σχολείων του Δήμου Βέροιας

• Φωτογραφική Ομάδα «ΑΝΤΙΘΕΣΙΣ»

• Συλλογικότητα Graffiti.













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ