Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Τον Μάιο τα ειδοποιητήρια του ΕΦΚΑ για 1,4 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες

Στις αρχές Μαΐου αναμένεται η έκδοση των ειδοποιητηρίων του ΕΦΚΑ που αφορούν τις εισφορές Μαρτίου για 1,4 εκατομμύριο ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών του 2017. Παράλληλα, εντός των ημερών -κατά πάσα πιθανότητα την επόμενη
εβδομάδα- θα ολοκληρωθεί η εκκαθάριση και ο Ενιαίος Φορέας θα προχωρήσει στην ανάρτηση των ειδοποιητηρίων.
Όσοι μη μισθωτοί δήλωσαν το 2016 εισόδημα υψηλότερο σε σχέση με το 2015, θα κληθούν να καταβάλλουν το επιπλέον ποσό που τους αναλογεί, σε 5 δόσεις.
Όσοι έχουν δηλώσει το 2016 χαμηλότερο εισόδημα εν συγκρίσει με το 2015, θα λάβουν εφάπαξ επιστροφή χρημάτων, τα οποία θα συμψηφιστούν με οφειλές που ενδεχομένως έχουν δημιουργήσει.

Πάντως, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι μπορούν να αποκτήσουν ασφαλιστική ενημερότητα αλλά και να διασφαλίσουν την υγειονομική κάλυψη τους, εφόσον καταβάλλουν έως και τον Σεπτέμβριο (οπότε προβλέπεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί ο συμψηφισμός του 2018) ,τις κατώτατες προβλεπόμενες εισφορές.

Διαγραφή οφειλών, υπό όρους
Εν τω μεταξύ, την διαγραφή οφειλών που έχουν βεβαιωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016 και βρίσκονται υπό δικαστική αμφισβήτηση ή έχει διαπιστωθεί εύλογη αμφιβολία για την επιβολή τους από το ασφαλιστικό ταμείο, προωθεί με νομοθετική ρύθμιση το υπουργείο Εργασίας.

Η ρύθμιση, αφορά κυρίως ασφαλισμένους στο ΙΚΑ, το ΤΣΜΕΔΕ, τον ΟΓΑ και το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ στους οποίους επέβαλε παράλληλη εισφορά ο ΟΑΕΕ, θεωρώντας τους ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ ήδη ασφαλίζονταν ως μισθωτοί.

Βασική προϋπόθεση διαγραφής, είναι να προκύπτει εύλογη αμφιβολία που θα αποδεικνύεται από δικαστικές αποφάσεις, αντίθετες πρακτικές της διοίκησης, διαφορετικές οδηγίες επί του ίδιου θέματος κλπ, μετά όμως από την γνωμοδότηση του Συμβουλίου Κοινωνικής Ασφάλισης.

Δημήτρης Κωστάκος

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ