Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Ενόψει των Συλλαλητηρίων…

Του Γιάννη Τσιαμήτρου
Με αφορμή τα επικείμενα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία (6 Ιουνίου 2018), αισθάνομαι την ανάγκη να παραθέσω τα παρακάτω:
Μπορεί να θεωρηθούν ‘λαϊκίστικα’ και ‘πεζά’ αυτά που θα αναφέρω. Λαϊκίστικα για τους ‘ψευτοδιανοούμενους’ (ας μου επιτραπεί αυτός ο

χαρακτηρισμός), τους ‘έντιμους’ και ‘κόσμιους’ πολίτες, πολιτικούς και πολιτικάντηδες όλων των ‘χρωμάτων’ και κομμάτων κλπ (σ.σ. σε όλους τους ιδεολογικούς χώρους υπάρχουν συνετοί και γνήσιοι πατριώτες).

Ιδού μερικά τέτοια ‘λαϊκίστικα’:

- Όποιος είναι άριστος στο δημοτικό σχολείο, δεν επιβραβεύεται, ούτε παίρνει τη σημαία στη παρέλαση. Το εθνικό μας σύμβολο είναι ήσσονος σημασίας για μερικούς. Πού είναι το κίνητρο για διάκριση;

- Όποιος πολίτης ασκεί κριτική στη κυβερνητική πολιτική, είναι ‘φασίστας’.

- Όποιος καθηγητής κάνει παρατήρηση σε φοιτητές που ‘τόλμησαν’ να κάνουν αφισοκόλληση (κανονική, δηλαδή, ρύπανση) σε τοίχο του πανεπιστημίου, δεν είναι δημοκρατικός.

-Όποιος πολίτης κάνει συλλαλητήριο, υποστηρίζοντας ελεύθερα την ελληνικότητα της Μακεδονίας, είναι φασίστας. Αυτό δήλωσε, με το δικό του τρόπο, στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook και ο στρατηγικός σύμβουλος του πρωθυπουργού (Αλέξη Τσίπρα), Νίκος Καρανίκας (καταγόμενος από την Αλεξάνδρεια Ημαθίας).

- Όποιος έχει διαφορετική άποψη, είναι ‘παράφωνος’ και κάθε αντίθετη άποψη είναι αντιδημοκρατική.

- Όποιος δηλώνει την αγάπη του για τη πατρίδα, είναι ρατσιστής. Φτάσαμε στο σημείο να φοβούνται οι πολίτες να δηλώσουν ανοιχτά ότι είναι πατριώτες. Όμως, ο Κωστής Παλαμάς είπε: ‘Δεν ζει χωρίς πατρίδες η ανθρώπινη ψυχή’. Βέβαια, κάποιοι άλλοι είπαν διαφορετικά πράγματα. Ο καθείς εφ ώ ετάχθη!!

- Όποιος τολμά να ασκήσει κριτική και να διαμαρτυρηθεί σε κρατικές ειδησεογραφικές εκπομπές με σαφή προπαγανδισμό των κυβερνητικών θέσεων (βλ. εκπομπή ‘Δεύτερη Ματιά’), δεν είναι δημοκράτης. Και άλλα πολλά!!

Από πού να πρωταρχίσω; Από τη τηλεόραση, το ραδιόφωνο, τον έντυπο τύπο, τις ιστοσελίδες, το ιντερνέτ, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, από κάποιες αποφάσεις δημοτικών Συμβουλίων και  από τις αντιφατικές και περίεργες δηλώσεις Δημάρχων (βλ. Μπουτάρη) κ. ά.;

Βέβαια όλα αυτά είναι συζητήσιμα και θεωρώ ότι οι ακραίες τοποθετήσεις σε σοβαρά εθνικά θέματα βλάπτουν, παρά ωφελούν, γιατί απλά έχει χαθεί το μέτρο. Αλλά δεν γίνεται να χρησιμοποιούνται οι λέξεις δημοκρατία, δημοκρατικότητα, πρόοδος κλπ κατά το δοκούν! Δεν γίνεται τόσα χρόνια μόνο μερικοί (άτομα ή κόμματα) να μονοπωλούν αυτές τις λέξεις. Ενίοτε κάποιοι, μάλιστα, από αυτούς αισθάνονται αλλεργία στο άκουσμα των λέξεων Ελλάδα, διαχρονικός Ελληνισμός και Ελληνικός πολιτισμός.

Μερικοί - εχέφρονες, νοήμονες, ‘ορθολογιστές’, ‘πραγματιστές’, σοβαροί και ώριμοι πλέον στη ηλικία - γιατί δεν θέλουν να καταλάβουν το εξής; Το να δώσουμε το όνομα Μακεδονία (έστω και σύνθετη ονομασία), βάζουμε οι ίδιοι την υπογραφή μας ώστε τα Σκόπια να είναι ο μοναδικός χρήστης αυτού του ονόματος σε κρατικό επίπεδο. Κανείς στο κόσμο δεν θα βλέπει στο μέλλον, αν αυτό το όνομα υπάρχει στην Ελλάδα ως απλή περιφέρεια! Μακεδονία ως κράτος και Μακεδονία ως περιφέρεια είναι ανόμοια και άνισα πράγματα. Αυτό το επισημαίνω στην περίπτωση της λύσης της σύνθετης ονομασίας. Δηλαδή τί θα σημαίνει Βόρεια Μακεδονία; Θα σημαίνει ότι υπάρχει και ένα άλλο κράτος με το όνομα Νότια Μακεδονία; Μα, το μέρος αυτό ονομάζεται Ελλάδα, ως κράτος. Δεν είναι αντιφατικό αυτό;

Δεν αντιλαμβάνονται αυτοί οι νοήμονες, ‘ορθολογιστές’ και ‘πραγματιστές’ ότι θα γίνει μια διαπαντός καπήλευση του ιστορικού και ελληνικού ονόματος Μακεδονία από τους σλάβους γείτονες (κακώς χρησιμοποιήθηκε από αυτούς τα προηγούμενα χρόνια με την ελληνική ανεκτικότητα και λανθασμένη πολιτική).

Δεν συναισθάνονται ότι το όνομα αυτό είναι η επιτομή του ελληνικής συνείδησης;

Δεν έχουν διαπιστώσει ότι παίζουν παιχνίδια με την ίδια τους τη ψυχή και τη συλλογική μνήμη;

Δεν γνωρίζουν την ιστορική αλήθεια ότι Μακεδονική γλώσσα είναι μια διάλεκτος της αρχαιοελληνικής γλώσσας και όχι η σλαβογενής γλώσσα, που οι Σκοπιανοί βάφτισαν ‘μακεδονική’;

Δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι η Μακεδονία έκανε γνωστό τον ελληνικό πολιτισμό στα πέρατα της γης και ότι χωρίς αυτόν τον πολιτισμό ο σημερινός κόσμος θα ήταν φτωχότερος;

Δεν έχουν νοιώσει ότι οι σλάβοι γείτονες επιθυμούν διακαώς εδώ και χρόνια να έχουν στη κατοχή τους αυτό το όνομα;

Δεν αναρωτηθήκαν ποτέ γιατί ‘καίγονται’ για αυτό το όνομα;

Από τι λοιπόν παρασύρονται; Γιατί ακόμα δεν έχουν θεραπευτεί από τον κομματισμό, τις ιδεοληψίες, τις μεγαλοστομίες και τις ακατάσχετες φλυαρίες; Δεν βλέπουν ότι οι νέοι άρχισαν να απαξιώνουν τα κόμματα και τους συνεχείς διαξιφισμούς επάνω σε σοβαρά εθνικά θέματα (εξωτερική πολιτική, οικονομία κλπ); Προς τί αυτός ο διχασμός απόψεων σε κάτι που θα έπρεπε να ενώνει όλους τους Έλληνες με τέτοιον τρόπο ώστε να γίνει απαρχή εξόδου από τη κρίση και την περαιτέρω ανάπτυξη του ταλαιπωρημένου κράτους και πατρίδας μας; Μήπως μερικοί οραματίζονται μια άλλη, μεγαλύτερη μελλοντική πατρίδα χωρίς σύνορα και έθνη; Ας το πούνε ευθαρσώς!

Όλα αυτά - και άλλα πολλά - με κάνουν να μη βλέπω με αισιοδοξία το μέλλον της πατρίδας που έζησα, ζω και αγαπώ με ανιδιοτέλεια και γνήσιο, κατά τη γνώμη μου, πατριωτισμό. Τα προσεχή συλλαλητήρια - επ’ ουδενί λόγω ‘κατάπτυστα’ και ‘υποκινούμενα από ακροδεξιά στοιχεία’ - για τη Μακεδονία δείχνουν το δρόμο για μια Ελλάδα κυρίαρχη του εαυτού της, ακομμάτιστη, απελευθερωμένη από τους πολιτικάντηδες πάτρωνες της (εγχώριους και ξένους) και ελπίζουσα για ένα ευοίωνο μέλλον.


3 σχόλια:

  1. Τι ειχες Γιαννη τι ειχα παντα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τσιαμήτρος Ιωάννης6 Ιουνίου 2018 στις 2:43 μ.μ.

      Ανωνύμως γιατί?? Δεν έχετε το θάρρος να μιλήσετε επώνυμα ??

      Διαγραφή
  2. Μπράβο στον κ. Τσιαμήτρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ