Quantcast

http://picasion.com/

Το ήξερες; Αυτή είναι η ιστορία του Προμηθέα

Ο Προμηθέας είναι ένας από τους πιο παλιούς συνοικισμούς της Βέροιας. Βρίσκεται δυτικά του κορμού της πόλης. Απλώνεται από τις δυτικές όχθες του Τριποτάμου ως τις ανατολικές όχθες του Λιανοβροχίου και από την αρχή της οδού Θερμοπυλών, Β.Α. χαμηλά υψώματα του λόφου του Προφήτη Ηλία έως το οικοδομικό τετράγωνο του 8ου Δημ. Σχολείου. Η επιφάνεια του Συνοικισμού είναι σχεδόν επίπεδη, με εξαίρεση το βαθούλωμα του πρώην Εβραϊκού νεκροταφείου (σήμερα αθλητικό κέντρο). Συνδέεται με το κέντρο της πόλης με τη γέφυρα της οδού Θερμοπυλών.
Πριν χτιστεί η γέφυρα, υπήρχε (λίγα μέτρα νότια από αυτήν) ένα γραφικό ξύλινο πρόχειρο γεφυράκι, που χρόνια εξυπηρετούσε τους κατοίκους. Άρχισε να δημιουργείται σιγά - σιγά από το 1914 με τnv εγκατάσταση, αρχικά, Ποντίων Προσφύγων από τον Καύκασο και στη συνέχεια Θρακιωτών από την Ανατολική Ρωμυλία, σ' ένα χώρο όπου υπήρχε ένας μικρός ερειπωμένος οικισμός. Ο οικισμός αυτός ήταν γνωστός με τη φράση «τα καμένα». Από γραπτές πηγές επιβεβαιώνεται, ότι στη Βέροια έγιναν μεγάλες καταστροφικές πυρκαγιές κατά τα έτη 1772, 1864 και 1873. Ίσως, σε μια απ' αυτές τις πυρκαγιές να κάηκε και ο οικισμός. Σ' αυτόν τον οικισμό, ήρθαν και εγκαταστάθηκαν στις αρχές του Καλοκαιριού του 1914 οι πρώτες προσφυγικές οικογένειες Ποντίων από τον Καύκασο, για να θέσουν πάνω του (στα θεμέλια παλιότερων χτισμάτων) τα δικά τους σπίτια.


Απόσπασμα από το βιβλίο του Γιάννη Α. Μελετίδη «Οδοιπορικό στο συνοικισμό Προμηθέας Βέροιας» έκδοση «Π.Γ.Σ. Προμηθέας» Βέροια 1995.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ