Quantcast

http://picasion.com/

Κατά πλειοψηφία και με 2 διαφορετικές «φωνές» πέρασε η διοργάνωση Συλλαλητηρίου στη Βέροια

Τι θέση πήραν οι δημοτικοί σύμβουλοι;
Η διοργάνωση Συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία στην πόλη της Βέροιας, θα πλαίσια των συλλαλητηρίων που θα πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα την Τετάρτη 6 Ιουνίου σε πολλές πόλεις της Μακεδονίας, συζητήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 4/6 σε

έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, με κύριο θέμα την παραχώρηση ή μη της Πλατείας Ωρολογίου στην διοργανώτρια «Επιτροπή Επιτροπή Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας» και την κάλυψη των εξόδων από το δήμο Βέροιας, ποσού ύψους 500€.


Η «Επιτροπή Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας» κατέθεσε αίτημα στο δήμο Βέροιας την Παρασκευή, ζητώντας την παραχώρηση της χρήσης της Πλατείας Ωρολογίου, για την πραγματοποίηση της ανοιχτής συγκέντρωσης στις 18:00 το απόγευμα της Τετάρτης 6/6.
Την ενημέρωσή του σχετικά με τα άτομα τα οποία υπογράφουν ως «Επιτροπή Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας», που θα φέρουν και την ευθύνη της διοργάνωσης, την προέλευσή τους και τις ευθύνες τους για τυχόν ζημιές, ζήτησε ο Νίκος Μπέκης, ενώ δήλωσε την αντίθεσή του για το αίτημα της Επιτροπής για χρηματοδότηση της εκδήλωσης από το δήμο Βέροιας, λέγοντας ότι έτσι δημιουργούμε προηγούμενο.
«Είμαι σφόδρα αντίθετος σε τέτοιου είδους συλλαλητήρια και ακόμα περισσότερο που μέσα από τους κύκλους που διοργανώνουν αυτά τα συλλαλητήρια, προέρχονται άτομα που έχουν μηνύσει τον Πρωθυπουργό και όλη την κυβέρνηση για εσχάτη προδοσία. Όσο και αν είμαι αντίθετος δε μπορώ να στερήσω τη δυνατότητα σε κάποιον να πει την άποψή του. Στην περίπτωσή μας όμως τα ονόματα που υπογράφουν την αίτηση δεν έχει κανένας έδρα την Βέροια, είναι επιτροπή χωρίς καταστατικό. Τι απόψεις έχουν οι κύριοι; Αν πλακώσουν χρυσαυγίτες και φασίστες τι θα γίνει; Ποιος θα πάρει την ευθύνη;».
Σχετικά με το αίτημα για χρηματοδότηση για την ηχητική κάλυψη είπε πως «Κάτι τέτοιο κάνει ο δήμος όταν η εκδήλωση προάγει το κοινό συμφέρον. Αυτό το συλλαλητήριο δεν το προάγει. Επιπλέον, το ΔΣ με την απόφαση αυτή για παραχώρηση της πλατείας και χρηματοδότηση, ανοίγει «πόρτα» σε μελλοντικές αιτήσεις συλλόγων, φορέων και κομμάτων για ανάλογη κάλυψη. Τι θα τους πείτε τότε; Έτσι ο δήμος γίνεται έμμεσα διοργανωτής και στιγματίζεται. Η πόλη μου στιγματίζεται από το αυτό το συλλαλητήριο».
Το ζήτημα της «απρόσωπης» επιτροπής, το αίτημα της οποίας καλείται το ΔΣ να αποφασίσει, το αίτημα χρηματοδότησης της εκδήλωσης από το δήμο, καθώς και ζητήματα ενδεχομένων επεισοδίων και ανάληψης ευθυνών, έθιξε ο Αντώνης Μαρκούλης, ενώ τόνισε παράλληλα πως για ένα τέτοιο θέμα θα έπρεπε το ίδιο το ΔΣ Βέροιας να έχει άποψη για το αν θα πρέπει να γίνει ή όχι, για τον τρόπο που θα γίνει, για θέματα οργάνωσης, αιτήματα που θα τεθούν κτλ. «Έχετε υποπέσει σε ολίσθημα. Έχουμε αίτημα χωρίς να γνωρίζουμε το σκοπό. Αν συμμετέχει το ΔΣ γίνεται θιασώτης και θεατής εκφράσεων που δεν έχουν σχέση με δημοκρατικές χώρες». 
Τα 500€, αν είναι αυτός ο λόγος της αντίθεσής σας, είναι προφάσεις εν αμαρτία. Σε κανένα ΔΣ των υπολοίπων πόλεων δεν εκφράστηκαν απόψεις περί νομιμότητας των οργανωτών. Να πούμε ναι στο συλλαλητήριο και να ζητήσουμε τη μαζική συμμετοχή του κόσμου», είπε ο Γιώργος Σοφιανίδης, ενώ παράλληλα πρότεινε στην κυβέρνηση να κάνει τουλάχιστον δημοψήφισμα για όποια συμφωνία ετοιμάζονται να κάνει.
 
Τη διοργάνωση του συλλαλητηρίου στη Βεργίνα πρότεινε ο Αντώνης Καγκελίδης, ενώ έξαλλος με τις εναντιώσεις των συναδέλφων του σχετικά με τα 500€ της χρηματοδότησης, πρότεινε να καλύψει τα έξοδα ο Σύλλογος της Πατρίδας «Ευστάθιος Χωραφάς», που είναι πρόεδρος. Σχετικά με ενδεχόμενα επεισόδια είπε πως στα αντίστοιχα της Θεσσαλονίκης και Αθήνας δεν έγινε τίποτα. 
Επίσης, θέλησε να ξεκαθαρίσει την καθυστέρηση λήψης απόφασης από το δήμο για διοργάνωση συλλαλητηρίου, λέγοντας πως «ο Δήμαρχος δεν είχε αντίρρηση, έπειτα από κρούση που του έκανα και μάλιστα πρότεινα να γίνει στη Βεργίνα. Η επιτροπή ήταν αυτή που άργησε να έρθει σε επαφή με το δήμο Βέροιας, καθώς έτρεχε σε άλλες πόλεις». 
Δήλωσε μάλιστα πως το ποντιακό στοιχείο θα είναι έντονο στο συλλαλητήριο, με δυναμική παρουσία των Σωματείων της Ημαθίας.
«Είμαι θετικός για την παραχώρηση της πλατείας για το Συλλαλητήριο, καθώς όπως εμείς έχουμε το προνόμιο, από το βήμα που μας δίνεται στο ΔΣ, να τοποθετούμαστε δημόσια, το ίδιο δικαίωμα πιστεύω πρέπει να έχουν και οι πολίτες και αυτό θα γίνει μέσω του συλλαλητηρίου», είπε ο Θεόφιλος Κορωνάς.
«Έχουμε έλλειμμα δημοκρατίας δε μάθαμε να συζητάμε και να αποδεχόμαστε κάτι όχι σύμφωνο με το δικό μας και να δεχόμαστε άλλες απόψεις. Οφείλουμε να διευκολύνουμε την έκφραση οποιασδήποτε άποψης. Λέω ναι στην παραχώρηση με την προϋπόθεση της διασφάλισης της δημοκρατικής ομαλότητας. Δε μπορεί να παρεισφρέουν μπαχαλάκηδες», είπε ο Τηλέμαχος Χατζηαθανασίου.
«Αντί να βγει η ΚΕΔΕ μπροστά και να αναλάβει τις πρωτοβουλίες, αφήνει άλλους να διοργανώνουν τα συλλαλητήρια. Φασισμός είναι να παραδοθούμε άνευ όρων», είπε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Γουλτίδης, ενώ ζήτησε σύσσωμη την παρουσία του ΔΣ στο συλλαλητήριο.
Την άποψη του Αντώνη Καγκελίδη, να διοργανωθεί δηλαδή το συλλαλητήριο στη Βεργίνα, συμμερίστηκε ο Σάκης Αποστολόπουλος. «Η δημοκρατία επιτάσσει να ακούγεται και η αντίθετη άποψη, όσο και αν δε συμφωνεί κάποιος. Η Βέροια δε μπορεί να λήψει από συλλαλητήρια όταν έχει δίπλα της την πιο ιστορική πόλη της Μακεδονίας, τη Βεργίνα. Αυθόρμητη κάθοδος πολιτών αλλά όχι καθοδηγούμενοι».
«Κανένα βήμα πίσω σχετικά με την παραχώρηση. Αν είναι να λυθεί με εθνική ήττα, ας μη λυθεί ποτέ», είπε αρχικά ο Ζήσης Πατσίκας σε σχέση με το ονοματολογικό ζήτημα, ενώ σχολίασε και τη στάση του δήμου Βέροιας, που όπως είπε, δεν είναι αργά να κρατήσει μια πιο στιβαρή στάση, όπως αυτή του '91. «Μπορεί κάποιοι να έρχονται σε δύσκολη θέση γιατί το συλλαλητήριο είναι μια έντονη διαμαρτυρία και σίγουρα έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης η κυβέρνηση», είπε σχετικά με τον μειωμένο αριθμό των συμμετεχόντων που παρουσίασε στα συλλαλητήρια της Θεσσαλονίκης και Αθήνας, χαρακτηρίζοντάς το φασισμό. Τέλος, δήλωσε απαισιόδοξος σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις και πως δεν θα είναι μια ευχάριστη κατάσταση, όπως και στις προηγούμενες. «Στο τέλος η κυβέρνηση θα το φέρει στη Βουλή, έχει δείξει ποια είναι η γραμμή της», είπε ενώ έκλεισε εκφράζοντας τη θετική του γνώμη για την παραχώρηση της πλατείας, συμμεριζόμενος και την πρόταση για διοργάνωση στη Βεργίνα. 
Χωρίς το αίτημα για χρηματοδότηση της εκδήλωσης από το δήμο Βέροιας, αφού την κάλυψη ανέλαβε ο Σύλλογος της Πατρίδας «Ευστάθιος Χωραφάς», ο Δήμαρχος Βέροιας έκλεισε τον κύκλο των τοποθετήσεων λέγοντας «Ο χώρος πρέπει να αποδοθεί στους πολίτες και να ακούγονται όλες οι απόψεις. Δε θεωρώ ότι εδώ μέσα κάποιος είναι περισσότερο Έλληνας από άλλους. Μερικές φορές η υποκρισία περισσεύει. Η εθνική γραμμή του 2008 συνεχίζει να ισχύει και σήμερα. Μη λέμε τώρα ότι κάποιοι πάνε να βαφτίσουν το κρέας, ψάρι», ανέφερε, ενώ σχετικά με την παρείσφρηση στοιχείων στη διοργάνωση είναι, είπε, κάτι που είναι πιθανό αλλά αυτός είναι ο ρόλος της Αστυνομίας.  

Το θέμα υπερψηφίστηκε από την πλειοψηφία του Σώματος, με εξαίρεση τον Νίκο Μπέκη που ψήφισε κατά και τον Αντώνη Μαρκούλη που απείχε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ