Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Χτύπησε καλλιέργειες στην Ημαθία η μύγα της Μεσογείου

«Φαίνεται ότι θα μας απασχολήσει φέτος η δροσόφιλα, συγκεκριμένα το είδος Drosophila suzukii που προσβάλλει πληθώρα φρούτων και εντοπίστηκε στη χώρα μας πρώτη φορά το 2012, δεδομένου ότι ο χειμώνας ήταν ήπιος, όπως και το 2016. Αντίθετα, πέρσι δεν είχαμε πολλές προσβολές διότι ο ψυχρός χειμώνας απέτρεψε την αύξηση του πληθυσμού», όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Καζαντζής, τεχνολόγος γεωπονίας του Ινστιτούτου Φυλλοβόλων Δέντρων στη Νάουσα. Όσον αφορά τη μύγα της Μεσογείου «αποτελεί πρόβλημα για τις δενδρώδεις καλλιέργειες φρούτων μέχρι την Κατερίνη κυρίως καθώς βορειότερα εντοπίζονται μεμονωμένοι πληθυσμοί – θύλακες, όπως στο Αρσένι και στο Νέο Μυλότοπο Γιαννιτσών του νομού Πέλλας».

Παράλληλα με αυτά τα είδη μύγας, έχουν τοποθετηθεί ή αναμένεται να τοποθετηθούν παγίδες και για την ανίχνευση «ενός νέου είδους ραγολέτιδας που πιθανολογείται ότι έχει εισβάλλει στη χώρα μας, με ονομασία Rhagoletis fausta». Σύμφωνα με στελέχη των κατά τόπους ΔΑΟΚ, υπάρχει ο παραπάνω προγραμματισμός στην Ημαθία, Πέλλα, Θεσσαλονίκη και Ροδόπη.

Στα ορεινά της Μακεδονίας «αυτή την περίοδο συνήθως υπάρχουν και πληθυσμοί ραγολέτιδας. Αντιθέτως, στην περιοχή της Νάουσας, η οποία είναι πεδινή, δεν εντοπίζονται τέτοια έντομα», σύμφωνα με τον κ. Καζαντζή.

Μακεδονία-Θράκη

Στην Ημαθία, όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο κ. Μπέης, εισηγητής στο Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγιεινομικού Ελέγχου της ΔΑΟΚ Ημαθίας, «οι προσβολές στα βερίκοκα από τη μύγα της Μεσογείου κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα με πέρσι.


Όσον αφορά τη δροσόφιλα, έχει εντοπιστεί και στην περιοχή μας έχουμε παρατηρήσει από προηγούμενες χρονιές ότι προτιμάει τα κεράσια πιο πολύ από άλλα φρούτα. Δεύτερο στις προτιμήσεις της έρχεται το βερίκοκο και τρίτο το ροδάκινο. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε στοιχεία για τον φετινό πληθυσμό καθώς οι παγίδες (τροφικές με ελκυστικό το κρασί) που χρησιμοποιούμε για να υπολογίζουμε τους πληθυσμούς συλλαμβάνουν διάφορες μύγες και έτσι πρέπει πρώτα τα δείγματα που λαμβάνουμε από αυτές να σταλούν στο Πανεπιστήμιο Βόλου για αναγνώριση».

«Επιπλέον, αυτή την περίοδο έχουμε προγραμματίσει να τοποθετήσουμε παγίδες στα ακτινίδια για να δούμε τους πληθυσμούς της δροσόφιλας στους συγκεκριμένους οπωρώνες, ενώ τώρα τοποθετούμε και κολλητικές παγίδες με αμμωνιακό άλας για την ανίχνευση του νέου είδους ραγολέτιδας.»

Σε κάθε περίπτωση, όπως τόνισε ο κ. Μπέης, «η αντιμετώπιση με ψεκασμούς δίνει τα επιθυμητά αποτελέσματα, θανατώνοντας τα ενήλικα όλων αυτών των μυγών, αρκεί να γίνει εγκαίρως, μόλις ξεκινήσει η περίοδος που αλλάζει το χρώμα των καρπών».

Στην Πέλλα, «η δροσόφιλα δημιούργησε πέρσι προβλήματα στα κεράσια στην περιοχή του Αρχάγγελου», σύμφωνα με στελέχη της τοπικής ΔΑΟΚ. Φέτος, προγραμματίζεται να τοποθετηθούν παγίδες μόνο στις ακτινιδιές τον Αύγουστο, ενώ οι παγίδες για τη ραγολέτιδα θα ελεγχθούν σε 2-3 ημέρες στα πεδινά και σε 10 ημέρες στα ορεινά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ