Quantcast

http://picasion.com/

Αποκλειστικό: Η Αγγελική Κοτταρίδη απαντά στην καταγγελία της ΕΛΜΕ Μαγνησίας

«Δεν εκδιώχθηκαν οι μαθητές του 10ου Γυμνασίου Βόλου - Τους είπαν οι φύλακες να περιμένουν τη σειρά τους» λέει αποκλειστικά στο veriotis.gr η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας
Ξεκάθαρες απαντήσεις σε όσους καταγγέλλουν παρολίγο
απαγόρευση εισόδου και απαξιωτική συμπεριφορά των φυλάκων του Μουσείου των Αιγών και του Αρχαιολογικού Χώρου της Βεργίνας προς τους μαθητές γυμνασίου του Βόλου, δίνει η κ.Αγγελική Κοτταρίδη μιλώντας αποκλειστικά στο veriotis.gr. «Δεν απαξιώσαμε κανέναν, απλά τους είπαμε να περιμένουν τη σειρά τους, λόγω του όγκου των επισκεπτών την 8η Μαϊου, η οποία υπολογίστηκε σε πάνω από 1.600 άτομα» ήταν η απάντηση της Προϊσταμένης. «Κάθε χρόνο δεχόμαστε 100.000 μαθητές που μεταφράζεται σε 50-60 σχολεία την ημέρα, οπότε πρέπει να τηρείται σειρά προτεραιότητας. Ήταν η πρώτη φορά στα τόσα χρόνια που δεχθήκαμε τέτοια παράπονα» σχολίασε με νόημα η κ. Κοτταρίδη.

Σύμφωνα εξάλλου με την αναφορά των φυλάκων, οι ίδιοι είπαν στους μαθητές να περιμένουν τη σειρά τους μέσα στη σκάλα του τάφου, στην οποία λόγω χώρου, μπορούν να σταθούν 50 άτομα. «Εκείνη την ημέρα υπήρξε τρομακτική ροή επισκεπτών καθώς πέρα από σχολεία είχαμε και τουρίστες. Δεν τους είπε κανείς να φύγουν. Τα σχολεία συγκεντρώνονται από τις 10 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι» επισήμανε η κ. Κοτταρίδη.
 

«Οι καθηγητές ήταν έτοιμοι να κάνουν μάθημα» λέει η ΕΛΜΕ Βόλου - «Δεν μας ενημέρωσαν για κάτι τέτοιο» η απάντηση της Προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων
 

Σύμφωνα με την κ. Κοτταρίδη ο νόμος δεν επιτρέπει στους καθηγητές να κάνουν μάθημα σε χώρο μουσείου. Ωστόσο στο Μουσείο των Αιγών κάτι τέτοιο είναι δυνατόν, ύστερα από αίτημα που πρέπει να υποβάλλει το ενδιαφερόμενο σχολείο. «Κάτι τέτοιο δεν υπήρξε από το 10ο Γυμνάσιο Βόλου. Δίνουμε την ευκαιρία σε όλα τα σχολεία να κάνουν μάθημα αφού προετοιμαστούν οι καθηγητές και αφού πρώτα το δηλώσει το σχολείο. Δεν υπήρχε ανάλογο αίτημα από το συγκεκριμένο. Εξάλλου πρέπει να επισημάνω ότι το εκπαιδευτικό έργο που προσφέρουμε σαν εφορεία αρχαιοτήτων είναι πολύ σημαντικό με το Μνημόνιο Συνεργασίας που έχουμε υπογράψει με τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Ημαθίας και την υλοποίηση των προγράμματος Ξεναγώ στον Τόπο μου» υπογράμμισε η κ. Κοτταρίδη.
 

«Οι μαθητές εκδιώχθηκαν γιατί δεν είχαν ξεναγό» λέει η ΕΛΜΕ Βόλου - «Μόνο το 20% των επισκεπτών έρχεται με ξεναγό» απαντά η κ. Κοτταρίδη
 

Από τα γκρουπ που επισκέπτονται καθημερινά το Μουσείο των Αιγών και τον Αρχαιολογικό Χώρο της Βεργίνας μόνο το 20%-30% έχουν ξεναγό, υπογραμμίζει η κ. Αγγελική Κοτταρίδη. «Φαντάζεστε να είχαμε ανάλογη συμπεριφορά σε όσους έρχονται χωρίς ξεναγό;» απάντησε ρητορικά η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων. «Σύμφωνα με τις αναφορές που έχω, κάποιος ξεναγός που ήταν με το δικό του γκρουπ τους είπε να μην ακούν τη δική του ξενάγηση» επισήμανε η κ. Κοτταρίδη.

Τέλος όπως τονίζει και η ίδια, το έργο των φυλάκων είναι εξαιρετικά σημαντικό, καθώς την περίοδο του Πάσχα και πριν την πρόσληψη ωρομισθίων, οι φύλακες εφάρμοσαν το διευρυμένο ωράριο από τις 8 το πρωί μέχρι τις 8 το απόγευμα χωρίς να πάρουν ρεπό, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τον μεγάλο όγκο των τουριστών εξαιτίας και της σύμπτωσης του Ορθόδοξου Πάσχα με εκείνο των Καθολικών.

8 σχόλια:

  1. "ο νόμος δεν επιτρέπει στους καθηγητές να κάνουν μάθημα σε χώρο μουσείου". Πρώτη φορά το ακούω. Ποιός νόμος είναι αυτός; Γνωρίζει κανείς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. https://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/16943 Βλ. το νο. 5. Μόνο καθηγητές αρχαιολογίας για μάθημα πανεπιστημιακού επιπέδου. Το ότι γίνεται γενικώς ανεκτό να γίνεται μάθημα από δασκάλους και καθηγητές β'θμιας, δεν σημαίνει ότι είναι και νόμιμο. Εδώ δεν εκφράζω την προσωπική μου άποψη, φυσικά. Πσραθέτω τα όσα ο νόμος ορίζει, ως απάντηση στην ερώτησή σας.

      Διαγραφή
    2. "Σύμφωνα με την ΥΠΠΟ/ΓΔΑΠΚ/ΔΜ/ΤΑΜΣ/ΦΞΕΝ/316219/181903/1300/824/5-12-2014 εγκύκλιο της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, χωρίς αμοιβή μπορούν να πραγματοποιούν ξεναγήσεις εκπαιδευτικού περιεχομένου, χωρίς σχετική άδεια:
      α) καθηγητές ανωτάτων σχολών ιστορίας και αρχαιολογίας, διευθυντές και καθηγητές ημεδαπών και αλλοδαπών σχολών αρχαιολογίας στην Ελλάδα και
      β) εκπαιδευτικοί που συνοδεύουν φοιτητές, σπουδαστές και μαθητές σχολείων." Από την ιστοσελίδα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

      Διαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. https://www.touristguides.gr/plhrofories/nomothesia/42-710-1977¨
    βλεπεις αρθρο 10
    " 1. "Όποιος παρέχει τις υπηρεσίες που αναφέρονται στο άρθρο 1, χωρίς την κατά τα άρθρα 2 και 11 του παρόντος άδεια, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι ενός έτους και χρηματική ποινή μέχρι δύο χιλιάδων ευρώ"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ἐν προκειμένῳ δὲν εὐθύνεται ἡ Ἀρχαιολογικὴ Ὑπηρεσία ἀλλὰ τὸ πανίσχυρο λόμπυ τῶν ξεναγῶν. Θὰ τοὺς κοπῇ ὁ βήχας μόνον μὲ νομοθετικὴ παρέμβασι ποὺ θὰ τοὺς βάζῃ στὴν θέσι τους (ὅπως δήποτε κατωτέρα διδασκάλων καὶ καθηγητῶν ἐν τοῖς ἑλληνικοῖς σχολείοις)._

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. κατωτερα καθηγητων εν τοις ελληνικοις σχολειοις, οι οποιοι προτιμουν οι μαθητες τους να ξοδευουν τα χρηματα των γονιων τους σε ξενυχταδικα μια και την Βεργινα την εχουν δει οι ιδιοι τις προηγουμενες φορες, πιστεψτε με υπαρχουν και αυτοι.

      Διαγραφή
  5. Δικαίωμα ξενάγησης χωρίς αμοιβή βάσει του άρθρου 28 του Ν.3498/ 24- 10 2006 «Ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού και άλλες διατάξεις» έχουμε στις εξής δύο περιπτώσεις :
    1) Μόνιμοι αρχαιολόγοι του Υπουργείου Πολιτισμού, κατόπιν άδειας της Γενικής Δ/νσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς μόνον όταν ξεναγούν επίσημους προσκεκλημένους και αντιπροσωπείες που επισκέπτονται τη χώρα.
    2) Εκπαιδευτικoί που συνοδεύουν τους φοιτητές ή σπουδαστές ή τους μαθητές του σχολείου τους.
    Στη συγκεκριμένη περίπτωση πρέπει να αποδεικνύεται ότι πρόκειται για φοιτητές Πανεπιστημίων ή σχολείων και να επιδεικνύεται η λίστα των ονομάτων τους στο εξουσιοδοτημένο όργανο για τον σκοπό αυτό.
    Συνεπώς μπορούσαν κάλλιστα οι δάσκσλοι να έχουν κάνει ξενάγηση αν ήξεραν τη σχετική νομοθεσία κι αν είχαν προετοιμαστεί οι ίδιοι, αφού όμως περίμεναν τη σειρά τους με αριθμό προτεραιότητας όπως όλοι Μάιο μήνα με τα 40-50 σχολεία την ημέρα που όλα καταφτάνουν στη Βεργίνα μεταξύ 10.00-13.00 ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΜΑΙΟ ΜΗΝΑ. Αν όμως ήθελαν να κάνουν μάθημα ή εκπαιδευτικό πρόγραμμα, θαπρεπε ναχουν ενημερώσει καιρό πριν την εφορία αρχαιοτήτων Ημαθθας, όπως γράφει κι η προισταμένη της.
    Οι αρχαιοφύλακες των Βασιλικών Τάφων στη Βεργίνα είναι ήρωες την εποχή των σχολικών εκδρομών, αλλά ακούν βρίσιμο από πολλούς εκπαιδευτικούς άδικα, γιατί βεβαίως τα περισσότερα ελληνικά σχολεία δεν έχουν προετοιμαστεί από κανέναν προηγουμένως στην τάξη πώς επισκεπτόμαστε έναν αρχ. χώρο ή ένα μουσείο. Καθημερινά τα ζούμε, είτε ξεναγούμε σχολεία ελληνικά, είτε ξένους τουρίστες τον Μάιο κι όποιος δεν το πιστεύει (εκπαιδευτικός, ΜΜΕ, κλπ) ας κάνει μθα επιτόπια έρευνα τις ώρες που αναφέρω, καθημερινές τον Μάιο και μετά ας σχολιάζει δημοσίως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ