Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Eισηγητής σε ημερίδα Erasmus+ το Λύκειο Μελίκης

Από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα και στο ξενοδοχείο Royal Olympic την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017 ημερίδα για σχολεία, με θέμα την διαχείριση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Την ημερίδα παρακολούθησαν 150 περίπου εκπαιδευτικοί από 130 σχολεία από όλη την Ελλάδα, τα οποία επελέγησαν από το ΙΚΥ να
υλοποιήσουν προγράμματα για τη δράση ΚΑ1-«Μαθησιακή Κινητικότητα Προσωπικού Σχολικής Εκπαίδευσης». Εισηγητές ήταν η Δρ. Ειρήνη Ντρούτσα, Προϊσταμένη Τμήματος Προγραμμάτων Ε.Ε., η κ. Μαρία Ξαρχουλάκου, Συντονίστρια Τομέα Σχολικής Εκπαίδευσης, ΙΚΥ, η κ. Σοφία Πουλιδάκη, Υπεύθυνη Σχεδίων Τομέα Σχολικής Εκπαίδευσης ΚΑ1, ΙΚΥ, η κ. Ευτυχία Τσερέπη-Κρίκη, Στέλεχος Πληροφορικής ΙΚΥ, που έδωσαν οδηγίες προς τους εκπαιδευτικούς για την διαχείριση του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου
και δύο σχολεία που υλοποίησαν υποδειγματικά Ευρωπαϊκά προγράμματα κατά την προηγούμενη διετία.

Το 15ο Γυμνάσιο Περιστερίου από την Αθήνα και το Λύκειο Μελίκης από τα σχολεία της υπόλοιπης Ελλάδας.

Το Λύκειο Μελίκης εκπροσωπήθηκε από τον διευθυντή του σχολείου κ. Στέφανο Κουφόπουλο, που είναι ο εκπρόσωπος του σχολείου, οικονομικός διαχειριστής και υπεύθυνος παρακολούθησης του έργου και τον κ. Σωτήρη Μαρρά καθηγητή του Λυκείου και υπεύθυνο επικοινωνίας και υλοποίησης του έργου.

Ο κ. Κουφόπουλος στην εισήγησή του αναφέρθηκε στην γενική οργάνωση και διαχείριση του οικονομικού και φυσικού αντικειμένου του σχεδίου, τα οφέλη που προέκυψαν για το σχολείο, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές που συμμετείχαν ενώ ο κ. Μαρράς, αναφέρθηκε στον σχεδιασμό και την υλοποίηση του έργου, τις δράσεις που υλοποιήθηκαν και τα προβλήματα που προέκυψαν.

Τα τελευταία 5 χρόνια υλοποιήθηκαν ή υλοποιούνται στο Λύκειο Μελίκης τρία Ευρωπαϊκά προγράμματα, για τα οποία χρηματοδοτήθηκε από το ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ και ο συνολικός αριθμός των μετακινήσεων στο εξωτερικό προβλέπεται να φτάσει τους 35 περίπου μαθητές και 25 περίπου καθηγητές ενώ μέρος της χρηματοδότησης διατέθηκε για την ανανέωση μέρους του εξοπλισμού του σχολείου.

Η τιμητική πρόσκληση για το Λύκειο Μελίκης να είναι εισηγητής στην ημερίδα, προέκυψε σαν αποτέλεσμα του ελέγχου στην υλοποίηση του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του προγράμματος που υλοποιείται στο Λύκειο, και έγινε στην Μελίκη στις 28 Απριλίου 2017 από 2 στελέχη του ΙΚΥ.

Ο έλεγχος ανέδειξε την υποδειγματική διαχείριση σε όλα τα επίπεδα και ως φυσική συνέπεια προέκυψε η πρόσκληση προς το ΓΕΛ Μελίκης να καταθέσει την εμπειρία του και να παρουσιάσει το έργο του στους νέους δικαιούχους του προγράμματος.

Το ΙΚΥ είναι στην Ελλάδα ο φορέας παρακολούθησης, αξιολόγησης, ελέγχου και οικονομικός διαχειριστής του προγράμματος Erasmus+ που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και μέχρι το 2020 που ολοκληρώνεται, προβλέπεται να χρηματοδοτηθούν στην Ελλάδα από το ΙΚΥ εκατοντάδες Σχολεία, Πανεπιστήμια, Δήμοι και οργανώσεις Νεολαίας, με χιλιάδες ωφελούμενους νέους, μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρηματοδοτεί φορείς όπως σχολεία πανεπιστήμια, οργανώσεις αλλά και μεμονωμένα άτομα σε όλη την Ευρώπη για μετακινήσεις και δράσεις, με στόχο, μεταξύ άλλων:
τη βελτίωση της ποιότητας και την ενίσχυση της ευρωπαϊκής διάστασης στη εκπαίδευση, την κατάρτιση και τον αθλητισμό.
την μείωση των ανισοτήτων μεταξύ των ατόμων και των λαών της,
την αντιμετώπιση της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου ,
Την καταπολέμηση της ξενοφοβίας και του ρατσισμού,
την αποδοχή και το σεβασμό της διαφορετικότητας του ατόμου και των λαών, χτίζοντας γέφυρες φιλίας και αλληλεγγύης.

Το Erasmus+ Δίνει την ευκαιρία στην εκπαιδευτική κοινότητα, μεταξύ άλλων:
να αποκτήσει και να βελτιώσει δεξιότητες, στα πλαίσια της ομαδικής εργασίας, των κοινωνικών επαφών, του σχεδιασμού και υλοποίησης των δραστηριοτήτων,
της χρήσης των νέων τεχνολογιών και της δημιουργίας κινήτρων για την εκμάθηση ξένων γλωσσών.
να ανταλλάξει ιδέες και εμπειρίες και να διευρύνει τις γνώσεις της, για τις εκπαιδευτικές μεθόδους και τα εκπαιδευτικά συστήματα των άλλων εταίρων
να διαμορφώσει συγκρίσιμα αποτελέσματα μέσα από την αξιολόγηση τόσο της συγκεκριμένης προσπάθειας όσο και του εκπαιδευτικού έργου στο σύνολό του.

Η Ευρωπαική επιτροπή θέλει με τα προγράμματα αυτά, μεταξύ άλλων:
Να βοηθήσει τους νέους να αποκτήσουν συνείδηση της εθνικής και ευρωπαϊκής τους ταυτότητας, της ποικιλομορφίας των ευρωπαϊκών πολιτισμών και των ιδιαιτεροτήτων των λαών της και της αναγκαιότητας για κοινή δράση για την επίλυση των προβλημάτων των ανθρώπων της.
Να διευρύνει ορίζοντες και να αλλάξει ζωές, προσφέροντας στους νέους της Ευρώπης, ελπίδα, γνώσεις και δεξιότητες απαραίτητες για την προσωπική τους ανάπτυξη και την μελλοντική εργασιακή τους απασχόληση.
Να ενισχύσει την διακρατική συνεργασία εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, ατόμων και φορέων, με στόχο την διάδοση καλών πρακτικών και καινοτομίας στη σχολική εκπαίδευση και την κατάρτιση.
Να δώσει την ευκαιρία σε 4 εκατ. άτομα, να σπουδάσουν, να καταρτιστούν ή να εργαστούν σε μια νέα χώρα, με μια νέα κουλτούρα, με μια νέα γλώσσα, με νέους φίλους.

Σκοπός όλων αυτών είναι μια Ευρωπαϊκή κοινωνία δικαιότερη, ανοιχτή σε όλους τους λαούς της και μια εκπαίδευση δημοκρατική και σύγχρονη, ικανή να αποκαταστήσει την ελπίδα για μια δίκαιη κοινωνία, στηριγμένη στις αρχές της ανθρωπιστικής παιδείας, αλλά ταυτόχρονα και ικανή να προετοιμάσει τους πολίτες να αντιμετωπίσουν την πρόκληση και τον ανταγωνισμό σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία, από την οποία ελάχιστοι άνθρωποι ωφελήθηκαν ενώ οι περισσότεροι είδαν τους μισθούς τους να επιδεινώνονται, το βιοτικό τους επίπεδο να πέφτει και την ανεργία να αυξάνεται.

Οι προβληματισμοί που αναπτύσσονται στα πλαίσια των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων και τα συμπεράσματα που βγαίνουν, οδηγούν στη συνείδηση της αναγκαιότητας για κοινή δράση και συνεργασία των λαών για έναν κόσμο ειρηνικό, αλληλέγγυο, με σεβασμό της διαφορετικότητας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κρατούν ζωντανή την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο για τους λαούς της Ευρώπης.

Φέτος συμπληρώνονται τριάντα χρόνια από τότε που ξεκίνησαν τα προγράμματα αυτά, με το αρχικό όνομα Erasmus και σε όλη την Ευρώπη διοργανώνονται πλήθος δράσεων και εκδηλώσεων με τίτλο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ