Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Ψήστε στο ψάρι της Κυριακής των Βαΐων αλλιώς... σε κρούστα αλατιού!

Επιμέλεια: Μεταξάς Γιώργος
Κυριακή των Βαΐων αύριο και η θρησκευτική παράδοση επιτρέπει την κατανάλωση ψαριού. Ο Σεφ του «Βεροιώτη» Γιώργος Μεταξάς, έχει να μας προτείνει μια διαφορετική εκδοχή μαγειρέματος του ψαριού, που όχι μόνο θα δώσει ένα εντυπωσιακό και πεντανόστιμο αποτέλεσμα στο τραπέζι αλλά θα αφήσει τα σκεύη μαγειρέματος καθαρά και την κουζίνα άοσμη! Πως; Ψήστε το ψάρι σε κρούστα αλατιού. Δείτε τις οδηγίες:

Πλένουμε καλά και σκουπίζουμε το ψάρι με απορροφητικό χαρτί. Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε το αλάτι με τα μυρωδικά. Σε ένα παραλληλόγραμμο σκεύος για το φούρνο (γυάλινο ή πήλινο), με μέγεθος ελαφρά μεγαλύτερο από το ψάρι, απλώνουμε το 1/3 του μείγματος αλατιού-μυρωδικών. 
Απλώνουμε επάνω το ψάρι και βάζουμε στην κοιλιά του το κρεμμύδι, το σκόρδο και τον μαϊντανό, μαζί με φρεσκοτριμμένο πιπέρι. 
Σκεπάζουμε όλο το ψάρι με το υπόλοιπο αλάτι, πιέζοντας ελαφρά και αφήνοντας έξω την ουρά, που θα την τυλίξουμε με λίγο αλουμινόχαρτο, να μην καεί. 
Ψήνουμε το ψάρι στο φούρνο για 40'-45' σε προθερμασμένο φούρνο στους 200. 
Το σερβίρουμε μέσα στην κρούστα του, που θα σπάσουμε προσεκτικά με ένα σφυράκι και θα απομακρύνουμε στο πλάι. Αφαιρούμε την πέτσα και τα λέπια του, ραντίζοντας με λίγο ελαιόλαδο το ψάρι μας.

tips: Για μεγαλύτερο ψάρι θα υπολογίσουμε 5' για κάθε 250 γρ. επί πλέον βάρους.

υλικά
- 1 φρέσκο ψάρι του 1 1/2 κιλού περίπου (τσιπούρα, συναγρίδα, σφυρίδα, λαβράκι ) καθαρισμένο από τα εντόσθια και με κομμένα πτερύγια, αλλά όχι ξελεπιασμένο
- 2 κιλά αλάτι χοντρό
- 1/2 φλ.τσ. ξερό θυμάρι, ρίγανη, Λουΐζα, ξερό κόλιαντρο, ένα φύλλο δάφνης (ή ότι μπαχαρικά θέλετε)
- 1/2 κρεμμύδι σε φέτες
- 2 σκ. σκόρδου σε φέτες
- 2 κλαδάκια μαϊντανού
- 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
- πιπέρι

Επιμέλεια : Μεταξάς Γιώργος

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ