Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Δημήτρης Χαμπίδης - Πρόεδρος ΚΑΘ: Έρχεται νέο κέντρο Agrologistics αξίας 50 εκατ. ευρώ!

Έρχεται νέο εθνικό κέντρο Agrologistics στη Θεσσαλονίκη, ανακοίνωσε η Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης (ΚΑΘ), η οποία σε συνεργασία με την αντίστοιχη αγορά της Αθήνας θα συστήσει εταιρεία μέσα στους επόμενους μήνες για να ηγηθεί της νέας επένδυσης. Η επένδυση θα ξεπεράσει τα 50 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το κέντρο Agrologistics θα εγκατασταθεί
σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΑΘ, Δημήτρη Χαμπίδη, στο πρώην στρατόπεδο Ζιάκα, σε έκταση 125 στρεμμάτων. Η έναρξη κατασκευής υπολογίζεται το 2020, όπως τόνισε ο κ. Χαμπίδης σε συνέντευξη τύπου.

«Το μέλλον ανήκει στη Θεσσαλονίκη. Η δημιουργία ενός εθνικού κέντρου Agrologistics στη Θεσσαλονίκη, σε σύμπραξη με την αγορά της Αθήνας και το υπερταμείο, τοποθετεί την πόλη σε σημείο στρατηγικής σημασίας. Η πόλη θα γίνει το κέντρο για να αυξηθούν οι εξαγωγές ελληνικών φρούτων και λαχανικών», τόνισε ο πρόεδρος της ΚΑΘ για τη σημασία του κέντρου Agrologistics στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Χαμπίδης, υπενθύμισε ότι οι Κεντρικές Αγορές Θεσσαλονίκης και Αθηνών υπάγονται στο Υπερταμείο."Είναι διατεθειμένο για έργα που εκτιμά ότι εξυπηρετούν τη γενικότερη στρατηγική του να τα χρηματοδοτήσει και με άλλα λεφτά που δεν ανήκουν στις δυνατότητες των δύο αγορών", επισήμανε και πρόσθεσε: "στην γερμανική αγορά τα ελληνικά λαχανικά κυκλοφορούν σε ποσοστό 0,8% και τα φρούτα σε 2%. Και αυτό, όπως μας είπαν χαρακτηριστικά, όχι γιατί δεν είναι καλά ή δημοφιλή, αλλά επειδή δεν μπορούν να τα βρουν οι καταναλωτές".

Επένδυση 30 εκατ. ευρώ στην Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης


Μέσα στις επόμενες εβδομάδες, αναμένεται το τελικό σχέδιο για την αναβάθμιση της κεντρικής αγοράς. Όπως εξήγησε ο κ. Χαμπίδης, το σχέδιο αναμένεται αρχές Ιουνίου και βάσει του σχεδιασμού, την επόμενη τριετία προβλέπονται επενδύσεις 25-30 εκατ. ευρώ, έτσι ώστε το 2021 η ΚΑΘ να μπορέσει να διαχειριστεί αποτελεσματικά μεγαλύτερη παρέμβαση στη διακίνηση αγροτοδιατροφικών προϊόντων στην ελληνική και βαλκανική αγορά.

Για την Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης θα είναι η πρώτη μεγάλη επένδυση από το 1974 που κατασκευάστηκε και απολύτως απαραίτητη, αφού μέσω της αγοράς εξυπηρετούνται παραγωγοί απ΄όλη την Ελλάδα, εφοδιάζονται αγορές σε όλη τη βορειοελλαδική ζώνη, μέχρι τη Λάρισα και δυτικά μέχρι και τα νησιά του Ιουνίου, ενώ ποσοστό άνω του 50% των διακινούμενων φορτίων αφορά σε εξαγωγές προς τα Βαλκάνια.

Η ΚΑΘ έχει ανάγκη επέκτασης των κτιριακών της εγκαταστάσεων, δημιουργίας ψυκτικών εγκαταστάσεων, για νωπά προϊόντα, αναβάθμισης του συστήματος ηλεκτρονικής διαχείρισης, έργου για τη διαχείριση των ομβρίων υδάτων, δημιουργία Εργαστηρίου Υπολειμμάτων, ενώ στόχος της διοίκησης αποτελεί και η δημιουργία μίας νέας πτέρυγας μέσα από την οποία θα διακινούνται αγροτικά προϊόντα πρώτης μεταποίησης, όπως λάδια, κρασιά, όσπρια, κ.α.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε, μέσω της ΚΑΘ διακινούνται ετησίως 600.000-700.000 τόνοι φρούτων και λαχανικών, τ τελευταία δύο με τρία χρόνια ο τζίρος της ανέρχεται στα περίπου 3 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2017 παρατηρήθηκε μείωση εξόδων και ελαφρά μείωση εσόδων της ΚΑΘ. Ανέφερε, ακόμα, ότι τα αποθεματικά της αγοράς ανέρχονται σε 6-7 εκατ. ευρώ, και αναμένεται άλλα 2-3 εκατ. ευρώ, μέσω της αποζημίωσης από την απολλοτρίωση 24 στρεμμάτων για την κατασκευή του οδικού κόμβου Κ16.

Το πρόγραμμα Save the Foo
d της ΚΑΘ 


Την κοινωνική διάσταση της «αναβάθμισης» της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης θα προβάλει το πρόγραμμα «Save The Food», σύμφωνα με τον αντιπρόεδρό της ΚΑΘ, Θόδωρο Παπαδόπουλο. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει την συγκέντρωση τροφίμων που έχουν απορριφθεί ή έχουν επιστραφεί για να διατεθούν σε κοινωνικά παντοπωλεία και φορείς και στη συνέχεια σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη.

«Στόχος είναι να διασώσουμε την τροφή που σπαταλάται σε όλη τη διαδικασία της αλυσίδας, από την παραγωγή της στο χωράφι, μέχρι το ψυγείο του καταναλωτή», είπε ο κ. Παπαδόπουλος, προσθέτοντας: «θέλουμε να σώσουμε ότι πετιέται, αλλά είναι αξιοποιήσιμο και έχει όλες τις προδιαγραφές να καταναλωθεί».

Ο ίδιος, προανήγγειλε ότι άμεσα ξεκινά πιλοτική εφαρμογή, διάρκειας ενός μηνός, σε συνεργασία με τους εμπόρους εντός της αγοράς, ώστε να υπάρξουν ασφαλή συμπεράσματα για τις ποσότητες, το είδος και την ποιότητα προϊόντων που πετιούνται καθημερινά. Στο διάστημα αυτό, θα κατασκευαστεί και ηλεκτρονική πλατφόρμα, μέσω της οποίας οι ενδιαφερόμενοι, δομές και συλλογικότητες, να ενημερώνονται για τα τρόφιμα που μπορούν να προμηθευτούν και να δώσουν σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη.

Σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία, ημερησίως από την ΚΑΘ πετιούνται 5 τόνοι μικτά φρούτα και λαχανικά και όπως τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος, εκτιμάται ότι ποσοστό 30% αφορά σε ανακτήσιμα υλικά, αλλά "εμείς θέλοντας να κρατήσουμε ένα ρεαλιστικό ύφος, υπολογίζουμε να διαθέτουμε καθημερινά ένα τόνο φρούτων και λαχανικών".

Υπενθυμίζεται, ότι κάθε Παρασκευή, περισσότεροι από 20 κοινωνικοί φορείς προμηθεύονται δωρεάν φρούτα και λαχανικά, ενώ μέσω του προγράμματος Interreg Ελλάδας - Βουλγαρίας, η ΚΑΘ έχει ήδη προμηθευτεί ένα φορτηγάκι, προκειμένου να κάνει η ίδια τη διανομή, σε φορείς που δεν έχουν τα μέσα για να τα προμηθευτούν μόνοι τους από την αγορά.

πηγή: typosthess.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ