Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

«Ανίατη ασθένεια» η παράνομη διακίνηση αγροτικών προϊόντων

Η παράνομη διακίνηση αγροτικών προϊόντων, κυρίως εποχικών φρούτων από τη Βόρεια Ελλάδα προς τις βαλκανικές χώρες, βρέθηκε στο επίκεντρο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Ημαθίας με τη συμμετοχή του εκτελεστικού υπεύθυνου του Συντονιστικού Κέντρου Αντιμετώπισης
Παρεμπορίου (Σ.Υ.Κ.Α.Π.) της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης Βασίλη Μαστρογιάννη.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης επισημάνθηκε ότι η παράνομη διακίνηση εποχικών φρούτων προς τη Βουλγαρία, αλλά και άλλες χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης, έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις τα τελευταία χρόνια, ενώ εξετάστηκαν οι δυνατότητες συνεργασίας του Συντονιστικού Κέντρου Αντιμετώπισης Παρεμπορίου (Σ.Υ.Κ.Α.Π.) της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, με σκοπό την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Πρόταση Καλαϊτζιδη για έλεγχο στα σύνορα

Ο Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Καλαϊτζίδης τόνισε ότι η παράνομη διακίνηση αγροτικών προϊόντων στην Πέλλα και την Ημαθία, εκτός από σημαντική υστέρηση στα έσοδα του κράτους, προκαλεί σοβαρά προβλήματα αθέμιτου ανταγωνισμού και υπογράμμισε τη βούληση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας να συνδράμει τις προσπάθειες για την πάταξη του φαινομένου. «Δική μου πρόταση είναι να βάλουμε 10 μέρες τον μήνα δύο εργάτες με κλαρκ να ελέγχουν τι μπαίνει και τι βγαίνει. Να ελέγχουμε τα τιμολόγια κι αν δούμε της τάξης των... 5 λεπτών... να πάμε να ψωνίσουμε κι εμείς...» είπε με νόημα ο κ. Καλαϊτζίδης.

Στόχος του Υπουργείου η ενταντικοποίηση των ελέγχων
Πάνω από 7.000 ελέγχους με 700 κλιμάκια έχει κάνει τα τελευταία χρόνια το Υπουργείο Εμπορίου, σύμφωνα με τον υπεύθυνο του Συντονιστικού Κέντρου της Γ.Γ Εμπορίου Βασίλης Μαστρογιάννης . «Στόχος είναι να μειώσουμε τη μαύρη διακίνηση σε συνεργασία με όλες τις υπηρεσίες. Στόχος είναι η νομιμότητα, ο υγιής ανταγωνισμός και οι όροι που διέπουν την αγορά» υπογράμμισε ο κ. Μαστρογιάννης.
 

Μετά τον Αύγουστο θα μπει ως θέμα το φορολογικό των αγροτών

Την ανάγκη φορολογικών κινήτρων στους αγρότες για την πάταξη του παραεμπορίου τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Αντωνίου. «Είμαστε στη φάση κλεισίματος της αξιολόγησης οπότε οποιαδήποτε ενέργεια σχετικά με την φορολογία των αγροτών θα γίνει μετά τον Αύγουστο. Πρέπει να δώσουμε φορολογικά κίνητρα, να πηγαίνουν δηλαδή οι αγρότες μέσω των συνεταιρισμών τα προϊόντα τους στην αγορά» είπε ο κ. Αντωνίου.

«Βρισκόμαστε σε τέλμα - Φορτώνουν αυτοκίνητα μέσα στα χωράφια»

Την εικόνα που καταγράφεται σε πολλές περιπτώσεις μέσα στις αγροτικές εκτάσεις επισήμανε ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου, Στέφανος Αποστολίδης. Απαντώντας στην πρόταση Καλαϊτζίδη για έλεγχο στα σύνορα ο κ. Αποστολίδης εμφανίστηκε επιφυλακτικός σχετικά με τον χρόνο μεταφορά ευπαθών προϊόντων. «Τα φρούτα μας που φτάνουν συνήθως στην Ευρώπη είναι τριών ημερών, την ώρα που οι Ισπανοί τα στέλνουν σε Γερμανία ή Πολωνία μέσα σε 17 ώρες. Η κατάσταση με το παραεμπόριο στη χώρα μας οδηγεί σε τέλμα, την ώρα που Βούλγαροι και Ρουμάνοι χτυπούν δουλειές για παράδειγμα στη Σερβία, κι ενώ οι ελληνικές εταιρίες κοιτούν» είπε ο κ. Αποστολίδης.

Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν εκπρόσωποι αγροτών, εμπόρων και επιχειρήσεων που κατέθεσαν τις απόψεις τους για το φαινόμενο της παράνομης διακίνησης, ζητώντας να ληφθούν αποφάσεις και μέτρα για τη συντονισμένη αντιμετώπισή του από όλους τους συναρμόδιους και εμπλεκόμενους φορείς.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ