Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Ανιστόρητος ή επικίνδυνος ο Δήμαρχος Βέροιας κ. Βοργιαζίδης στο θέμα των Σκοπίων;

Γράφει ο Βασίλης Σαρρηγιαννίδης
Στην πρώτη τακτική συνεδρίαση της νέας χρονιάς τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας έστειλαν σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να δεχθούν να χρησιμοποιεί το κράτος των Σκοπίων, το ιστορικό όνομα
της Μακεδονίας, καλώντας πρωτίστως την Ελληνική Κυβέρνηση, αλλά και όλα τα Ελληνικά Πολιτικά Κόμματα να πράξουν το καθήκον, που τους επιβάλλει η θέση τους.

Στη συνεδρίαση, οι δήμαρχοι αφού τοποθετήθηκαν για το θέμα, προχώρησαν στην έκδοση ομόφωνου ψηφίσματος, στο οποίο επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, ότι ως Έλληνες πιστεύουν και στηρίζουν το δικαίωμα του κράτους των Σκοπίων να εισέλθει στους διεθνείς οργανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, αλλά καθιστούν σαφές ότι δεν θα επιτρέψουν τη χρήση του ονόματος Μακεδονία από το κράτος των Σκοπίων. Διεμήνυσαν ακόμη πως ως Έλληνες Μακεδόνες, αισθάνονται την τιμή και την ευθύνη να μην επιτρέψουν την εξαφάνιση, κάτω από πολιτικές σκοπιμότητες, της ιστορικής και πολιτιστικής εθνικής κληρονομιάς.

Μάλιστα στην τοποθέτηση του για το Σκοπιανό, ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, κ. Λάζαρος Κυρίζογλου, ξεκαθάρισε ότι «δεν είναι εθνικισμός το να εκδηλώνεις την αγάπη σου για την πατρίδα σου αλλά γνήσια εκδήλωση της πατριωτικής συνείδησης κάθε πολίτη. Όλοι οι συνέλληνες, ο καθένας με τον τρόπο του, αγαπούν την Ελλάδα» επισήμανε ο κ. Κυρίζογλου προσθέτοντας ότι «τα Σκόπια με όχημα το όνομα εκδηλώνουν την αλυτρωτική τους προπαγάνδα κάτι που εμείς ως γείτονες δεν κάναμε ποτέ».

Μέχρι εδώ όλα καλά αν αναλογιστεί κανείς ότι το ομόφωνο ψήφισμα φέρει και την συγκατάθεση του Δημάρχου Βέροιας κ. Κώστα Βοργιαζίδη. Για τον οποίο επιτρέψτε μου να έχω τις αμφιβολίες μου αν αυτό το έκανε γιατί πραγματικά το πίστευε ή αν το έκανε γιατί δεν μπορούσε να είναι «η μύγα μέσα στο γάλα» της απόφασης!!!

Την αμφιβολία μου αυτή, ενίσχυσε ακόμη περισσότερο η στάση του, η συμπεριφορά του και τα λεγόμενα του, στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας όπου πολύ σωστά Δημοτικοί Σύμβουλοι ζήτησαν, το θέμα να έρθει και να συζητηθεί διεξοδικά και φυσικά να βγει κι ένα ψήφισμα αντάξιο της ιστορίας της πόλης και του Δήμου όπου ως Ιστορική έδρα έχει την Βεργίνα!! Τον τόπο Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς σύμφωνα με την Unesco, που αυτές τις δύσκολες ώρες η δημοτική αρχή θα έπρεπε να προβάλει με δέος!!

Ο κ. Βοργιαζίδης μάλλον αιφνιδιάστηκε από αυτήν την στάση των Δημοτικών Συμβούλων ίσως και να ενοχλήθηκε αφού δέχτηκε πιέσεις και από δικούς του!! Μάλιστα μπροστά στην τοποθέτηση του κ. Ζήση Πατσίκα που επεσήμανε ότι ο δήμος Βέροιας ήταν πρωταγωνιστής στις αντιδράσεις του 1992 και σήμερα δεν είναι ούτε κομπάρσος και πρότεινε:

«Να αποφασίσουμε πώς θα αντιδράσουμε ή για τους λόγους τους οποίους δεν αντιδρούμε γιατί μπορεί κάποιοι να συμφωνούν με τον Σκοπιανό πρόεδρο ότι θα μοιραστούμε με το κρατίδιο του, την Ιστορία του δικού μας τόπου, ότι θα τους δώσουμε το όνομά μας», τότε ο κ. Βοργιαζίδης μου φάνηκε ότι χλόμιασε!! 

Φυσικά ως Δήμαρχος της Βέροιας με έδρα την ιστορική Βεργίνα ο κ. Βοργιαζίδης δεν φάνηκε θετικός ούτε στην πολύ ωραία πρόταση του κ. Ζήση Πατσίκα που είπε: «Αλλά να αποφασίσουμε, να σηκώσουμε τα χέρια εδώ μέσα ως αντιπροσωπευτικό δείγμα, ως εκπρόσωποι των δημοτών και να μάθουμε τι πιστεύει ο καθένας», αφού μετέπειτα στην ολιγόλεπτη ομιλία, αυτό έκανε ότι δεν το άκουσε. 

Τι ακριβώς είναι λοιπόν ο Δήμαρχος Βέροιας κ. Βοργιαζίδης στον ιστορικό δήμο που προΐσταται; 

Ανιστόρητος ή επικίνδυνος;

Ανιστόρητος πως μπορεί να είναι; όταν υπογράφει το ψήφισμα της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας που μεταξύ άλλων αναφέρονται:
– Η δήλωση του πρώτου Προέδρου της FYROM Κίρο Γκλιγκόρωφ του 1992, ότι οι κάτοικοί της είναι Σλάβοι, ότι ήρθαν χίλια και πλέον έτη μετά το βασίλειο του Φιλίππου και του Μ. Αλεξάνδρου και ότι δεν έχουν καμία σχέση με το ελληνικό κράτος των αρχαίων Μακεδόνων.
-το δημοσίευμα του διακεκριμένου Αμερικανού καθηγητή Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Berkeley, Calif., Stephen G. Miller στο επίσημο δελτίο του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ Archaeology Magazine
-Η επιστολή 374 καθηγητών Πανεπιστημίων από όλον τον κόσμο προς τον τ. Πρόεδρο των ΗΠΑ Barack Obama, με την οποία καταγγέλλουν τον σφετερισμό εκ μέρους των Σκοπίων του ονόματος της Μακεδονίας, καταγγέλλοντας και την ανάλογη παραποίηση της ιστορίας.
- το γεγονός ότι ως και τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο η γιουγκοσλαβική περιοχή της σημερινής FYROM δεν ονομαζόταν «Μακεδονία» ούτε οι κάτοικοί της «Μακεδόνες».

Επικίνδυνος όμως μπορεί να είναι; Τι είναι λοιπόν αυτό που τον φοβίζει να ορίσει συζήτηση για το θέμα και να εκδώσει ψήφισμα του Δήμου Βέροιας; 

Μήπως ο διακαής του πόθος στις δημοτικές εκλογές του 2019 να υποστηριχθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ; (που θέλει να χαρίσει στους Σκοπιανούς το όνομα «Μακεδονία») Ας μας το πει με θάρρος και η κοινωνία θα τον κρίνει!!

Η τόλμη είναι αρετή στον πολιτικό βίο και ο κ. Βοργιαζίδης δεν έχει κανένα δικαίωμα να θέτει τον Δήμο Βέροιας με ιστορική έδρα την Βεργίνα σε καμία αμφισβήτηση!! 
Ούτε αυτός ούτε και ο πρόεδρος του Δημοτικού του Συμβουλίου κ. Πέτρος Τσαπαρόπουλος (νεόφερτος Συριζαίος) που μας έκανε αναδρομή για το Σκοπιανό στην σύντομη τοποθέτηση του αλλά με ελλιπή στοιχεία, ακριβώς πάνω στην ραφή του κόμματος!! Στον φίλο Πέτρο που δεν πρέπει να κάνει τέτοια λάθη όταν κάποια πράγματα είναι ιστορικά αποδεδειγμένα, αλλά και στον κομματικό του φορέα που αναγκαλίζεται τις Αμερικανικές ιδέες και αρετές!! να θυμίσω ένα ιστορικό παράδοξο: Το 1944 οι ΗΠΑ αρνούνταν να αναγνωρίσουν τα Σκόπια ως «Μακεδονία» (έγγραφο Στετίνιους προς Ρούζβελτ) προκειμένου να ανακόψουν τον Σοβιετικό επεκτατισμό και την αύξηση της Ρωσικής επιρροής στα Βαλκάνια. Το 2018 πιέζουν να αναγνωριστούν τα Σκόπια με όνομα που να περιέχει τον όρο «Μακεδονία» για τους ίδιους ακριβώς λόγους: για την αναχαίτιση της Ρωσικής επιρροής στα Βαλκάνια!! 

Ο Δήμος Βέροιας με έδρα την Ιστορική Βεργίνα δεν χρειάζεται ούτε υστερόβουλους ούτε υποκριτές πολιτικούς!! Αυτούς τους νίκησε στο πέρασμα των αιώνων και αν χρειαστεί θα τους ξανανικήσει!!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ