Η φωτογραφία - ψευδαίσθηση που τρέλανε τους Βεροιώτες

Με μισόκλειστα μάτια βλέπεις κάτι άλλο
Πανικός επικρατεί στα τοπικά social media της Ημαθίας, με την κυκλοφορία μιας οπτικής ψευδαίσθησης. Η ασπρόμαυρη φωτογραφία, δείχνει την εικόνα μ' ένα άνδρα που μοιάζει εκπληκτικά με τον χαρακτήρα Ντέρεκ που υποδύθηκε ο Μπεν Στίλερ

στην ταινία «Zoolander». Ωστόσο, όταν οι θεατές κοιτάξουν καλύτερα την εικόνα με μισόκλειστα μάτια, αυτή φαίνεται να έχει μεταμορφωθεί και να εικονίζει το πρόσωπο μιας νεαρής γυναίκας. Παρόλο που όταν οι άνθρωποι βλέπουν την πλήρη εικόνα με ανοιχτά τα μάτια, αναδεικνύει έναν άνδρα, όταν η εικόνα γίνει μικρότερη, εμφανίζεται πιο καθαρά ένα γυναικείο πρόσωπο. 

Αν δυσκολεύεστε να δείτε το θηλυκό πρόσωπο, προσπαθήστε να κοιτάξετε πιο προσεκτικά και στη συνέχεια απομακρύνετε το βλέμμα. Στο διαδίκτυο, εκατοντάδες Βεροιώτες χάζεψαν μέσα σε λίγα λεπτά από την εν λόγω φωτογραφία, με πολλούς να λένε πως δεν μπορούν να δουν την γυναίκα.Ποια είναι όμως η επιστημονική εξήγηση;


Σύμφωνα με ειδικούς, όλα έχουν να κάνουν με το πώς το μάτι φιλτράρει τις εικόνες. Δεν είναι η εικόνα ενός χαμογελαστού κοριτσιού. Είναι μια εικόνα που δημιουργείται από τη μίξη δύο άλλων. Η μία είναι μια ελαφρώς φιλτραρισμένη εικόνα ενός κοριτσιού που χαμογελά και η άλλη μιας υψηλής φιλτραρισμένης εικόνας ενός άντρα. 

Με τα μάτια ορθάνοιχτα, ο εγκέφαλος καταγράφει τις λεπτομέρειες στην εικόνα του άνδρα ενώ όταν μισοκλείνει κανείς τα μάτια, εφαρμόζετε αποτελεσματικά ένα φίλτρο χαμηλής διέλευσης σε όλα όσα βλέπει κανείς. Αυτό καθιστά τις λεπτομέρειες της υψηλής ευκρίνειας αόρατες. Βλέπετε μόνο τη φιλτραρισμένη εκδοχή, δηλαδή ο εγκέφαλός σας λέει πως βλέπει μια εικόνα ενός χαμογελαστού κοριτσιού.


Δημοφιλείς αναρτήσεις