Quantcast

http://picasion.com/

Η μάχη της Μονής Δοβρά στη νέα ταινία του Βασίλη Τσικάρα «Η Πολιορκία»

Όλοι θυμόμαστε την ταινία «Έξοδος 1826» του Βασίλη Τσικάρα που προβλήθηκε στις κινηματογραφικές αίθουσες στις αρχές του 2017 και αναφερόταν στα πολυτραγουδισμένα Παιδιά της Σαμαρίνας, που έσπευσαν να βοηθήσουν στην Έξοδο του Μεσολογγίου τον Απρίλιο του 1826. Εμείς στη Βέροια τη θυμόμαστε και λίγο παραπάνω γιατί στην ταινία συμμετείχαν και τέσσερις Βεροιώτες,


ο μουσικός Δημήτρης Κύρτσος και ο διαιτολόγος - διατροφολόγος Αθανάσιος Τόπης με τους δυο γιους του Γιώργη και Αστέριο. Η «Έξοδος 1826» ήταν η πρώτη ταινία της τριλογίας που έχει θέμα την Επανάσταση του 1821. Πλέον, όμως, ήρθε η ώρα για το δεύτερο φιλμ «Πολιορκία», με το όνομα του Δημήτρη Κύρτσου ανάμεσα στο καστ, το οποίο αυτή τη φορά πηγαίνει στο 1822 και στη μάχη της Μονής Παναγίας Δοβρά στη Βέροια, όταν αγωνιστές από την Ημαθία, την Πέλλα και την Κοζάνη οχυρώθηκαν και πολέμησαν τους Τούρκους υπό τις οδηγίες του Βεροιώτη Τάσου Καρατάσου.

Τα γυρίσματα της Πολιορκίας θα γίνουν σε Ήπειρο, δυτική Μακεδονία και Θεσσαλονίκη. Κεντρικός άξονας της ταινίας, που παντρεύει την ιστορία με τη μυθοπλασία, είναι ένας γάμος που γίνεται υπό άκρα μυστικότητα στο μοναστήρι. «Μια προδοσία θα οδηγήσει έξω από το μοναστήρι χιλιάδες Τούρκους στρατιώτες. Ο ηγούμενος της μονής, οι μοναχοί και τα μέλη των δύο οικογενειών, πιάνουν τα όπλα στα χέρια τους και η πολιορκία ξεκινά. Μαζί της αρχίζουν επίσης, ένας αγώνας επιβίωσης κι ένας κύκλος αποκαλύψεων».

Ηθοποιοί (μεταξύ άλλων): Δημήτρης Παπαδόπουλος, Γιώργος Ζώης, Λευτέρης Δημηρόπουλος, Νταίζη Σεμπεκοπούλου, Σοφία Μανωλάκου, Τατιάνα Μελίδου, Αντώνης Σιώπκας, Βασίλης Κανελλόπουλος, Μανώλης Σαββίδης, Νίκος Βλαχόπουλος, Μιχάλης Στέλιος, Χριστίνα Λιόλιου, Γιάννης Περδίκης, Βασίλης Βεργινάδης, Κώστας Λιόλιος, Αριστείδης Σιναπίδης, Δημήτρης Κύρτσος, Γιάννης Λαζαρίδης, Σταύρος Δουκουζγιάννης, Απόστολος Ρούσκας και ο Βασίλης Τσικάρας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ