Quantcast

http://picasion.com/

Θεοχαρόπουλος στη Βουλή για F-16 και εξοπλιστικά: «Σε τι δεσμεύτηκε η χώρα μας και ο Τσίπρας στις ΗΠΑ;» (video)

Ομιλία στη Βουλή για την εθνική άμυνα, τα εξοπλιστικά και τα F-16, πραγματοποίησε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Ο κ. Θεοχαρόπουλος αναφέρθηκε στη σύγχυση που υπάρχει σχετικά με το θέμα της αναβάθμισης των F-16, τις αντιφατικές δηλώσεις και αοριστίες, την έλλειψη πλήρους ενημέρωσης για το κόστος, σύγχυση που όπως είπε προέρχεται από το γεγονός ότι δεν υπάρχει στον ελληνικό λαό μια υπεύθυνη ενημέρωση από την Κυβέρνηση.

Έθεσε μεταξύ άλλων και το ερώτημα, σε τι ακριβώς δεσμεύτηκε η χώρα μας και ο κ. Τσίπρας στις Ηνωμένες Πολιτείες. «Λέτε ότι δεν υπάρχει καμία συμφωνία. Σε τι δεσμεύτηκε;».

Δείτε παρακάτω τα κυριότερα αποσπάσματα αλλά και το βίντεο με ολόκληρη την ομιλία του Θανάση Θεοχαρόπουλου στη Βουλή:


· Στο θέμα της αναβάθμισης των F-16 είμαστε αντιμέτωποι με συνεχόμενες αντιφατικές δηλώσεις, διαψεύσεις, αοριστίες.
· Η σύγχυση προήλθε από τις δικές σας δηλώσεις, κ. Καμμένε. Πρόκειται για σύγχυση και για τα κόστη και για τα αντισταθμιστικά.
· Δεν υπήρχε ουσιαστική και πλήρης ενημέρωση για το κόστος ούτε και στην Επιτροπή Εξοπλιστικών, στις 20 Σεπτεμβρίου, για την αναβάθμιση των F-16.
· Στην Επιτροπή απαντήσατε ότι το ποσό 1,7 με 2 δισεκατομμύρια ευρώ που σας ανέφερα είναι απαγορευτικό και ότι σε αυτό το κόστος δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε. Και ενώ δηλώσατε αυτό στην Επιτροπή, στη διαδικασία κοινοβουλευτικού ελέγχου απαντήσατε ότι το κόστος του προγράμματος αναβάθμισης είναι 1,5 με 2 δισεκατομμύρια ευρώ.
· Δημιουργείτε μία σύγχυση. Για πόσα αεροσκάφη; Για όλα; Για τα μισά;
· Λευκή επιταγή δεν θα δώσουμε σε κανέναν για την αναβάθμιση των F-16 χωρίς να έχουμε το συγκεκριμένο κόστος με βάση τη συμφωνία, την οποία έχετε κάνει ή θα κάνετε.
· Δεν μας δώσατε συγκεκριμένα ποσά και γι’ αυτό και στην Επιτροπή Εξοπλιστικών στις 20 Σεπτεμβρίου ψήφισα «παρών» εκ μέρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, όπως έκανε και το Ποτάμι, σε αντίθεση με τη ΝΔ τότε που ψήφισε «ναι», όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ.
· Στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό ο Πρόεδρος των ΗΠΑ φαίνεται ότι πήρε πολλά, ίσως περισσότερα από όσα μπορούμε να αντέξουμε ως φορολογούμενοι πολίτες. Πήρε μια δέσμευση για συμφωνία αναβάθμισης των F-16 για 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια.
· Εμείς το μόνο πρακτικό αποτέλεσμα που έχουμε ακούσει από αυτή τη συνάντηση είναι η δέσμευση του κ. Τραμπ για τα 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια και ότι αυτό θα αναβαθμίσει τις σχέσεις με την Ελλάδα και βέβαια σε σχέση με τους εργαζόμενους στις Ηνωμένες Πολιτείες.
· Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρθηκε σε 2,4 δις. Εσείς μιλήσατε για 1,1 δις οροφή, χωρίς όμως να αναφέρεστε στα αεροσκάφη, χωρίς να αναφέρεστε στο πόσα και ποια αεροσκάφη.
· Εσείς ήσασταν που το ίδιο βράδυ τρέξατε να δηλώσετε -με μια ταραχή όταν ακούσατε τη δήλωση του κ. Τραμπ για 2,4 δις δολάρια- ότι αφορά το 1,1 δις και τα άλλα αφορούν αντισταθμιστικά. Και στη συνέχεια και αυτό το πήρατε πίσω, για να πείτε ότι η οροφή θα είναι 1,1 δις ευρώ.
· Καταλαβαίνετε ότι αυτή η σύγχυση δεν προέρχεται ούτε από την αντιπολίτευση, ούτε από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Αυτή η σύγχυση προέρχεται από το γεγονός ότι δεν υπάρχει στον ελληνικό λαό μια υπεύθυνη ενημέρωση από εσάς. Μάλιστα, μαθαίνουμε από δημοσιεύματα και δυστυχώς από τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών για συγκεκριμένα νούμερα.
· Το ερώτημα που τίθεται είναι σε τι ακριβώς δεσμεύτηκε η χώρα μας και ο κ. Τσίπρας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Λέτε ότι δεν υπάρχει καμία συμφωνία. Σε τι δεσμεύτηκε;
· Αγνοούμε, λοιπόν, ποιος είναι ο συνολικός αριθμός των μαχητικών, πόσα από αυτά, με τι χρονοδιάγραμμα θα αναβαθμιστούν, πόσο ακριβώς θα κοστίσουν και πότε επιτέλους θα υποβληθεί το πρόγραμμα για έγκριση στη Βουλή.
· Τι γίνεται τελικά με τα F-35; Το θέμα δεν έχει εγκαταλειφθεί από ό,τι μας είπατε στην Επιτροπή. Περιμένετε την απάντηση των Ηνωμένων Πολιτειών. Άρα, μπορεί να έρθει και νέο χρηματοδοτικό πακέτο, γιατί περιμένετε, δεν το έχετε αποσύρει, από ό,τι μας έχετε πει.
· Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι από τη στιγμή που οι Ελληνίδες και οι Έλληνες περνούν αυτά που περνούν, εδώ υπάρχει περίπτωση το κόστος να ανέβει πάρα πολύ υψηλά και για αυτό θέλουμε τη συγκεκριμένη ενημέρωση για όλα αυτά τα ζητήματα.
· Δεν μας έχετε πει και σε σχέση με την αναβάθμιση, επέκταση και μακροχρόνια παραχώρηση της βάσης της Σούδας, που φαίνεται ότι είναι στην αμερικάνικη ατζέντα, ποια είναι η θέση της ελληνικής Κυβέρνησης, ποια είναι η θέση της χώρας, και τι συμβαίνει σε όλα αυτά τα ζητήματα.
· Δεν επιτρέπεται, λοιπόν, η σύγχυση και η αμηχανία που έχει επιδειχθεί σε ένα τέτοιο σοβαρό θέμα.
· Χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τα εξοπλιστικά κονδύλια. Χρειάζεται συγκεκριμένο σχέδιο για το πώς θα κατανεμηθούν. Χρειάζεται να μας δοθούν οι προτεραιότητες που έχει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για να μπορούμε να κρίνουμε. Διότι μπορείτε να μας πείτε σήμερα για τα F-16, αύριο για τα F-35. Καταλαβαίνετε και το ξέρετε καλά ότι δεν έχουμε αμέτρητα ποσά για όλα αυτά τα ζητήματα. Πρέπει να δούμε ποιες είναι οι προτεραιότητες.
·  Και βέβαια, θέση και δική μας είναι ότι για να αντιμετωπιστεί η όποια ενδεχόμενη απειλή δεν είναι λύση μόνο τα εξοπλιστικά προγράμματα. Για την ισχυρή αποτροπή της πρέπει να υπάρχει συνεχής παρακολούθηση, εκτίμηση εξελίξεων, αναπροσαρμογή των επιχειρησιακών σχεδίων.
· Τώρα βέβαια τι να πω και για τον ΣΥΡΙΖΑ, για τη στροφή που έκανε μετά τον Τραμπ από τις ΗΠΑ προς την Μακρόνησο. «Τις κοινές δημοκρατικές αρχές και αξίες που από κοινού μοιραζόμαστε…», έτσι δήλωσε ο κ. Τσίπρας μετά τη συνάντησή του με τον κ. Τραμπ. Μίλησε για τις κοινές αρχές και αξίες που μοιράζεται με τον κ. Τραμπ!
· Στη συνέχεια, είχαμε «μία εκδρομή τιμής και μνήμης στη μαρτυρική Μακρόνησο»! Ζαλιστήκαμε από τις στροφές σας. Ούτε μία μέρα δεν πέρασε. Έχουμε ζαλιστεί. Δεν τρώνε κουτόχορτο οι πολίτες, οι Έλληνες και οι Ελληνίδες. Τις επικοινωνιακές φούσκες τις καταλαβαίνουν οι πολίτες. Υπάρχουν περιπτώσεις που ο σεβασμός, η περισυλλογή, η προσωπική αφύπνιση του καθενός είναι η πιο σημαντική στάση ζωής. Είναι πιο σημαντική από μια ηχηρή προσπάθεια ταύτισης, για επικοινωνιακή χρήση, με ιστορικά σύμβολα της Αριστεράς και της Δημοκρατίας.
· Υπάρχει σύγχυση για όλα τα θέματα και υπάρχουν απρόβλεπτες παρενέργειες με αυτό τον τρόπο σε όλα τα ζωτικά όργανα της χώρας. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα και αυτό επιτέλους θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε, ιδίως σε ζητήματα εθνικής άμυνας.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ