Ο πιο ζεστός ξενώνας βρίσκεται στην Κουμαριά (φωτο)

Ο παραδοσιακός ξενώνας «Το αρχοντικό της Αθηνάς» βρίσκεται στο Βέρμιο, στην Κουμαριά Βέροιας. Πρόκειται για ένα ορεινό χωριό, στο οποίο οι κάτοικοι με δική τους πρωτοβουλία διατηρούν τον παραδοσιακό χαρακτήρα του οικισμού, ανακαινίζοντας τα υφιστάμενα πετρόκτιστα κτίσματα και κατασκευάζοντας τα νεόδμητα στην ίδια αντίληψη. Στην
πλατεία του χωριού και με θέα προς τον κάμπο της Βέροιας υπήρχε ένα τυπικό, ορεινό, μακεδονικό, πέτρινο, διώροφο κτίσμα της εποχής των αρχών του 20ου αιώνα, λαϊκού χαρακτήρα, με δίριχτη στέγη και ξύλινες βεράντες.
Για τις ανάγκες της νέας χρήσης προστέθηκε νέα πτέρυγα, στην οποία έγινε προσπάθεια να μη χρησιμοποιηθούν στοιχεία όψεων ανταγωνιστικά της απλότητας και της σοβαρότητας του παλαιού κτιρίου. Για λόγους ομοιομορφίας, η πρόσοψη της επέκτασης επενδύθηκε με όμοια πέτρα και χρησιμοποιήθηκαν στις βεράντες ξύλινα κάγκελα. Oι κατασκευαστικές παρεμβάσεις είχαν ως αποτέλεσμα αφενός την αυστηρή διατήρηση όλων των αυθεντικών στοιχείων του υφιστάμενου κτιρίου και αφετέρου την ήπια προσαρμογή των νέων κατασκευών στις παλαιότερες, χάρη στη χρήση νέων τεχνολογιών και σύγχρονων υλικών.
Συγκεκριμένα, στο παλαιό κτίσμα διατηρήθηκαν, συντηρήθηκαν ή ανακατασκευάστηκαν, όπου ήταν απαραίτητο, η πέτρινη τοιχοποιία με τους ξύλινους Ιερίδεσμους ενίσχυσης (σενάζ), οι ξύλινες βεράντες, η ξύλινη οροφή του ισογείου, το ξύλινο παραδοσιακό ταβάνιασμα του ορόφου και η δίριχτη στέγη. Ωστόσο, οι χώροι αναδιαμορφώθηκαν σύμφωνα με τις νέες ανάγκες και προστέθηκαν οι απαραίτητοι χώροι υγιεινής. Το τριώροφο πυργώδες τμήμα της επέκτασης επιλέχθηκε, προκειμένου να παραμείνει η αρχική διάταξη της δίριχτης στέγης του παλαιού κτιρίου ως έχει.
Στο τμήμα της νέας επέκτασης και ακολουθώντας το φυσικό έδαφος τοποθετήθηκαν στο ισόγειο η τραπεζαρία, το κλιμακοστάσιο, η κουζίνα και οι βοηθητικοί χώροι. Υπόγειο δεν έγινε, διότι το κτίριο εδράζεται σε σκληρά πετρώματα. Στους ορόφους, τα δωμάτια και οι βοηθητικοί χώροι εξυπηρετούν τις ανάγκες της νέας χρήσης. Στο τμήμα του τελευταίου ορόφου η ξύλινη εμφανής στέγη συμπληρώνει τη φιλική ατμόσφαιρα της νέας κατασκευής. 
Τα υλικά κατασκευής, καθώς και τα έπιπλα επιλέχθηκαν με σκοπό να διαμορφώσουν ένα ιδιαίτερα θερμό και φιλόξενο περιβάλλον τόσο στους εσωτερικούς χώρους, όσο και στον περιβάλλοντα. Στους εξωτερικούς χώρους το ξύλινο υπόστεγο με τον παραδοσιακό φούρνο, η ψησταριά, η κρήνη και οι πέτρινες κατασκευές με φυτά και πράσινο δημιουργούν νευραλγικό σημείο δραστηριοτήτων, κυρίως κατά τους θερινούς μήνες.


Δημοφιλείς αναρτήσεις