Quantcast

http://picasion.com/

Μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις στον νομό Ημαθίας μέσω του Leader

Ιδιαίτερα αυξημένο, σε σχέση με τις προηγούμενες προγραμματικές περιόδους, είναι το επενδυτικό ενδιαφέρον για την κοινοτική πρωτοβουλία Leader 2014-2020 στην Ημαθία. Η Αναπτυξιακή του νομού αναμένει το πράσινο φως για την προκήρυξη του τοπικού προγράμματος και προχωρά
δυναμικά για την υλοποίησή του. Ταυτόχρονα, δηλώνει καθ’ όλα έτοιμη σε υποδομές και εξειδικευμένο στελεχιακό προσωπικό για την υποστήριξη της επιχειρηματικής δράσης και τη χρηματοδότηση των ιδιωτικών επενδύσεων που θα σηματοδοτήσουν την αναπτυξιακή πορεία της περιοχής.
Παρά το γεγονός ότι ακόμα δεν έχει ανοίξει η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το Leader/CLLD, έντονο είναι το ενδιαφέρον από πλευράς ιδιωτών. Εκτιμάται, μάλιστα, από τον Θεόφιλο Τεληγιαννίδη, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Αναπτυξιακής Ημαθίας ΑΕ, ότι η προσέλευση για την υποβολή προτάσεων θα είναι ιδιαίτερα μεγάλη και αυξημένη κατά 50% σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στον δευτερογενή τομέα και στην ίδρυση μεταποιητικών επιχειρήσεων, οι οποίες επιχορηγούνται κατά το ήμισυ. Ειδικότερα, τα επενδυτικά σχέδια στρέφονται, μέχρι στιγμής, κυρίως προς την ίδρυση συσκευαστηρίων, διαλογητηρίων ψυκτικών χώρων, εμφιαλωτηρίων τσίπουρου, επεκτάσεις/εκσυγχρονισμούς υφιστάμενων εγκαταστάσεων, μονάδα προϊόντων βαθιάς κατάψυξης, αλλά και ίδρυση αγροτουριστικών ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.

Σχετικά με το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε για τη δημιουργία ψυκτικών θαλάμων αυτό αφορά κυρίως τα ακτινίδια που δείχνουν ότι έχουν, όπως αναφέρει ο κ. Τεληγιαννίδης, αυξητική τάση ως καλλιέργεια στον Νομό Ημαθίας. Η εγκεκριμένη δημόσια δαπάνη για τον νομό είναι 5.000.000 ευρώ για επενδύσεις και αναπτυξιακές δράσεις, ενώ λόγω και της αναμενόμενης αυξημένης προσέλευσης ο συνολικός προϋπολογισμός ενδέχεται να ξεπεράσει τα 10.000.000 ευρώ από την ίδια συμμετοχή για την υλοποίηση των έργων.

«Οι ιδιώτες επιθυμούν να επενδύσουν σε αυτούς τους τομείς, αφού ο Νομός Ημαθίας είναι αγροτικός, ως επί το πλείστον. Τα χρήματα, ωστόσο, δεν επαρκούν για να καλύψουν όλες τις προτάσεις», σημειώνει ο κ. Τεληγιαννίδης και προσθέτει πως είναι σημαντικό οι επενδυτές να δείχνουν εμπιστοσύνη στις Αναπτυξιακές, οι οποίες βοηθούν τους ιδιώτες να εκμεταλλεύονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις δυνατότητες που τους παρέχει το Leader.

«Στην ΑΝ.ΗΜΑ ακόμη και με την επιβολή των capital controls υπήρξε μεγάλη ιδιωτική προσέλευση και επενδυτικό ενδιαφέρον, ωστόσο το μικρό χρονικό διάστημα για την υλοποίηση του προγράμματος δεν επέτρεψε την αξιοποίηση των προτάσεων του τοπικού προγράμματος» καταλήγει.

Την ίδια ώρα, η ΑΝ.ΗΜΑ ολοκλήρωσε τις ενημερωτικές παρουσιάσεις της για τις δράσεις που έχουν προκηρυχθεί στο πλαίσιο της 1ης Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για έργα δημόσιου χαρακτήρα, που αφορά κυρίως τους δήμους, φορείς και συλλόγους της περιοχής. Ο κ. Τεληγιαννίδης άφησε, τέλος, ανοιχτό το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί και φέτος στο Ζάππειο Μέγαρο η έκθεση για την προβολή του τουριστικού, πολιτιστικού και γαστρονομικού πλούτου της Ημαθίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ