Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Με τη στήριξη της Μητρόπολης Βέροιας η επιστροφή των βιβλίων Θρησκευτικών

Έντονες είναι οι αντιδράσεις που έχει προκαλέσει στην εκπαιδευτική κοινότητα και τους γονείς το νέο βιβλίο των Θρησκευτικών της Δ' Δημοτικού. Πολλοί είναι οι γονείς που έχουν ξεσηκωθεί και επιστρέφουν τα βιβλία στο Υπουργείο Παιδείας, αρνούμενοι τα παιδιά τους να διδαχθούν το περιεχόμενο τους. Ανάλογες αντιδράσεις έχουμε και στην Ημαθία, όπου
οι γονείς με αρωγό την Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων των Σχολείων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού αλλά και της Μητρόπολης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας, επιλέγουν την επιστροφή των βιβλίων ως απαράδεκτα και ακατάλληλα, στο Υπουργείο. 

Μάλιστα, ο Μητροπολίτης Παντελεήμων, στο τέλος της λειτουργίας την Κυριακή 5 Νοεμβρίου, διάβασε την εγκύκλιο της Μητρόπολης σε συνεργασία με την Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων, η οποία καλεί τους γονείς να επιστρέψουν στα σχολεία ή στο Υπουργείο Παιδείας τα νέα βιβλία - Φακέλους μαθητή των Θρησκευτικών, καθώς το πολυθρησκειακό τους περιεχόμενο προκαλεί σύγχυση, δεν αντιστοιχεί στην πίστη των ορθοδόξων μαθητών και αντιστρατεύεται το δικαίωμα των γονέων να διδάσκονται τα παιδιά τους την πίστη της Εκκλησίας τους, στην οποία οι ίδιοι τα ενέταξαν ως μέλη.

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον πατέρα Νεκτάριο της Ενορίας Αγίας Παρασκευής, μας ανέφερε πως η Μητρόπολη είναι στο πλευρό των γονιών που ζητούν την επιστροφή των βιβλίων, ενώ μας παρέθεσε και τη δική του άποψη.
«Δεν είναι σωστό, στη μικρή και τρυφερή ηλικία των παιδιών του Δημοτικού, που δημιουργούν εθνική και θρησκευτική συνείδηση, να μάθουν λίγο από όλα, για τον Κομφούκιο, τον Μωάμεθ, το Βούδα, την Ορθοδοξία κτλ. Αυτά μπορούν να τα μάθουν αργότερα, σε μεγαλύτερες τάξεις. Είναι δικαίωμα του κάθε γονιού να θέλει να μεγαλώσει τα παιδιά μας του Ελληνόπουλα, έχοντας μέσα τους την Ορθοδοξία. Θέλουμε να γίνεται ένα ορθόδοξο μάθημα και όχι διαθρησκειακό. 

Οι άνθρωποι που βρίσκονται στην πατρίδα μας και που πιστεύουν σε άλλο θρήσκευμα, έχουν δικαίωμα να προφέρουν τη θρησκευτική τους διδασκαλία όπως θέλουν. Εμείς αντίστοιχα δεν έχουμε αυτό το δικαίωμα σαν Ορθόδοξη Εκκλησία, να προσφέρουμε την Ορθόδοξη παράδοση στα παιδιά μας;».

Σχετικά με τη συγκέντρωση των βιβλίων, ανέφερε ότι υπάρχουν προβλήματα με τους Διευθυντές, κάποιοι είναι ευθυνόφοβοι παραπάνω από όσο πρέπει και διστάζουν να τα στείλουν στο Υπουργείο, ενώ έχουν υποχρέωση να τα πρωτοκολλήσουν και να τα επιστρέψουν. 
Επίσης, ανέφερε ότι από το Υπουργείου ασκείται πίεση στους Διευθυντές να μη στέλνουν τα βιβλία πίσω αλλά να λύσουν το θέμα τοπικά. 

Επειδή όπως είπε, είναι δύσκολο για τον κάθε γονιό να πράξει από μόνος του, να μπει στη διαδικασία να στείλει πίσω τα βιβλία, κάτι που έχει και κόστος, πήρε την πρωτοβουλία να διευκολύνει τους γονείς που το επιθυμούν, να απευθυνθούν στην Ενορία ή στη Μητρόπολη για να γίνει κάτι μαζικά. «Ό,τι γίνεται, γίνεται σε συνεννόηση και χωρίς ακρότητες. Οι δάσκαλοι όλοι είναι πολύ καλοί και τους έχουμε εμπιστοσύνη. Δεν είναι αντίδραση προς αυτούς αλλά προς το Υπουργείο Παιδείας. Και κάθε μέρα μετράει αντιδράσεις ο Υπουργός Παιδείας. Θυμάστε άλλωστε πως έπειτα από αντιδράσεις άλλαξε το βιβλίο που αναφερόταν στο "συνωστισμό"», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Τα βιβλία έχουν χαρακτηριστεί από τον Αρχιεπίσκοπο απαράδεκτα και επικίνδυνα και το θέμα ακόμα δεν έχει κλείσει, υπάρχει διαβούλευση για τη λήψη οριστικών αποφάσεων. Τι γίνεται όμως προς το παρόν στα σχολεία; Ποιο είναι το πλάνο διδασκαλίας στο μάθημα των Θρησκευτικών;
«Προς το παρόν στα σχολεία ο δάσκαλος των Θρησκευτικών διδάσκει με δικό του πλάνο, όπως έχει το δικαίωμα, καθώς ακόμα το θέμα είναι σε διαβούλευση μεταξύ του Υπουργείου και της Εκκλησίας». 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ