Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Η Φουρέιρα, ο Αλβανικός αετός και η Eurovision

Γράφει ο Κοσμάς Βίδος
Όταν σταδιοδρομείς στην Ελλάδα, εκπροσωπείς την Κύπρο στη Eurovision, αλλά ποζάρεις μετά του αλβανικού αετού, ειδικά αυτή την περίοδο, πρέπει να είσαι εξαιρετικά αφελής αν περιμένεις να αποθεωθείς ως σύμβολο ειρήνης, ενότητας και συμφιλίωσης. Τώρα η
τραγουδίστρια τα ακούει. Ας πρόσεχε... Η Ελένη Φουρέιρα διέψευδε κατηγορηματικά πως είναι Αλβανή. Κάποια στιγμή βγήκε και το παραδέχτηκε, εξηγώντας γιατί το έκρυβε: «Έτυχε να πάω σε μια δισκογραφική εταιρία και μόλις έμαθαν πως είμαι από την Αλβανία με κόψανε και γελούσαν. Ήταν πολύ ειρωνικό αυτό που συνέβη μπροστά μου, ένιωσα πολύ άσχημα.


Συνειδητοποίησα πως για να μπορέσω να κάνω καριέρα θα πρέπει κάπως να το κρύψω. Εχω περάσει μήνες κατάθλιψης και πολύ στεναχώρια». Νομίζω πως όλοι καταλαβαίνουμε τους λόγους για τους οποίους μπορεί μία κοπέλα που θέλει να σταδιοδρομήσει στην ελληνική σόουμπιζ κρύβει την αλβανική καταγωγή της, ειδικά σε μια περίοδο που τους Αλβανούς τους αντιμετωπίζαμε με απαξίωση. Οπως και αν έχει, το ψέμα της το πλήρωσε: Στην ελληνική πλευρά πολλοί την ειρωνεύτηκαν για την ατολμία της, στην αλβανική ενοχλήθηκαν που τους απαρνήθηκε και της γύρισαν την πλάτη. Όλοι κάνουμε λάθη. Το θέμα είναι να μαθαίνουμε από αυτά, να μην τα επαναλαμβάνουμε και να μην πέφτουμε σε παρόμοια λάθη, όπως είδαμε τη… διχασμένη ανάμεσα σε δύο πατρίδες Φουρέιρα να κάνει: Σε ένα διάλειμμα των δοκιμών για τον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision, όπου εκπροσωπεί την Κύπρο, φωτογραφήθηκε με τον εκπρόσωπο της Αλβανίας. Οι δύο τραγουδιστές σχημάτιζαν με τα χέρια τους τον αλβανικό αετό.

Οι αντιδράσεις ήταν έντονες, με τους χρήστες του Internet (επώνυμους και μη) να κάνουν λόγο για την προβολή του εθνικιστικού συμβόλου του αλβανικού αλυτρωτισμού και να κακοχαρακτηρίζουν, για άλλη μια φορά, την Αλβανή Φουρέιρα που δεν σέβεται τη χώρα που τη φιλοξενεί. Η δισκογραφική εταιρεία της αναγκάστηκε, δια εκπροσώπου της, να πάρει θέση δηλώνοντας «είναι το σύμβολο της χώρας στην οποία έχει γεννηθεί και τίποτε παραπάνω». Το ΡΙΚ αναγκάστηκε με τη σειρά του να επιβεβαιώσει πως στηρίζει Φουρέιρα, αφού «κάνει εξαιρετικά τη δουλειά της». Βγήκε και η ίδια η τραγουδίστρια για να διευκρινίσει: «Η μουσική είναι για να ενώνει και όχι για να χωρίζει τους λαούς και γι’ αυτό βρίσκομαι εδώ και ουδεμία σχέση έχω με όλα αυτά τα ζητήματα εθνικισμού που κάποιοι μου χρεώνουν. Αγαπώ πολύ την Ελλάδα και κανείς και τίποτα δεν μπορεί να το αλλάξει αυτό. Πάμε τώρα δυνατά να εκπροσωπήσουμε την Κύπρο μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Αγαπάς την Ελλάδα και την Κύπρο; Απόδειξη! Γιατί ξεχνάει, η συμπαθέστατη κατά τα άλλα Φουρέιρα, πως σε έναν διαγωνισμό σαν τη Eurovision, όπου το αποτέλεσμα δεν το κρίνει μόνο η ποιότητα του τραγουδιού και της εμφάνισής κάθε χώρας, αλλά οι συμπάθειες και οι αντιπάθειες ανάμεσα στα έθνη, οι εθνικές συμμαχίες και αντιπαλότητες, η εικόνα και τα μηνύματα που κάποιος θα διαβάσει σε αυτήν μπορεί να παίζουν ρόλο πιο σημαντικό από τη μουσική. Οταν σταδιοδρομείς στην Ελλάδα, εκπροσωπείς την Κύπρο και ποζάρεις μετά του αλβανικού αετού, ειδικά αυτή τη σχετικά τεταμένη και για τις ελληνοαλβανικές σχέσεις περίοδο, πρέπει να είσαι εξαιρετικά αφελής αν περιμένεις να αποθεωθείς ως σύμβολο ειρήνης, ενότητας και συμφιλίωσης. Ειδικά όταν έχει προηγηθεί η υπόθεση των νεοσύλλεκτων που επίσης φωτογραφήθηκαν σχηματίζοντας τον αλβανικό αετό, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων και την παρέμβαση του ΓΕΣ.


Υποθέτω πως η Φουρέιρα, αν την πρώτη φορά (τότε που έλεγε πως δεν ξέρει ούτε κατά πού πέφτει η Αλβανία) την πάτησε επειδή ντρεπόταν και επειδή φοβόταν, αυτή τη φορά την πάτησε εξαιτίας της άγνοιάς της και της αφέλειάς της. Oμως, τέτοιες αφέλειες και τέτοια επιπολαιότητα όταν εκπροσωπείς μια χώρα, ακόμα και σε έναν light διαγωνισμό όπως η Eurovision, δεν επιτρέπονται. Θα έπρεπε η ίδια να είναι πιο διαβασμένη και πιο προσεκτική (εκτός αν όλα αυτά τα κάνει επίτηδες!) ώστε να μην εκτεθεί. Θα έπρεπε οι υπεύθυνοι της κυπριακής αποστολής, γιατί έχουν και αυτοί μεγάλο μέρος της ευθύνης για την εικόνα που παρουσιάζει η τραγουδίστριά τους, να την έχουν προετοιμάσει ώστε να μη χρειάζεται τώρα να τρέχουν για να μαζέψουν τα αμάζευτα. Όσο καλή και αν είναι στη σκηνή, θα ακούσει, φοβάμαι, πολλά η Ελένη Φουρέιρα τις ερχόμενες μέρες που ο διαγωνισμός θα βρίσκεται σε εξέλιξη. Πολλά που, πιθανώς, θα τη στενοχωρήσουν και θα την πικράνουν. Ας πρόσεχε!



Πηγή: protagon.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ