Quantcast

http://picasion.com/

Με «εξαφάνιση» απειλούνται τα περίπτερα της Βέροιας

Δεκάδες περίπτερα έχουν βάλει λουκέτο από την αρχή της οικονομικής κρίσης στην πόλη της Βέροιας. Εδώ και έναν αιώνα τα περίπτερα είναι συνυφασμένα με την κοινωνική ζωή και τις οικονομικές συνθήκες της πρωτεύουσας της Ημαθίας. Με την οικονομική κρίση ο κλάδος αυτός επλήγη σε σημαντικό βαθμό, τόσο λόγω της μείωσης στο περιθώριο κέρδους, της αλλαγής στις
συνήθειες των καταναλωτών, λόγω των υψηλών ενοικίων, αλλά και λόγω της μεγάλης φορολόγησης. 
Τα καπνικά προϊόντα
Τα καπνικά προϊόντα είναι από τα βασικά είδη που διαθέτουν τα περίπτερα. Το παρεμπόριο τσιγάρων έδωσε ένα ισχυρό πλήγμα στον κλάδο, καθώς μείωσε τα κέρδη των περιπτερούχων. Επιπλέον, η μεγάλη φορολόγηση σε αυτά τα προϊόντα συνέβαλε δραματικά στη μείωση του τζίρου, όπως λένε. Από το 73,5% που ήταν η φορολόγηση τους πριν από το 2010 και τώρα είμαστε στο 90%, με πολύ απλά μαθηματικά αντιλαμβάνεται κανείς πόσο αυτό επηρεάζει τους περιπτεριούχους. 
Έμεναν 26,5 λεπτά του ευρώ για να μοιραστούνε όλοι (από τον καπνοπαραγωγό, μέχρι τον λιανοπωλητή και τον περιπτερά). Τώρα απομένουν μόνο 10 λεπτά για να μοιραστούν. Τα δυο τελευταία χρόνια η κατάσταση έγινε ακόμη χειρότερη, τα capital controls επηρέασαν ακόμα περισσότερο, ενώ η φορολόγηση και τα ακριβά ενοίκια έχουν βάλει θηλιά στο λαιμό. Σε κεντρικούς δρόμους της Βέροιας, ακόμη και σε πλατείες, τα περίπτερα βάζουν λουκέτο το ένα μετά το άλλο. Κάθε χρόνο θα είμαστε όλο και λιγότεροι αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ιδιοκτήτες των περιπτέρων. 
Η ιστορία του περιπτέρου
Τα πρώτα περίπτερα στη Βέροια έκαναν την εμφάνιση τους στις αρχές του 1920. Σε αυτό το ξύλινο κουβούκλιο οι καταναλωτές έβρισκαν τσιγάρα, εφημερίδες και ζαχαρώδη. Με τον καιρό προστέθηκαν και τα τηλέφωνα με μετρητή ή κερματοδέκτη, από όπου μπορούσαν να καλούν οι πολίτες, που δεν είχαν στο σπίτι τους τηλέφωνο. Τις δεκαετίες του 1950 και του 1960 λόγω της εσωτερικής μετανάστευσης τα περίπτερα αναβαθμίστηκαν και απέκτησαν νέα δυναμική. Χαρακτηριστικές σκηνές με τον περιπτερά της γειτονιάς υπάρχουν αμέτρητες. Τα τελευταία χρόνια στα περίπτερα οι καταναλωτές βρίσκουν όλο και περισσότερα προϊόντα, έχοντας μετατραπεί πια σε μικρά παντοπωλεία. Ωστόσο, η οικονομική κρίση αλλά και οι αλλαγές στις καταναλωτικές συνήθειες έχουν «καταπιεί» τα περίπτερα που τείνουν να μετατραπούν είδος προς εξαφάνιση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ