Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Λουκέτα, απολύσεις και υποβάθμιση των παιδικών σταθμών φέρνει το νέο νομοσχέδιο

Μονοπώλησε το ενδιαφέρον του χθεσινού δημοτικού συμβουλίου το νομοσχέδιο για την υποχρεωτική εκπαίδευση των νηπίων
Παράσταση διαμαρτυρίας από εργαζόμενους, αντεγκλήσεις μεταξύ δημοτικών συμβούλων για τη στάση του Υπουργείου Εργασίας και φόβοι για λουκέτα και απολύσεις προσωπικού, έδωσαν το στίγμα

της χθεσινής συνεδρίασης. Τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου στήριξαν ομόφωνα τους εργαζόμενους με ψήφισμα για το δικαίωμα επιλογής των γονέων στη φοίτηση των νηπίων, κάτι που ισχύει μέχρι σήμερα. Και όλα αυτά την ώρα που την προσεχή Τρίτη έρχεται στη Βουλή προς ψήφιση το νομοσχέδιο για την υποχρεωτική εκπαίδευση από τα τέσσερα έτη και άνω.
 

«Υπολειτουργία ή κλείσιμο» βλέπει ο πρόεδρος του ΚΑΠΑ, Στέργιος Διαμάντης

Αβέβαιος για το μέλλον των παιδικών σταθμών δήλωσε χθες ο πρόεδρος του ΚΑΠΑ Δήμου Βέροιας, υπογραμμίζοντας ότι η υπογεννητικότητα και η μείωση του αριθμού των παιδιών ήδη αποδυναμώνει αυτή τη δομή του κοινωνικού κράτους. «Με το να φεύγουν να προνήπια και να πηγαίνουν στο νηπιαγωγείο χάνεται το κοινωνικό κομμάτι. Μην ξεχνάμε ότι οι ώρες λειτουργείας των δημοτικών παιδικών σταθμών είναι 7 το πρωί με 4 απόγευμα, την ώρα που στο νηπιαγωγείο οι γονείς παίρνουν τα παιδιά στις 12:30. Μεγάλη είναι η βοήθεια που παρέχεται λόγω της σίτισης των παιδιών, όπως και οι 11 μήνες λειτουργίας των παιδικών σταθμών» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Διαμάντης.
 

Αγκάθι για τους παιδικούς σταθμούς οι νέες προδιαγραφές ασφαλείας και λειτουργίας

Την ίδια ώρα μείζον ζήτημα για την αναμόρφωση των χώρων αποτελεί ο καθορισμός αδειοδότησης και λειτουργίας των παιδικών σταθμών, βάσει Προεδρικού Διατάγματος. Μηχανικός έχει κάνει καταγραφή στους περισσότερους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς της Βέροιας, ενώ αναμένεται η δημιουργία νέου βρεφονηπιακού σταθμού στα Γιοτζαλίκια, όπου υπάρχει χαρακτηρισμένο οικόπεδο για την κατασκευή του. «Βάζουν στους παιδικούς σταθμούς προδιαγραφές με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να κλείσουν. Εκτιμώ ότι είναι ένα σχέδιο που βοηθά τους ιδιωτικούς» δήλωσε με νόημα ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Γιώργος Σοφιανίδης.

Στο ίδιο μήκος ήταν και οι δηλώσεις του Δημοτικού Συμβούλου, Ζήση Πατσίκα: «Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο της κυβέρνησης που θέλει να υποβαθμίσει την τοπική αυτοδιοίκηση», ενώ αναφερόμενος στα κτιριακά προβλήματα που εντοπίζονται στην πλειονότητα των παιδικών σταθμών της Βέροιας είπε:« Δεν είναι όλοι οι χώροι ίδιοι. Δεν έχει σχέση ο Α' παιδικός στο Πασακιόσκι με αυτόν στην Πολυζωϊδη που στεγάζεται σε υπόγειο...».

«Υπάρχει κωλυσιεργία στις προδιαγραφές των αδειών και λόγω του θεσμικού πλαισίου οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί υπολείπονται σε υποδομές των ιδιωτικών. Μόνο τρεις παιδικοί σταθμοί του δήμου Βέροιας πληρούν αυτή την ώρα τις προϋποθέσεις» υπογράμμισε ο Δημοτικός Σύμβουλος, Θεόφιλος Κορωνάς.



«Θα χαθούν τα προνόμια των μητέρων»


Από θέση της δημοτικής συμβούλου και κυρίως από τη θέση της μητέρας, η Σοφία Ελευθεριάδου μίλησε για το έργο που προσφέρει το προσωπικό, το οποίο πέρα από τη σίτιση και το ωράριο, εντοπίζεται στην φροντίδα και την αγάπη προς στα παιδιά. «Οι εργαζόμενες στέκονται σαν μαμάδες στα παιδιά μας, ενώ και το φαγητό είναι μαμαδίστικο. Δεν θα μπορούν να εξυπηρετηθούν οι εργαζόμενες μητέρες αν θα πρέπει να πάρουν τα παιδιά τους στις 12:30. Το έχω ζήσει και το ξέρω».
 

Ψήφισμα στήριξης των εργαζομένων από το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας

Για το δικαίωμα επιλογής των γονέων (παιδικό σταθμό ή νηπιαγωγείο), τη μεταβατική περίοδο τριών ετών προκειμένου να εφαρμοστεί το Π.Δ, την απαιτούμενη χρηματοδότηση των υφιστάμενων δομών, την ενίσχυση των νέων βρεφονηπιακών και τη μόνιμη και σταθερή απασχόληση των υπαλλήλων, ψήφισαν χθες ομόφωνα τα μέλη του Δ.Σ, ύστερα και από παρέμβαση του αντιπροσώπου των εργαζομένων Δήμων Ημαθίας της ΠΟΕ - ΟΤΑ, Αθανάσιου Χειμώνα. «Για να συνεχίσουν να υπάρχουν οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί πρέπει να γίνει ένα καινούργιο άνοιγμα, όπως για παράδειγμα σε τμήματα για μειονότητες» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Την έντονη ανησυχία της για το εργασιακό της μέλλον εξέφρασε και η υπάλληλος των δημοτικών παιδικών σταθμών, Κατερίνα Αναστασίου, που μαζί με συναδέλφους της πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας κατά την έναρξη της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ