Ένας Βεροιώτης στην επιστημονική ομάδα που κέρδισε το Νόμπελ Φυσικής 2017

Το Νόμπελ Φυσικής για την έρευνα και την συνεισφορά τους στη βελτίωση του LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory) και τις μετρήσεις βαρυτικών κυμάτων έλαβαν τρεις αμερικανοί επιστήμονες. Το φετινό βραβείο απονεμήθηκε, σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο Guardian, κατά το ήμισυ στον Rainer Weiss και από κοινού στους
Barry C. Barish και Kip S. Thorne. Αξίζει να σημειωθεί πως στην ομάδα των τριών επιστημόνων είναι ο Βεροιώτης Ερωτόκριτος Κατσαβουνίδης, ο οποίος είναι Διευθυντής Έρευνας στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) και αποτελεί μέλος της Επιστημονικής Ομάδας LIGO, μιας ομάδας επιστημόνων που προσφάτως, το Φεβρουάριο του 2016, επιβεβαίωσαν για πρώτη φορά την ύπαρξη βαρυτικών κυμάτων, κάτι που είχε προβλέψει ο ίδιος ο Άλμπερτ Αϊνστάιν πριν από περίπου 100 χρόνια). 
Μόλις στις 14 Σεπτεμβρίου του 2015, τα βαρυτικά κύματα του σύμπαντος, για τα οποία είχε μιλήσει πριν 100 χρόνια ο Άλμπερτ Άινσταϊν, κατέστη εφικτό να παρατηρηθούν μέσω του LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory) ενός συνεργατικού ερευνητικού προγράμματος στο οποίο έλαβαν μέρος πάνω από 1.000 επιστήμονες από περισσότερες από 20 χώρες. Για πολλές δεκαετίες τα βαρυτικά κύματα ήταν μια θεωρητική κατασκευή, χωρίς να έχουν παρατηρηθεί άμεσα. Πέρυσι είχαν βραβευθεί ο Ντέιβιντ Θιούλις, ο Φ. Ντάνκαν Χαλντείν και ο Μάικλ Κόστερλις για τη συμβολή τους και τις θεωρητικές ανακαλύψεις «για τις τοπολογικές φάσεις της ύλης». Η έρευνά τους έχει εφαρμογή στην επιστήμη των υλικών και την κατασκευή ημιαγωγών και άλλων εξαρτημάτων των ηλεκτρονικών συσκευών.
Συγχαρητήρια ανακοίνωση του Δημάρχου Βέροιας
Με αφορμή την πρόσφατη απονομή του Βραβείο Νόμπελ Φυσικής 2017 για την ανακάλυψη των βαρυτικών κυμάτων από το παρατηρητήριο LIGO, μέλος του οποίου είναι και ο Βεροιώτης Αστροφυσικός, Ερωτόκριτος Κατσαβουνίδης, ο Δήμαρχος Βέροιας αποστέλλει το παρακάτω συγχαρητήριο μήνυμα: «Εκ μέρους του Δήμου Βέροιας θα ήθελα να συγχαρώ τον Βεροιώτη Αστροφυσικό και Καθηγητή του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (MIT), Ερωτόκριτο Κατσαβουνίδη, για τη συμμετοχή και τη συνεισφορά του στο ερευνητικό πρόγραμμα του παρατηρητηρίου LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory), χάρη στο οποίο επιτεύχθηκε ο πρώτος άμεσος εντοπισμός βαρυτικών κυμάτων το Σεπτέμβριο του 2015 που επιβεβαίωσε τη θεωρία του Αϊνστάιν έναν αιώνα μετά, ανακάλυψη για την οποία την 3η Οκτωβρίου 2017 η Σουηδική Βασιλική Ακαδημία Επιστημών απένειμε το Νόμπελ Φυσικής 2017 στον Καθηγητή Rainer Weiss (MIT) και τους Καθηγητές Kip S. Thorne και Barry C. Barish (Cal Tech), διακεκριμένα μέλη του LIGO. Η συμμετοχή ενός Βεροιώτη σε μια τέτοια ανακάλυψη η οποία τιμήθηκε με την ανώτατη επιστημονική διάκριση παγκοσμίως στο πεδίο της Φυσικής, αποτελεί ξεχωριστή τιμή για την πόλη της Βέροιας και μας γεμίζει όλους υπερηφάνεια και χαρά. Ευχόμαστε στον κ. Κατσαβουνίδη υγεία και νέες επιστημονικές επιτυχίες στο ερευνητικό και ακαδημαϊκό του έργο».

Δημοφιλείς αναρτήσεις