Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Ο πυρρίχιος που τράνταξε το ΣΕΦ στο 13ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών (video)

Λεβεντιά, αντρίκια βήματα που θαρρείς και θέλουν να κάνουν τη γη να τρέμει, χέρια στον ουρανό σαν προσευχή. Οι πυρριχιστές έβαλαν άψιμον στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας που φιλοξένησε το 13ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών. Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος και οι Σύνδεσμοι Ποντιακών Σωματείων νοτίου Ελλάδος και νήσων, διοργάνωσαν χθες στο Στάδιο
Ειρήνης και Φιλίας το 13ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών, στο οποίο συμμετείχαν 453 σωματεία, 2.500 χορευτές και δεκάδες καλλιτέχνες. Η εκδήλωση παράδοσης και μνήμης του ποντιακού ελληνισμού, στο κατάμεστο ΣΕΦ, ξεκίνησε με ένα θεατρικό δρώμενο, στην ποντιακή διάλεκτο και ακολούθησε αφιέρωμα στην οικογένεια Υψηλάντη, στην οποία ήταν και αφιερωμένη η χθεσινή εκδήλωση που έφερε το τίτλο: «Υψηλαντών το όραμαν, Πυρριχίου το σθένος».
Στη συνέχεια μετά τις ομιλίες, η σκηνή του σταδίου γέμισε με 2.500 χορευτές, οι οποίοι πρόσφεραν ένα μοναδικό θέαμα, χορεύοντας παραδοσιακούς ποντιακούς χορούς με αποκορύφωμα τον χορό Σέρρα (Πυρρίχιο ) σε ένα δρώμενο που έφερε το τίτλο «3 γενιές Πυρρίχιου χορού». Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το παραδοσιακό ποντιακό τραγούδι, τον θρήνο της Τραπεζούντας, «Πάρθεν η Ρωμανία». «Η Ρωμανία επέρασεν, η Ρωμανία επάρθεν. Η Ρωμανία κι αν πέρασεν, ανθεί και φέρει κι άλλο».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ