Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Η δήθεν έκπληξη των Γερμανικών εκλογών

Του Γιώργου Σ. Χατζηγεωργίου
Για ακόμα μία φορά, οι αυθεντίες στα εκλογικά θέματα, ο τύπος και τα «mainstream» κόμματα, παριστάνουν πως εκπλήσσονται με τα αποτελέσματα μιας σημαντικής εκλογικής αναμέτρησης. Στην πραγματικότητα η αδιαμφισβήτητη νίκη του
AfD στις Γερμανικές εκλογές δεν είναι τίποτε άλλο, από ένα ακόμα επεισόδιο στη μεγάλη σειρά «ανατρεπτικών» αποτελεσμάτων των τελευταίων ετών, σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις των μεγάλων χωρών της δύσης. Brexit, Λεπέν, Τραμπ, αλλά και τα υψηλά ποσοστά κομμάτων στα δεξιά της Χριστιανοδημοκρατίας σε πολλές άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, συνιστούν τον ελέφαντα στο δωμάτιο που σχεδόν προκλητικά δείχνουν να αγνοούν τα πολιτικά συστήματα των αστικών δημοκρατιών. Πολλοί ερμηνεύουν το φαινόμενο ως μετακίνηση του κόσμου προς τα δεξιά. Θα μπορούσε κάποιος όμως να πει και ίσως πιο πειστικά, πως τα κόμματα που παραδοσιακά εξέφραζαν τις μεγάλες λαϊκές μάζες, μετακινήθηκαν αν όχι αριστερά, πάντως μακριά από τις παραδοσιακές τους αξίες, αφήνοντας μεγάλες ομάδες πληθυσμού χωρίς πολιτική έκφραση, εύκολη πλέον βορά σε καιροσκόπους. 

Είναι αναμφισβήτητα ευθύνη των κεντροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη, να εντάξουν και να ξανακερδίσουν τη βάση. Και αυτό, δεν θα επιτευχθεί με τη δαιμονοποίηση των πολιτών που νοιώθοντας απειλούμενοι αντιδρούν, αλλά με βαθιά κατανόηση των αναγκών τους. Το πρόβλημα δεν είναι η μετανάστευση που χρησιμοποιείται ευκαιριακά ως επικοινωνιακό εργαλείο από τα κόμματα. Οι ψηφοφόροι νοιώθουν πως δέχονται επίθεση σε κάθε σταθερά που έχει σχέση με την υπόστασή τους. Από το επίπεδο διαβίωσης μέχρι την εθνική τους ταυτότητα. Αυτά είναι ζητήματα πολιτικής διαχείρισης και όχι οικονομικής και άρα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων των κομμάτων να ασκήσουν πολιτική. Μέχρι στιγμής αρνούνται να το πράξουν ακόμα και σε επίπεδο ρητορικής.

«Αφήσαμε ακάλυπτη τη δεξιά μας πλευρά κι αυτή τη στιγμή επαφίεται σε εμάς να καλύψουμε το κενό» δήλωσε ο ηγέτης των Χριστιανοκοινωνιστών της CSU Χορστ Ζεεχόφερ. «Πρέπει να ξανακερδίσουμε τους ψηφοφόρους, με καλές λύσεις στα προβλήματα των πολιτών» σχολίασε η κ. Μέρκελ.

Όσο η δελεαστική λεηλασία της σοσιαλδημοκρατίας που καταρρέει, δεν βρίσκει τρόπο να συνδυαστεί με διατήρηση αρχών και αξιών που να εμπνέουν το μίνιμουμ της εμπιστοσύνης στους πολίτες, τόσο τα παραδοσιακά κεντροδεξιά κόμματα θα φθίνουν και οι ακραίες και ανορθολογικές επιλογές, θα μοιάζουν όλο και ελκυστικότερες σε μεγάλες μερίδες πληθυσμού. Οι αναλογίες στα καθ’ ημάς δεν είναι συμπτωματικές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ