Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Αποστόλου: «Εκτός πραγματικότητας, μεγάλο μέρος των αγροτικών αιτημάτων»

Μεγάλο μέρος των αιτημάτων των αγροτών δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα” δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου. Όπως είπε, μιλώντας στον «ΑΘΗΝΑ 9,84» και τον Βασίλη Πάικο “οι αγρότες έχουν μεγαλύτερο αφορολόγητο όριο σε σχέση με άλλους κλάδους, ενώ το 2017 η φορολογία τους στο εισόδημα, ήταν μικρότερη από τα
προηγούμενα χρόνια. Διαβάστε αναλυτικά:

* ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

“Μεγάλο μέρος των αιτημάτων δεν ανταποκρίνεται σε αυτό που βιώνει ο χώρος. Διότι το να λέμε διαρκώς ότι το φορολογικό είναι το μεγάλο πρόβλημα για τον αγροτικό χώρο, είναι λάθος. Όταν σε σχέση με τη φορολόγηση που είχαν οι αγρότες τα προηγούμενα χρόνια και σε σχέση με τους άλλους Έλληνες είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση. Διότι το να έχει ένα ατομικό αφορολόγητο ο αγρότης, είναι η μοναδική επαγγελματική δραστηριότητα στην Ελλάδα που έχει αυτό το προνόμιο. Και αυτό το αφορολόγητο να εξασφαλίζει θα έλεγα αφορολόγητο πάνω από το 90% των ελλήνων αγροτών το εισόδημα , άσχετα αν σε περιπτώσεις προκύπτει εισόδημα από τα τεκμήρια. Δεν είναι σωστό να επικαλούμαι στοιχεία του υπουργείου οικονομικών αλλά αυτή είναι η κατάσταση. Δεν μπορεί να έχουμε το 2017 φορολογία στο εισόδημα λιγότερη από τα προηγούμενα χρόνια , πολύ λιγότερη και την ίδια ώρα να λέμε ότι υπάρχει φορολογική λαίλαπα στον αγροτικό χώρο. Το μεγάλο πρόβλημα του αγροτικού χώρου είναι ότι μη έχοντας μια συνδικαλιστική θεσμικά εκπροσώπηση μπορούν να τα βρουν μεταξύ τους με αποτέλεσμα να υπάρχει μια διάσπαση, αυτή την ώρα. Βεβαίως ένα κόμμα το οποίο ουσιαστικά έχει αναλάβει το ρόλο να συντονίζει ανά την Ελλάδα και δεν έχω πρόβλημα να αναφερθώ στο ΚΚΕ αυτή την ώρα έχει μία προσέγγιση , η οποία ακουμπάει και στα αιτήματα εξόδου της χώρας μας από την ΕΕ. Εκεί μπορούμε να κάνουμε μια συζήτηση για τη γενικότερη πολιτική. Στον αγροτικό χώρο δεν μπορεί να έχουμε γύρω στα 3,5 δις κοινοτικές εισροές κάθε χρόνο και να καθόμαστε να μιλάμε σε μια τέτοια κρίσιμη ώρα και να βάζουμε τέτοιου είδους θέματα.”

*ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

“Έχουμε μπει σε μια συζήτηση για τη φορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος, στοχεύοντας στο να κρατήσουμε τις ομάδες, τις οργανώσεις παραγωγών, τους συνεργαζόμενους αγρότες οι οποίοι εμφανίζουν όλη τη παραγωγή τους, όπως και αυτούς που μετέχουν ενεργά στις εξαγωγικές προσπάθειες, ώστε να δούμε πως θα υπάρξει μια κάποια ελάφρυνση. Και μέσα από μια συζήτηση που έχουμε ήδη ξεκινήσει και με τους αγρότες να μπούμε στη διαδικασία να εμφανίζεται όσο γίνεται περισσότερη αξία της αγροτικής παραγωγής.”

*ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΗ

“Έχει πάει πάρα πολύ καλά την περασμένη χρονιά . Το είχαμε συνδέσει με το 80% της βασικής ενίσχυσης και φέτος επειδή υπάρχει και μια άλλη ενίσχυση το γνωστό ως πρασίνισμα – είναι σημαντικά τα χρήματα-θα συνδέσουμε και το πρασίνισμα, που είναι τα φιλο-περιβαλλοντικά μέτρα. Ποσό άνω των 550 εκατομμυρίων. Αυτά τα χρήματα θα τα συνδέσουμε με την κάρτα του αγρότη ώστε να μπορεί 6 μήνες πιο μπροστά μέσα από το τραπεζικό σύστημα και με επιτόκια ολύ χαμηλά να το παίρνει και να το χρησιμοποιεί για την αντιμετώπιση της ρευστότητας. Όχι να χρησιμοποιείται όπου θέλει. Ενα ποσοστό μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για ατομικές ανάγκες. Αυτόματα μειώνεται το κόστος παραγωγής όσον αφορά τα εφόδια.”

*ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΛΓΑ

“Εξαντλούμε τον προϋπολογισμό του ΕΛΓΑ κάθε χρόνο. Επειδή δε έχουμε αποθέματα παίρνουμε επιπλέον και ένα 30% με έγκριση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, για να καλύπτουμε ζημιές, που έχουν αυξηθεί εξαιτίας των κλιματικών συνθηκών. Το 2017 είχαμε μεγάλες ζημιές. Πήραμε μια κατάσταση, σύμφωνα με την οποία οι αποζημιώσεις δίνονταν σε διάστημα 12μήνου και έχουμε κατέβει στους 7 , με 6 μήνες. ανάλογα της περιόδου και γίνεται μεγάλη προσπάθεια.Θα χρειαστεί φέτος να γίνουν αναλογιστικές μελέτες στον ΕΛΓΑ γιατί υπάρχουν ζημιές που δεν καλύπτονται από τους ασφαλιστικούς κινδύνους. Η κλιματική αλλαγή έχει δημιουργήσει και εδώ ,όπως και σε όλη την ΕΕ, τεράστια προβλήματα.”

*ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΣΠΑ

“Εχει γίνει μεγάλη συζήτηση ιδιαίτερα από πλευράς αντιπολίτευσης για την καθυστέρηση. Θα αναφερθώ μόνο στην πρόσφατη ανακοίνωση του εκπροσώπου της Κομισιόν στη σύνοδο στο Βόλο για τη πορεία του προγράμματος όπου είπε ότι η Ελλάδα είναι η ευχάριστη έκπληξη, είναι 2η όσον αφορά το ρυθμό αύξησης απορρόφησης των πόρων και ήδη ς αυτή την ώρα έχουμε ξεπεράσει τον μέσον όρο. Πήραμε το πρόγραμμα με προβλήματα και καθυστέρηση, διορθώσαμε καταστάσεις και ήδη έχουμε μπει σε μια διαδικασία που ουσιαστικά έχουμε δεσμεύει το 65% του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης .Βεβαίως θα προκηρύξουμε την αρχή της χρονιάς και άλλα μέτρα , φτάνοντας ουσιαστικά σε ένα κλείσιμο.”

*ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΠ

“Ήδη έχει αρχίσει συζήτηση στην ΕΈ για τα θέματα της νέας ΚΑΠ, μετά το 2020. Αύριο έχουμε συμβούλιο υπουργών στις Βρυξέλλες και ένα από τα θέματα, είναι αυτό. Οι δικές μας προτάσεις μας είναι ξεκάθαρες. Θέλουμε επαρκείς πόρους, να μην υπάρχει καμία σκέψη ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε με λογικές επαν-εθνικοποίησης έστω και μέρους του ποσού που αφορά την Κοινή Αγροτική Πολιτική . Ένα κομμάτι είναι αυτό. Το δεύτερο στο οποίο θα επιμείνουμε είναι μια μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά τη διαχείριση των ενισχύσεων και κυρίως αυτό που ΄ήδη έχουμε ξεκινήσει να το κάνουμε, μια ανακατανομή των δικαιωμάτων να είναι από τα βασικά ζητήματα , παρά την αντίδραση της αντιπολίτευσης , η οποία λέει γιατί μειώνετε αυτή την ενίσχυση στους αγρότες; Δεν μειώνουμε την ενίσχυση, είναι συγκεκριμένο το ποσό που έρχεται. Αυτό που θέλουμε είναι να αρχίσουμε να το κατευθύνουμε στις επιδοτούμενες πολιτικές. Δεν μπορεί για το ίδιο προϊόν να πληρώνονται διαφορετικές ενισχύσεις σε διαφορετικές περιοχές.“

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ