Δείτε τι ψηφίστηκε για την αποσύνδεση από την κεντρική θέρμανση!

Ψηφίστηκε στη Βουλή η πολυαναμενόμενη διάταξη για την αποσύνδεση από την κεντρική θέρμανση όσων διαμερισμάτων το επιθυμούν σε πολυκατοικίες. Συγκεκριμένα, ακόμα και με αρνητική απόφαση της συνέλευσης, ακόμα και με αντίθετη πρόβλεψη στον κανονισμό, όποιος ιδιοκτήτης οριζόντιας ιδιοκτησίας επιθυμεί, μπορεί να αποσυνδεθεί, μονώνοντας τις σωληνώσεις της κεντρικής θέρμανσης και εγκαθιστώντας δικό του σύστημα θέρμανσης. Η υποχρέωση του περιορίζεται να συμμετέχει στο κόστος συντήρησης του παλιού κεντρικού συστήματος, εάν φυσικά αυτό συντηρείται.

Σημαντικό είναι επίσης ότι για πρώτη φορά, γίνεται ξεκάθαρη αναφορά στο πιο σύγχρονο και ενεργειακά αποδοτικό σύστημα αυτόνομης θέρμανσης διαμερισμάτων (σύμφωνα και με μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου), τις αντλίες θερμότητας.

Αντίστοιχα, γίνεται αναφορά και στα αποδοτικότερα συστήματα θέρμανσης και ψύξης ολόκληρων κτιρίων, τη γεωθερμία, την τηλεθέρμανση και τις μεγάλες αντλίες θερμότητας. Σε αυτή την περίπτωση, ο παλιός λέβητας πετρελαίου μπορεί να αντικατασταθεί με μία κεντρική αντλία θερμότητας στην περίπτωση που για αυτό συμφωνήσει το 50+1% των ιδιοκτητών.

Με την επικείμενη έναρξη του νέου προγράμματος «Εξοικονομώ κατ οίκον», οι προβλέψεις του ψηφισθέντος Νόμου ανοίγουν το δρόμο για την επιδοτούμενη εγκατάσταση ενεργειακά αποδοτικών συστημάτων θέρμανσης όπως οι αντλίες θερμότητας, οι οποίες έχουν το μεγάλο πλεονέκτημα ότι χρησιμοποιούν το ήδη υπάρχον δίκτυο σωληνώσεων και καλοριφέρ εντός του διαμερίσματος.

Ο Νόμος θα δημοσιευτεί τις επόμενες ημέρες και σε ΦΕΚ αποτελώντας και επισήμως πλέον Νόμο του Κράτους.

Δημοφιλείς αναρτήσεις