Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Το μυθιστόρημα της Σοφίας Νικολαΐδου «Στο τέλος νικάω εγώ» παρουσιάστηκε στη Βέροια

Το νέο μυθιστόρημα της Σοφίας Νικολαΐδου «Στο τέλος νικάω εγώ», παρουσιάστηκε το απόγευμα της Τετάρτης 2/5 στο Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας. Για το βιβλίο μίλησαν η Ευγενία Καβαλάρη, Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Ημαθίας και η Ευαγγελία Πολυμένου, μέλος του Δ.Σ του Συνδέσμου Φιλολόγων Ημαθίας, ενώ την εκδήλωση συντόνιζε η Μαρία Πολατίδου, αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας. Αποσπάσματα από το μυθιστόρημα διάβασε η Κατερίνα Αναστάση, μαθήτρια του ΕΠΑΛ Αλεξάνδρειας.
«Οι ζωές των ηρώων μιμούνται τις δικές μας, πρόκειται για ζωές οικείες,με περιπέτειες που προκαλούν τον αναγνώστη να βγάλει συμπεράσματα. Η συγγραφέας εστιάζει στη νέα γενιά που η χώρα τους προκαλεί απόγνωση και φεύγει. Οικονομική κρίση, κρίση αξιών στην εκπαιδευτική διαδικασία, σκάνδαλα ΜΚΟ και άλλα, αποτελούν μέρος της ελληνικής παθογένειας. Το τέλος του μυθιστορήματος ανοιχτό και αισιόδοξο», είπε μεταξύ άλλων η Ευγενία Καβαλάρη.
Με το τελευταίο της βιβλίο η συγγραφέας ολοκληρώνει άτυπα την τριλογία της για τη νεότερη ιστορία της Θεσσαλονίκης και τους αφανείς πρωταγωνιστές της. Δεινή μαέστρος των υλικών της μυθοπλασίας, ενορχηστρώνει την αφήγησή της με τέχνη και μαστοριά», είπε αρχικά η Ευαγγελία Πολυμένου, ενώ στη συνέχεια, με τη βοήθεια της μαθήτριας Κατερίνας Αναστάση, καταπιάστηκε με τους χαρακτήρες του μυθιστορήματος.
Τέλος, το λόγο πήρε η συγγραφέας Σοφία Νικολαΐδου εξηγώντας στο κοινό πως καταλαβαίνει η ίδια πότε τελειώνει ένα βιβλίο. «Όταν κλείνοντας το βιβλίο οι ήρωες φεύγουν από το σπίτι και ακούς την πόρτα να κλείνει». Για τον τίτλο του βιβλίου, είπε πως προέκυψε από  μια ιστορία που της αφηγήθηκε μια γιαγιά πριν πολλά χρόνια, στο χωριό Παρθενώνας Χαλκιδικής, που για να νικήσει τους φόβους της ζώντας μόνη σε ένα απομακρυσμένο μέρος, πέφτοντας για ύπνο, φανταζόταν πως παλεύει με τους κλέφτες και στο τέλος νικάει αυτή.
Το βιβλίο αναφέρεται σε δυο εποχές. «Δε με ενδιέφερε να ζωντανέψω μια εποχή αλλά πως αντικρίζονται οι δυο εποχές, πως η μία περνάει μέσα από την άλλη και η μια γενιά συνομιλεί με την άλλη. Η μια εποχή είναι η εποχή του εθνικού διχασμού, που η Θεσσαλονίκη είναι κράτος και τα σύνορα είναι περίπου στην Κατερίνη και η άλλη η σημερινή, με τους νέους που πρέπει να πάρουν την απόφαση αν θα μείνουν στη χώρα ή θα φύγουν. Αυτό που ήθελα για το βιβλίο, είναι όταν κάποιος το διαβάζει και φτάνει στην τελευταία σελίδα και το κλείνει, ήθελα να έχει ένα χαμόγελο», είπε μεταξύ άλλων η συγγραφέας.

Στο τέλος της παρουσίασης η συγγραφέας υπέγραψε αντίτυπα του βιβλίου της ενώ το κοινό απόλαυσε ένα ποτήρι κρασί στο προαύλιο του Βυζαντινού Μουσείου. Δείτε φωτογραφίες:























ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ