Quantcast

http://picasion.com/

Κουμπιός + Τσαχουρίδης: «Συλλογικότητα σε μια κοινωνία ουάο»

Ο Μιχάλης Κουμπιός κι ο ερμηνευτής Κωνσταντίνος Τσαχουρίδης μαζί με τον σολίστ της ποντιακής λύρας Ματθαίο Τσαχουρίδη θα ανεβούν στη σκηνή του Σταυρού του Νότου Plus, την Κυριακή 26 Νοεμβρίου για να παρουσιάσουν το «Τσικάρι μ’» την πρόσφατη δισκογραφική τους δουλειά. Η εμφάνιση τους θα πλαισιωθεί από εκλεκτούς προσκεκλημένους, που θα ερμηνεύσουν τραγούδια του Μιχάλη Κουμπιού από τη δημιουργική πορεία του, που μετρά πάνω από τρεις δεκαετίες. Με αφορμή αυτήν τη βραδιά μιλήσαμε με τον Μιχάλη Κουμπιό και τον Κωνσταντίνο Τσαχουρίδη.

Τι θα ακούσουμε στον Σταυρό; 

Μιχάλης Κουμπιός:
Θα παρουσιάσουμε το δίσκο μας «Τσικάρι μ’» αλλά επιφυλάσσουμε σε όσους θα βρεθούν στην παρέα μας και πολλές εκπλήξεις, γιατί επιθυμούμε να είναι μια ξεχωριστή βραδιά.

Κωνσταντίνος Τσαχουρίδης: Θα είναι μια βραδιά όπου οι συνθέσεις του Μιχάλη θα συνδιαλέγονται με ποντιακά τραγούδια αλλά και ο θρήνος «Πάρθεν η Ρωμανία» με τη «Ρωμιοσύνη» των Θεοδωράκη/ Ρίτσου. Θα συμπράξουν μαζί μας, τους λέω αλφαβητικά, σπουδαίοι ερμηνευτές: Φιλιώ Αζαριάδη, Ρίτα Αντωνοπούλου, Καλλιόπη Βέττα, Βασίλης Λέκκας, Χάρης Μακρής, Πίτσα Παπαδοπούλου ενώ η ορχήστρα μας αποτελείται από σπουδαίους σολίστες.

Μιχάλης Κουμπιός: Να προσθέσω πως από τη βραδιά δε θα λείψουν οι παραδοσιακοί χοροί του Πόντου που μου αρέσουν ιδιαίτερα καθώς σε αυτούς πρωταγωνιστεί το πνεύμα της ελευθερίας και του κάλλους. Δεν είναι μόνο ο πολεμικός τους χορός που αποτυπώνει εξαιρετικά μεταξύ άλλων την προσπάθεια του πληγωμένου να κρατηθεί στη ζωή και να νικήσει. Ο Πόντος έχει να επιδείξει ποικιλία χορών που εκφράζουν τα ευγενικότερα συναισθήματα με χάρη, αισθητική και αρμονία. Τώρα, αν πούμε κι άλλα θα πάψουν να είναι εκπλήξεις.

Πώς σμίξατε; 

Μιχάλης Κουμπιός:
Την περίοδο που ήμουν καλλιτεχνικός διευθυντής σε κύκλους συναυλιών στο Θέατρο Badminton συνεργαζόμουν στενά με τον Γιώργο Εριτσίδη. Επί της ουσίας είναι ο άνθρωπος που μου ανάθεσε αυτόν το δίσκο και που έβαλε το περίγραμμα του. Μη μας διαφεύγει πως στο χώρο του ελληνικού τραγουδιού την περίοδο της μεγάλης του άνθισης, προσωπικότητες όπως ο Αλέκος Πατσιφάς, ο Τάκης Λαμπρόπουλος και αργότερα ο Γιώργος Μακράκης - λαμπρά μυαλά με όραμα για την "αναβάθμισή" της δισκογραφίας - έφεραν κοντά ποιητές, στιχουργούς, συνθέτες και τραγουδιστές που δεν γνωρίζονταν και τους παρακινούσαν όχι μόνο για μία συνεργασία αλλά έδιναν και τις απαραίτητες οδηγίες πλεύσης για την υλοποίηση ενός δίσκου. Μια παραγγελία δίνει σ’ ένα συνθέτη μουσικής με τη δική μου ιδιοσυγκρασία, κατ’ αρχήν το σεβασμό στον εαυτό του αλλά και την απαιτούμενη πειθαρχία που έχει ανάγκη. Έτσι, βάζοντας μία άνω τελεία στις χαώδεις αναζητήσεις σου, οι πιθανότητες να δώσεις ό,τι καλύτερο διαθέτεις στο συγκεκριμένο πλαίσιο της παραγγελίας είναι πάρα πολλές. Ο Γιώργος Εριτζίδης λοιπόν ο οποίος είναι ποντιακής καταγωγής, με γνώρισε με τους αδελφούς Τσαχουρίδη και μου ζήτησε να κάνω ένα δίσκο που να έχει πιο πολλά τραγούδια από οργανικά για να αναδειχθεί μέσα από αυτόν η πλούσια φωνή του Κωνσταντίνου. Τα βρήκαμε κι αμέσως ξεκινήσαμε. ‘‘Να γράψεις καινούργια να βάλεις και κάποια σου παλιά αλλά θέλω να έχει κι ένα μοιρολόι πάνω σε μια λέξη’’ μου τόνισε στο τέλος εκείνης της συνάντησης ο Εριτζίδης. Τη λέξη τη βρήκε το απόγευμα της ίδιας μέρας η συμβία μου Λίτσα Τότσκα που μιλά άπταιστα ποντιακά.

Η μέχρι τώρα πορεία του άλμπουμ;

Κωνσταντίνος Τσαχουρίδης:
Σήμερα ο καθένας μπορεί να εκδώσει ένα CD, αλλά λίγοι το εκτιμούν. Ο δικός μας κόσμος που μας έχει αγκαλιάσει και μας δείχνει την αγάπη του στις συναυλίες μας, έδειξε αμέσως το ενδιαφέρον του για τη δουλειά αυτή και επέλεξε να την έχει και στο αυτοκίνητο και στο σπίτι του ως φυσικό προϊόν. Για την περίοδο που εκδόθηκε νομίζω πως πηγαίνει εξαιρετικά.

Υπάρχουν δίαυλοι προβολής ανάλογων εργασιών; Παρουσιάζονται τα τραγούδια στο ραδιόφωνο;

Μιχάλης Κουμπιός:
Το σημαντικό με τα τραγούδια που περιέχονται στο «Τσικάρι μ’» είναι ότι οι αδελφοί Τσαχουρίδη έχουν ως φυσικό τους χώρο τη σκηνή. Και μην μας διαφεύγει πως είναι και οι ίδιοι δημιουργοί τραγουδιών και μουσικής οπότε από τη στιγμή που επέλεξαν να υιοθετήσουν αυτό το υλικό είναι αποφασισμένοι και να το στηρίξουν. Και εξηγούμαι: αν ανατρέξει κανείς σήμερα στο ρεπερτόριο των τραγουδιστών της γενιάς μας, θα βρει ελάχιστα τραγούδια υψηλής αναγνωρισιμότητας σε αντίθεση με το ρεπερτόριο των τραγουδοποιών. Γιατί συμβαίνει αυτό; Διότι οι τραγουδοποιοί υποστηρίζουν τα νέα τους τραγούδια. Τα ‘‘ζυμώνουν’’ στις ζωντανές τους εμφανίσεις κι όταν κάποιος παράγοντας ραδιοφώνου περάσει από μια συναυλία τους κι ακούσει ένα τραγούδι που γκελάρει τότε θα αναγκαστεί και να το παίξει. Οι τραγουδοποιοί τις περισσότερες φορές με τον τρόπο αυτό -που είναι κι ο ενδεδειγμένος- αναγκάζουν τα ραδιόφωνα να τους παίξουν. Σε αντίθεση με τους τραγουδιστές της εποχής μας που είναι δειλοί. Περιμένουν πρώτα να τους παίξει ένα τραγούδι το ραδιόφωνο και μετά να το συμπεριλάβουν στις εμφανίσεις τους. Θυμάμαι με τι ζέση στήριζε κάθε φορά τα νέα τραγούδια του, στις συναυλίες του ο Νίκος Παπάζογλου. Του έλεγα θυμάμαι: «Μα θα βγεις και θα τους παίξεις τόσα πολλά άγνωστα τραγούδια;» Κι εκείνος μου απαντούσε: « Μα πως αλλιώς θα γίνουν γνωστά; Δεν μπορώ να περιμένω πότε θα αποφασίσουν να τα παίξουν τα ραδιόφωνα». Το μυστικό είναι την ώρα που τραγουδάς ένα καινούργιο τραγούδι να το λες με τέτοια θέρμη σαν να είναι το πλέον γνωστό σου.

Θέλω Κωνσταντίνε με την ιδιότητα του επιστήμονα, του Εθνομουσικολόγου, να μας πεις, πόσο ζωντανή είναι σήμερα η μουσική παράδοση; Η σχέση των νέων με αυτήν; Νοιώθεις ότι κάτι γίνεται μέσα από τα μουσικά σχολεία; 

Κωνσταντίνος Τσαχουρίδης:
Θεωρώ πως διανύουμε περίοδο αναβίωσης της παραδοσιακής ελληνικής μουσικής, και πραγματικά χαίρομαι γιατί αυτό είναι υγιές και γόνιμο. Δεν είναι τυχαίο ότι μόνο στη βόρεια Ελλάδα υπάρχουν πάνω από 2.000 νέοι άνθρωποι κάτω των 30 ετών που παίζουν ποντιακή λύρα. Κοιτάξτε τι γίνεται στην Κρήτη, στην Ήπειρο. Τώρα όσον αφορά στα μουσικά σχολεία, απλά πρέπει να πολλαπλασιάσουμε τον αριθμό τους και να βελτιώνουμε καθημερινά τη λειτουργία τους. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι ως βοηθός επισκέπτης ερευνητής στο Βρετανικό Παιδαγωγικό Ινστιτούτο (2012), το πρόγραμμα Sing Up που εφαρμόστηκε στα Βρετανικά δημόσια σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενίσχυσε την ομαδικότητα κάθε τάξης: η χορωδία στα σχολεία αποδεικνύεται ένα όπλο ειρήνης κατά της ατομικότητας και υπέρ της συλλογικότητας σε μια κοινωνία, ουάο... Ας κατανοήσουμε λίγο πιο βαθιά τη δύναμη της παράδοσης και των μουσικών σχολείων και σίγουρα θα γίνουμε καλύτεροι σε αυτήν τη χώρα όπου η ατομικότητα περισσεύει...

Η σχέση με το εξωτερικό εξακολουθεί; 

Κωνσταντίνος Τσαχουρίδης:
Σαφώς. Νιώθουμε κι εγώ κι ο αδερφός μου πολίτες αυτού του κόσμου και το συναίσθημα που μας οδηγεί είναι η αγάπη κι ένας ενθουσιασμός που θα τον χαρακτήριζα παιδικό. Πάντα ταξιδεύουμε, νοερά και κυριολεκτικά, ψάχνοντας κάθε φορά να βρούμε ένα καινούριο λιμάνι: από το Perth της Αυστραλίας, τo Krasnodar της Ρωσσίας, την Ερμπίλ του Ιρακινού Κουρδιστάν, το Kristiansand της Νορβηγίας μέχρι και το tour που ετοιμάζουμε στη βόρεια Αμερική το Μάιο του 2018 είναι σταθμοί που αποδεικνύουν την αγάπη, την λατρεία που έχουμε σε αυτό που κάνουμε αλλά και στα μουσικά μας ταξίδια.

Μιχάλης Κουμπιός: Συνεχίζω να απασχολώ τους επιμελητές δισκογραφικών συλλογών, παίζονται έργα μου κατά καιρούς από σπουδαία ενόργανα σύνολα σε μικρούς συναυλιακούς χώρους, γράφω μουσική για ντοκιμαντέρ και για περιοδικές θεματικές εκθέσεις εικαστικών και στηρίζω ανά τον κόσμο ομάδες σύγχρονου χορού.

Μιχάλη στην Ελλάδα του 2017 με τι εφόδια πορεύεται ένας δημιουργός, που θέλει να επενδύσει στο αύριο;

Μιχάλης Κουμπιός: Προσωπικά προσπαθώ να βιοπορίζομαι εκτός δισκογραφίας και να εξοικονομώ χρήματα ώστε να ηχογραφώ και να δίνω δυναμικό παρόν στη σύγχρονη δισκογραφία με τις ψηφιακές πλατφόρμες που με εξαίρεση ελάχιστους συνθέτες που γράφουν για Αμερικάνους pop performers για όλους τους υπόλοιπους είναι πλέον ακριβό χόμπι.


Κωνσταντίνε τι διακρίνει τον Μιχάλη Κουμπιό ως δημιουργό;

Κωνσταντίνος Τσαχουρίδης:
Από το πρώτο άκουσμα των τραγουδιών του αφέθηκα στη δύναμη τους. Ο Μιχάλης διαθέτει έναν ξεχωριστό τρόπο μουσικής σκέψης που με αφορά.

Μιχάλη τι ξεχωρίζεις στους αδελφούς Τσαχουρίδη;

Μιχάλης Κουμπιός:
Είναι πολυσχιδείς καλλιτεχνικές προσωπικότητες που ακροβατούν με επιδεξιότητα στα διάφορα ρεπερτόρια της μουσικής. Αυτή η παράσταση που κάνουν είναι άξια θαυμασμού για την ευελιξία και την ωριμότητα τους στον τρόπο που γλιστρούν από ιδίωμα σε ιδίωμα, αποδεικνύοντας εν τέλει πως η μουσική χωρίζεται σε δύο είδη. Στη μουσική που μεταδίδει αισθητικά μηνύματα που σε προάγουν και στη μουσική που στοχεύει στα χαμηλότερα των ενστίκτων μας.

Γκρίζα η εποχή που ζούμε;

Μιχάλης Κουμπιός:
Θα προτιμούσα να σου μιλήσω για το ποίημα «Γκρίζα» του Κωνσταντίνου Καβάφη. Το μόνο από τα ποιήματα του μεγάλου Αλεξανδρινού που έχει μελοποιηθεί με ενδιαφέρον καθώς ο αυθόρμητος μουσικός λόγος του Χρήστου Νικολόπουλου το φωτίζει σε όλη του την έκταση. Στο ποίημα αυτό υπάρχει η απάντηση του ποιητή για τη φθορά του χρόνου. Καταγράφοντας τις μνήμες του κατορθώνει να τις προφυλάξει από τη λήθη και να τις διαφυλάξει αναλλοίωτες στους αιώνες που έρχονται.

Ο Μιχάλης Κουμπιός με λίγα λόγια:

Ο Μιχάλης Κουμπιός -από το 1986 που κυκλοφόρησε ο πρώτος του προσωπικός δίσκος με τον τίτλο ‘‘Μάης χωρίς άνοιξη’’- έως σήμερα έχει στο ενεργητικό δώδεκα δίσκους οργανικής μουσικής. Οργανικές του συνθέσεις έχουν συμπεριληφθεί σε δημοφιλείς διεθνείς συλλογές, όπως τα Buddha Bar κι έχουν χορογραφηθεί από χοροθέατρα ανά τον κόσμο. Έχει γράψει μουσική για την τηλεόραση και για πάνω από πενήντα διεθνή ντοκιμαντέρ. Υπήρξε εμπνευστής και για πολλά χρόνια διευθυντής του περιοδικού «Δίφωνο» ενώ διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής σε κύκλους συναυλιών στο Θέατρο Badminton. Στο βιογραφικό του υπάρχουν και τραγούδια υψηλής αναγνωρισιμότητας με τραγουδιστές όπως ο Γιώργος Νταλάρας, η Βίκυ Μοσχολιού, η Γλυκερία, η Ελεονόρα Ζουγανέλη, ο Γιάννης Χαρούλης, ο Βασίλης Λέκκας, η Αναστασία Μουτσάτσου κ.ά.

Oι αδελφοί Τσαχουρίδη με λίγα λόγια:

Ο Ματθαίος και ο Κωνσταντίνος Τσαχουρίδης είναι το μουσικό δίδυμο από τη Βέροια, που με υποδειγματικές ερμηνείες σε πολλά είδη μουσικής, κατάφερε να γίνει γνωστό από τη Βρετανία και την Αμερική μέχρι την Τεχεράνη.

Πηγή: ogdoo.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ