Quantcast

http://picasion.com/

Με φόντο ΕΝΚΛΩ και s/m Καρυπίδη η επίσκεψη Νεφελούδη στη Βέροια

Στη Βέροια βρίσκεται από το πρωί ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης, στα πλαίσια μιας μεγάλης προσπάθειας του ΣΥΡΙΖΑ για επικοινωνία και ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται για την καθημερινότητα και τα εργασιακά. Το πρωί παραχώρησε συνέντευξη τύπου στα τοπικά ΜΜΕ, ενώ στη συνέχεια πραγματοποίησε επίσκεψη στον ΟΑΕΔ Βέροιας και στο S/M ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ. 
Στις 7 το απόγευμα θα παραβρεθεί σε κεντρική εκδήλωση, που διοργανώνει η Ομάδα Δράσης Ανέργων Ν. Ημαθίας στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Βέροιας, με αφορμή το νομοσχέδιο του υπουργείου εργασίας για την αδήλωτη, υποδηλωμένη και απλήρωτη εργασία, την κατάσταση εργαζομένων των S/M Καρυπίδη - Αρβανιτίδη, την κατάσταση στην ΕΝ. ΚΛΩ. και το έργο του υπουργείου σε εργατικά θέματα.
Στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, αναφέρθηκε στο παράλληλο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που έχει να κάνει με την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των μνημονιακών πολιτικών σε όλες τις κατηγορίες του εργαζομένων. «Μια σημαντική παρέμβαση είναι αυτή για τους κατοίκους των εργατικών κατοικιών. Δεύτερη πρωτοβουλία η ρύθμιση εξόφλησης ή διαδικασία απαλλαγής 83000 οικογενειών δανειοληπτών από τα δάνεια ΟΑΕΕ. Τρίτη πρωτοβουλία είναι η νέα στεγαστική πολιτική. Η Τέταρτη πρωτοβουλία έχει να κάνει με τα εργατικά ατυχήματα».
Έκανε και αναφορά στην αδήλωτη εργασία, λέγοντας πως «Είμαστε σε ένα διαρκή πόλεμο με την αδήλωτη, την απλήρωτη, την υποδηλωμένη εργασία. Έχουμε ζητήσει την πρόσληψη 150 ειδικών επιθεωρητών εργασίας. Πρέπει να καταλάβει ο εργοδότης ότι η νομιμότητα συμφέρει. Γιατί αν τον τσιμπήσουμε, τον συμφέρει να ασφαλίσει το προσωπικό γιατί το πρόστιμο είναι 10.550€». Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που λαμβάνουν για την μαύρη εργασία και την ανασφάλιστη αγροτική εργασία.

Αναφέρθηκε και στον νόμο 4488 για τα εργασιακά όπου όπως είπε σε κάθε άρθρο του καθρεπτίζεται και μια κατηγορία εργαζομένων και σε τρεις μεγάλες περιπτώσεις παραβατικότητας που έχουν εντοπιστεί, δυο εκ των οποίων αφορούν το νομό μας, αυτή της περίπτωσης των super market Καρυπίδης και αυτή της ΕΝΚΛΩ.
«Σε ένα μεγάλο βαθμό προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την απόλυτη παραβατικότητα, που σας έπνιξε σαν περιοχή, των super market Καρυπίδης, η οποία ανήκει στην κορυφή των ιδιόμορφων περιπτώσεων παραβατικότητας. Δεν επιτρέπεται να μένουν 1500 άνθρωποι στο δρόμο και απλήρωτοι για 15 μήνες, να μην έχουν καταβληθεί οι ασφαλιστικές εισφορές και από την άλλη μεριά, ο επιχειρηματίας να επενδύει, ποιος ξέρει με τι χρήμα, σε άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες και η δικαιοσύνη να καθυστερεί. 
Στο νόμο αυτό, που περιλαμβάνει όλους τους εργαζόμενους της περίπτωσης Καρυπίδη, προβλέπεται για πρώτη φορά η δυνατότητα να γίνουν εντολές πληρωμής των δεδουλευμένων αποδοχών, από τους εργαζομένους προς τους επιχειρηματίες παραβάτες και να μπορούν με ένα εξώδικο να το καταθέσουν στον ΟΑΕΔ και να πάρουν επίδομα ανεργίας, ώστε να έχουν μια ανακούφιση μέχρι να μπουν σε προγράμματα που ετοιμάζονται. 
Συζητήσαμε με τον ΕΦΚΑ να καλύψει αυτός σε μια πρώτη φάση, τις αναγκαίες ασφαλιστικές κρατήσεις για να μπορέσουν να υπαχθούν στο καθεστώς του ΟΑΕΔ.

Η τρίτη παραβατική υπόθεση αφορά την ΕΝΚΛΩ. 
Εμείς θέλουμε να γίνει άμεσα ο πλειστηριασμός και να φανεί αν υπάρχει επενδυτής και αν θα είναι φερέγγυος ή όχι. Ο ρόλος μας είναι να προκαλέσει τις διαδικασίες να ανοίξει ο δρόμος να προχωρήσει η δυνατότητα της επένδυσης, που πιστεύουμε πως υπάρχει, όπως το πιστεύουν και οι εργαζόμενοι που έκαναν μνημόνιο συνεργασίας. 
Για το θέμα της ΕΝΚΛΩ μίλησε και η βουλευτής Φρόσω Καρασαρλίδου. «Από τη μια, οι διαδικασίες είναι αργές από μόνες τους, από την άλλη επιδεικνύεται μια συμπεριφορά από την πλευρά της συνδίκου, που δεν διευκολύνει την ιστορία. Εμάς μας ενδιαφέρει να ολοκληρωθεί η αποτίμηση της περιουσίας του ομίλου και να έχουμε καθαρή την επιχείρηση. Υπάρχει βιώσιμο σχέδιο και με καθαρή επιχείρηση, είτε με αυτόν τον επενδυτή είτε με άλλον, μπορεί να πάρει σάρκα και οστά. Πρέπει όλοι να συνδράμουμε. Θα δημιουργηθούν 300 θέσεις εργασίας στο παραγωγικό κομμάτι της χώρας». 




ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ