Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Μεγάλη Παρασκευή: Η Αποκαθήλωση και η περιφορά του Επιταφίου


Η συννεφιά στον βεροιώτικο ουρανό ακολουθεί την παράδοση που λέει πως Μεγάλη Παρασκευή ο ήλιος δε βγαίνει γιατί κλαίει και ο ουρανός. Ημέρα απόλυτης αργίας και νηστείας. Σχεδόν ολόκληρη η μέρα, αφιερώνεται στην Αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου και στην Ακολουθία του Επιταφίου. Το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής γίνεται η
Αποκαθήλωση όπου ο ιερέας κατεβάζει τον Εσταυρωμένο από τον Σταυρό, τον τυλίγει σε καθαρό σεντόνι και τοποθετεί το Άγιο Σώμα στον Επιτάφιο που έχει στολιστεί από το προηγούμενο βράδυ. Οι εκκλησίες πλημμυρίζουν από κόσμο που προσκυνούν τον επιτάφιο και οι καμπάνες χτυπούν όλη μέρα πένθιμα και μονότονα.
Το βράδυ γίνεται η περιφορά του Επιταφίου, που είναι το κυριότερο έθιμο της Μεγάλης Παρασκευής. Μετά το τέλος της Λειτουργίας κάθε ενορία γυρνά τον επιτάφιο στην περιφέρεια της. Στη Βέροια, η περιφορά του Επιταφίου του Μητροπολιτικού Ναού, πραγματοποιείται στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, ενώ μπροστά στο Δημαρχείο συναντιέται με αυτούς των ενοριών Αγ. Ιωάννου Ελεήμονος και Αγίου Στεφάνου.
Πολλοί πιστοί κρατούν και το έθιμο του περάσματος κάτω από τον Επιτάφιο. Το να περνούν οι πιστοί κάτω από τον Επιτάφιο, είναι μια ιδιαίτερη συνήθεια με βαθύ νόημα. «Εκφράζω τη βαθύτατη ευλάβειά μου και την πίστη μου στον θυσιασθέντα, παθόντα και ταφέντα Κύριο, και θέτω τον εαυτό μου εν ταπεινώσει κάτω από Αυτόν και κάτω από τη θαυμαστή και θεϊκή επίδραση και ευλογία Του». 
Η περιφορά στις περισσότερες ενορίες ξεκινάει συνήθως γύρω στις 9 το βράδυ, με πλήθος πιστών να ακολουθούν τον Επιτάφιο, που στις περισσότερες περιπτώσεις, τόσο στην πόλη όσο και στα χωριά, ακολουθεί διαδρομή μέσω κεντρικών οδών. Γι' αυτό συστήνεται στους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις βραδινές ώρες της Μ. Παρασκευής, ειδικά κατά τη διέλευσή τους από κεντρικούς δρόμους χωριών και να συνετίζονται με τα μέτρα της Τροχαίας, όπου υπάρχουν.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ