Με 16 παραστάσεις, 21 ομάδες και 1 μήνα θέατρο στην πόλη κλείνει τη χρονιά το ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας

Σε θέατρα, ζαχαροπλαστεία, βιβλιοθήκες και πλατείες!
Με 16 παραστάσεις που θα ανέβουν από τις 21 ομάδες του Τμήματος Θεατρικής Υποδομής του, κλείνει και φέτος την εκπαιδευτική χρονιά το ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας. Παραστάσεις που δουλεύτηκαν όλη τη χρονιά και
που θα ανέβουν από 28 Μαΐου έως και 29 Ιουνίου, καθώς και στις 4 & 5 Νοεμβρίου, σε διάφορα σημεία της Βέροιας, σε θέατρα, ζαχαροπλαστεία, βιβλιοθήκες, ακόμα και πλατείες. Με αφορμή τον θεατρικό μήνα που ετοιμάζει το ΔΗΠΕΘΕ, παραχωρήθηκε από τους καθηγητές, τη Διοίκηση αλλά και τα ίδια τα παιδιά, συνέντευξη τύπου, λίγο... αλλιώς! 
Το σκηνικό της συνέντευξης αυτή τη φορά αντιστράφηκε, με τους δημοσιογράφους να αλλάζουν θέση με τους πρωταγωνιστές και να παίρνουν τη θέση τους στο πάνελ, επάνω στη σκηνή. 
Το λόγο πήρε αρχικά ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας Νίκος Μαυροκεφαλίδης, δίνοντας έμφαση στο πλήθος των παιδιών που περνούν κάθε χρόνο το κατώφλι του ΔΗΠΕΘΕ και γίνονται μέλη της μεγάλης πια αυτής οικογένειας. «Βλέποντας το πλήθος των παιδιών όλων των ηλικιών, αντιλαμβανόμαστε ότι θα ήμασταν ένα μεγάλο θεατρικό σχολείο , κάτι που έρχεται να υπογραμμίσει το ρόλο του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας. Η ευθύνη, απέναντι σε όλους αυτούς τους μαθητές μας, που βαραίνει την πλάτη μας είναι αυξημένη, τη συναισθανόμαστε και εξάλλου γιαυτό τα τελευταία χρόνια πενταπλασιάστηκε ο αριθμός των μαθητών που φοιτούν στα τμήματά μας. Όπως κάθε χρόνο, κλείνουμε την καλλιτεχνική εκπαιδευτική χρονιά με παραστάσεις που ετοιμάζονται καθ' όλη τη διάρκεια, από όλες τις ομάδες. Είναι η καλύτερη διαπίστευση του ΔΗΠΕΘΕ προς την κοινωνία», ανέφερε δίνοντας το λόγο στους συντελεστές των παραστάσεων.
Μαρία Κυροπούλου, υπεύθυνη της ομάδας «Τα Αστεράκια» - Παράσταση «Το Τσίρκο», σε κείμενο και σκηνοθεσία της ίδιας. «Είναι μια σύμπραξη 20 ατόμων, με την καρδιά της παράστασης να αποτελούν τα "Αστεράκια", με τη βοήθεια, για να ζωντανέψει το Τσίρκο, από παιδιά και άλλων θεατρικών ομάδων. Το κείμενο είναι κομμένο και ραμμένο στις ανάγκες των παιδιών. Η παράσταση εξυμνεί τα παιδικά δικαιώματα και τις παιδικές παρεξηγημένες ίσως δεξιότητες. Είναι μια παράσταση - ενσωμάτωση, κάτι που κάνει πράξη το ΔΗΠΕΘΕ να ενσωματώνει παιδιά διαφορετικών δεξιοτήτων, δημιουργώντας ένα ανομοιογενές τμήμα που βγάζει μια φοβερή ομοιογένεια στην παράσταση».
Δήμητρα Σταματίου, υπεύθυνη των ομάδων «Κομήτες Α», «Κομήτες Β», «Σβούρες», «Σχέδιο Α» και «Όνειρο». Πρώτα ανεβαίνει η παράσταση «Η πόλη που έδιωξε τον πόλεμο» από τους «Κομήτες Α», ένα φρέσκο παραμύθι για μια πόλη που φτιάχτηκε από παιδιά, με μια τρέλα που την οδήγησε στο να διώξει τον πόλεμο. Διάλεξα αυτό το παραμύθι γιατί δε θα μπορούσε να έχει ενήλικες παρά μόνο την τρέλα των παιδιών. 
Οι «Κομήτες Β» και οι «Σβούρες» θα ανεβάσουν την παράσταση «Η Χιονάτη και οι 7 Νάνοι», μια διασκευή που κρατάει το βασικό σκελετό της ιστορίας αλλά στρέφει την προσοχή στη φιλία αγοριού - κοριτσιού, που σε αυτή την ηλικία βρίσκονται σε αιώνιο "πόλεμο" και την αγάπη που μπορεί να αναπτυχθεί ανάμεσα στα δυο φύλα. 
Ακολουθούν, η ομάδα «Όνειρο» με την παράσταση «Μικρός Πρίγκηπας» και η «Σχέδιο Α», με την Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων.
Χρήστος Κυπαρισσόπουλος, υπεύθυνος των ομάδων «Σχέδιο Β» και «Σχέδιο Γ», όπου αναφέρθηκε αρχικά στον τρόπο διδασκαλίας και προσέγγισης των παιδιών με τα κείμενα. «Ξεκινάμε με γενική υποκριτική, έκφραση προσώπου και σώματος και μπαίνουμε σιγά σιγά στο κείμενο και πως μπορούν τα παιδιά να πλησιάσουν το χαρακτήρα με έναν πιο απλοποιημένο τρόπο. Φέτος επιλέξαμε τον "Γύρο του κόσμου σε 80 μέρες", βλέποντάς το όμως από μια άλλη οπτική γωνία, από την αρνητική του πλευρά, όπου μέσα σε έναν κόσμο με φτώχεια, πολέμους και προβλήματα, κάποιοι πλούσιοι σπαταλούν σε στοιχήματα, χρήματα που μπορούσαν να τα αξιοποιήσουν για το συνάνθρωπο. Γι' αυτό και ντύνουμε τους πάντες σκουπίδια, όπως αυτοί οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν όλους τους ανθρώπους. Τελικά ποιοι είναι τα σκουπίδια; Οι φτωχοί ή οι πλούσιοι; Ένα δύσκολο εγχείρημα, με 36 παιδιά ταυτόχρονα επί σκηνής, που με μεγάλη προσπάθεια θα βγει ένα καλό αποτέλεσμα. 
Με 6 τμήματα, παιδιών Γυμνασίου και Λυκείου και ενηλίκων, ο Πέτρος Μαλλιάρας και οι μαθητές του, έσπασαν φέτος το περσινό ρεκόρ των τεσσάρων παραστάσεων, με πέντε παραστάσεις. Οι παραστάσεις υπό τη σκηνοθετική επιμέλεια του Πέτρου Μαλλιάρα είναι τα «Τα 13 Ρολόγια» από την ομάδα «Επί Σκηνής», «Γιοι και Κόρες» από την ομάδα «Σανίδι», «Η Δική μας Πόλη» από την ομάδα «Στιχομυθία» που θα παρουσιαστεί στα πλαίσια του Φεστιβάλ Ροδακίνου στην πλατεία Εληάς, η «Electra» από τις ομάδες «Ορίζοντες» & «Πρώτη Πράξη» «Σε μια βαλίτσα» από την ομάδα «Ονειροπόλοι». Ένα αρχαίο κείμενο με σύγχρονη ματιά και απόδοση, ροκ μουσική και '80s διάθεση, κείμενα που προσεγγίζουν θέματα προσφυγιάς, κλασσικά «βαριά» έργα, που έρχονται στα χέρια των παιδιών που τα φέρνουν στα μέτρα τους, στην εποχή τους και τα εκτοξεύουν. «Έρχεται ένας μήνας γεμάτος θέατρο, έντονος, συγκινητικότατος, με δυνατές στιγμές και είμαι πολύ ψημένος να τον ζήσω», είπε κλείνοντας ο Πέτρος Μαλλιάρας.
Φέτος, υπό την ομπρέλα του ΔΗΠΕΘΕ και του σκηνοθέτη Πέτρου Μαλλιάρα, μπήκε και η θεατρική ομάδα «Σανίδι», μια έτοιμη ομάδα ενηλίκων, με δικές της δουλειές, που αγκαλιάστηκε από αυτό με αγάπη. «Βλέποντας μια παράσταση του Πέτρου Μαλλιάρα, αισθάνθηκα ότι αυτή η μορφή του θεάτρου μου αρέσει και αποφάσισα να βρεθώ κοντά στον Πέτρο και να μας σκηνοθετήσει. Έτσι και έγινε και ανεβάζουμε μια παράσταση που ταιριάζει ακριβώς στο "Σανίδι"», ανέφερε το ιδρυτικό τους μέλος Γρηγόρης Ιτσκος.
Στους καιρούς που ζούμε, θα πρέπει να είναι κανείς από το μετερίζι του επινοητικός και επιθετικά εσωστρεφής. Το πρώτο έχει επιτευχθεί χάρη στον κ. Μαυροκεφαλίδη και τη συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ της Εγνατίας Οδού. Το δεύτερο είναι οι δουλειές των τμημάτων να περιοδεύουν και να μην περιορίζονται στα στενά όρια της πόλης μας. Κάτι που αρχίζει να δημιουργείται», ανέφερε ο Κώστας Αποστολίδης, παλαιότερων εκ των καθηγητών του ΔΗΠΕΘΕ και υπεύθυνος των ομάδων «Έκφραση Β» και «Πειραματική Σκηνή».
Τα σκηνικά και τα κοστούμια έχουν αναλάβει σε όλες τις παραστάσεις, η Μαρία Όσσα, η Χαρά Γεωργάκη και η Σοφία Τσιριγώτη, από το Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών, μαζί με τον Δημήτρη Γεωργόπουλο, από το Τμήμα Σχεδιασμού Επίπλου. 
Δείτε φωτογραφίες από τη συνέντευξη τύπου και το πρόγραμμα των παραστάσεων:Δείτε το πρόγραμμα των παραστάσεων

Ομάδα «Επί Σκηνής» (παιδιά Α’ & Β’ Γυμνασίου)
«Τα 13 Ρολόγια»
Σκηνοθεσία: Πέτρος Μαλιάρας
Δευτέρα 28 Μαΐου 2018: παράσταση ώρα 9 μ.μ.
Αντωνιάδειος Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών
είσοδος  3€ 

Ομάδα «Κομήτες B’» (παιδιά Β’ Δημοτικού)
«H Χιονάτη & οι 7 Νάνοι»
Σκηνοθεσία: Σταματίου  Δήμητρα
Τετάρτη 30 Μαΐου 2018: παράσταση ώρα 5 μ.μ.
Αντωνιάδειος Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών
είσοδος 3€   

Ομάδα «Σβούρες » (παιδιά Β’ Δημοτικού)
«H Χιονάτη & οι 7 Νάνοι»
Σκηνοθεσία: Σταματίου  Δήμητρα
Τετάρτη 30 Μαΐου 2018: παράσταση ώρα 7 μ.μ.
Αντωνιάδειος Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών
είσοδος 3€ 

Ομάδα «Σχέδιο Α'»  (παιδιά Δ΄ Δημοτικού)
 «Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων»
Σκηνοθεσία: Σταματίου  Δήμητρα
Πέμπτη 31 Μαΐου 2018: παράσταση ώρα 9μ.μ.
Αντωνιάδειος Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών
είσοδος 3€ 

Ομάδα «ΑΣΤΕΡΑΚΙΑ» 
«Το Τσίρκο σας!» της Μαρίας Κυροπούλου
Σκηνοθεσία: Μαρία Κυροπούλου
Κυριακή 3 Ιουνίου 2018: παράσταση: ώρα 11.00π.μ.
Αντωνιάδειος Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών
είσοδος  ελεύθερη 

Ομάδα «Κομήτες Α’» (παιδιά Νηπιαγωγείου & Α΄ Δημοτικού)
«Η Πόλη που έδιωξε τον Πόλεμο» του Αντώνη Παπαθεοδούλου
Σκηνοθεσία: Δήμητρα Σταματίου
Τρίτη 5 Ιουνίου 2018: παράσταση ώρα 6 μ.μ.
Αντωνιάδειος Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών
είσοδος 3€  

Ομάδα παιδιών «Θεατρικό Τραγούδι»
«Από δυο χωριά…»
Επιμέλεια – σκηνοθεσία: Έλενα Μουδίρη - Χασιώτου
Τετάρτη  6 Ιουνίου 2018: παράσταση ώρα 6.00μ.μ.
Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας
είσοδος ελεύθερη

Ομάδα ενηλίκων «Θεατρικό Τραγούδι»
«Θίασος»
Επιμέλεια – σκηνοθεσία: Έλενα Μουδίρη - Χασιώτου
Παρασκευή 8 Ιουνίου 2018: παράσταση ώρα 9.00μ.μ.
Ζαχαροπλαστείο «Σερεμέτας»
είσοδος ελεύθερη

Ομάδα «Σανίδι » (ενήλικες)
«Γιοι και Κόρες»
Κείμενο: Γιάννης Καλαβριανός
Σκηνοθεσία: Πέτρος Μαλιάρας
Κυριακή 10 Ιουνίου 2018: παράσταση ώρα 9μ.μ.
Αντωνιάδειος Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών
είσοδος: 5€

Ομάδα «Σανίδι » (ενήλικες)
«Γιοι και Κόρες»
Κείμενο: Γιάννης Καλαβριανός
Σκηνοθεσία: Πέτρος Μαλιάρας
Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018: παράσταση ώρα 9μ.μ.
Αντωνιάδειος Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών
είσοδος : 5€

Ομάδες «Σχέδιο Β'» & «Σχέδιο Γ'»   (παιδιά Ε΄, ΣΤ’ Δημοτικού)
«Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες»
Σκηνοθεσία: Χρήστου Κυπαρισσόπουλου  
Τρίτη 12 Ιουνίου 2018: παράσταση ώρα 6.00μ.μ.
Αντωνιάδειος Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών
είσοδος 3€  

Ομάδα «ΟΝΕΙΡΟ»  (παιδιά Γ’ Δημοτικού)
«Ο Μικρός Πρίγκιπας»
Σκηνοθεσία: Σταματίου  Δήμητρα
Σάββατο  16  Ιουνίου 2018: παράσταση ώρα 5.30 μ.μ.
Αντωνιάδειος Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών
είσοδος 3€  

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ ΒΕΡΟΙΑΣ
Φεστιβάλ Ροδάκινου 2018
Ομάδα «Στιχομυθία » (παιδιά Γ’ Γυμνασίου)
«Η Δική μας Πόλη»
Σκηνοθεσία: Πέτρος Μαλιάρας
Σάββατο 16 Ιουνίου 2018: παράσταση ώρα 9.30 μ.μ.
Πλατεία Ελιάς 
είσοδος ελεύθερη

Ομάδες «Ορίζοντες» & «Πρώτη Πράξη» (παιδιά λυκείου)
του Πέτρου Μαλιάρα
«Electra», βασισμένη στo αρχαίο κείμενο «Ηλέκτρα» του Ευριπίδη 
Σκηνοθεσία: Πέτρος Μαλιάρας
Κυριακή 17 Ιουνίου  2018: παράσταση ώρα 9μ.μ.
Χώρος Τεχνών
είσοδος 3€   

Ομάδα «Ονειροπόλοι» (παιδιά Λυκείου) 
«Σε μια βαλίτσα»
Σκηνοθεσία: Πέτρος Μαλιάρας
Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018: παράσταση  ώρα 9.30μ.μ.
Θέατρο Άλσους «Μελίνα Μερκούρη»
είσοδος 3€   

Ομάδα «Έκφραση Β’» (ενήλικες) 
«Μήδεια» του Μποστ
Σκηνοθεσία:  Κωνσταντίνος Αποστολίδης
Σάββατο 3 & Κυριακή 4 & Νοεμβρίου 2018: παράσταση  ώρα 8.30μ.μ.
Αντωνιάδειος Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών
είσοδος 5€   

Ομάδα «Πειραματική Σκηνή» (ενήλικες) 
«Λεωφορείον ο Πόθος» του Τένεσι Ουίλιαμς
Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Αποστολίδης
Αντωνιάδειος Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών
είσοδος 5€  

Σημείωση: 
σε όλες τις παραστάσεις θα υπάρχει εισιτήριο 3€ και 5€ εκτός από αυτές, που πραγματοποιούνται σε χώρους, που δεν επιτρέπεται εισιτήριο.
όλοι οι μαθητές θα πάρουν από μία πρόσκληση με αριθμημένες 2 θέσεις.
η προπώληση για τα εισιτήρια των υπόλοιπων θέσεων έχει ξεκινήσει από τη γραμματεία του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.
κρατήσεις θέσεων δε γίνονται.
η κασετίνα με το βίντεο και τις φωτογραφίες των παραστάσεων θα υπάρχει στο φωτογραφείο «ΕΙΔΩΛΟ», Βερμίου 8, 2331073327 ( η τιμή ορίζεται από το φωτογραφείο)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ