Αντίθετη στην εγκατάσταση του αιολικού πάρκου η συνέλευση πολιτών «Ελεύθερο Βέρμιο»

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε το απόγευμα της Πέμπτης 28/9 η Συνέλευση Πολιτών «Ελεύθερο Βέρμιο»*, για να κάνει γνωστή την αντίθεσή της με την κατασκευή του Αιολικού Πάρκου που κατασκευάζεται στο Βέρμιο. Η κύρια θέση τους είναι «ΝΑΙ» στην αιολική ενέργεια για την προστασία της φύσης αλλά με έναν λογικό αριθμό ανεμογεννητριών πάνω σε αυτό. Όπως ανέφεραν, οι μέχρι τώρα άδειες που έχουν δοθεί, αφορούν την εγκατάσταση και λειτουργία 326 ανεμογεννητριών σε μία έκταση από την Αγ. Παρασκευή Κοζάνης μέχρι και την Παναγία Σουμελά, από το Ξηρολίβαδο και το Σέλι, μέχρι και πάνω από τα 3-5 Πηγάδια και την περιοχή των Πύργων του Κοζάνης. 
Οι μελέτες αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο η εγκατάσταση να φτάσει μέχρι και τις 635 ανεμογεννητριών. Κάτι τέτοιο και σε τόσο μεγάλη έκταση, θα διαταράξει το οικοσύστημα και θα επιφέρει μεγάλος περιβαλλοντικές καταστροφές, αναφέροντας κάποια παραδείγματα.

- Χιλιάδες τόνοι μπετόν: θα έχουν ως συνέπεια την αλλαγή στην φυσιογνωμία του ορεινού όγκου του βουνού, την καταστροφή του εδάφους, από τους δρόμους, τα καλώδια και τους ενεργειακούς πύργους και σταθμούς που θα κατασκευαστούν.
- Το σύνδρομο της τουρμπίνας: Τα συμπτώματα είναι για τον άνθρωπο βουητό και πόνος στα αυτιά, ταχυκαρδίες, ημικρανίες, απώλεια ύπνου, βέρτικο, δυσλειτουργίες των εσωτερικών οργάνων, απώλεια συγκέντρωσης, θυμός και κούραση. Για τα ζώα έχουν παρατηρηθεί αποβολές εμβρύων, τερατογεννήσεις, νευρικές διαταραχές κ.α. 
- Εξαφάνιση ειδών: Σε πολλές περιπτώσεις εγκατάστασης αιολικών πάρκων έχει παρατηρηθεί η σταδιακή εξαφάνιση ειδών, λόγω του θορύβου και των δονήσεων που παράγουν οι ανεμογεννήτριες.
- Έρευνες αποδεικνύουν πως οι ανεμογεννήτριες είναι υπεύθυνες για το θάνατο εκατομμυρίων πουλιών το χρόνο.
- Τόνοι ατσάλι και άνθρακα για την κατασκευή ανεμογεννητριών και ισχυρά τοξικά. Καταστροφή περιβάλλοντος και θέμα με την ανακύκλωση των ανεμογεννητριών που παύουν να λειτουργούν.

«Αυτό που άμεσα πρέπει να γίνει είναι να σταματήσει το έργο και αμέσως μετά να ξεκινήσει μία σε βάθος μελέτη των πιθανών επιπτώσεων του στο οικοσύστημα του Βερμίου, και ένας καλόπιστος διάλογος μεταξύ πολιτών, οικολογικών κινημάτων, μηχανικών, γιατρών, και δημαρχιών. Να τοποθετηθούν όλοι οι φορείς και οι θεσμοί της κοινωνίας, τόσο των επαγγελματιών και των επιστημόνων όσο και της κοινωνίας των πολιτών, κόμματα, βουλευτές, δημοτικές παρατάξεις, συνελεύσεις πολιτών και λοιπά αναλαμβάνοντας τις ευθύνες τους.
Στη συνέχεια είναι απαραίτητο να σχεδιαστεί η εγκατάσταση ενός κατάλληλου αριθμού ανεμογεννητριών, (και άλλων μορφών ΑΠΕ) που θα κινείται στη λογική της ολοκληρωμένης προστασίας του βουνού, θα συνεισφέρει στη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου και δεν θα καταστρέφει τις οικοκοινότητες μας».

*Η συνέλευση πολιτών «Ελεύθερο Βέρμιο» συνθέτεται από πολίτες των περιοχών που ζουν στις παρυφές του βουνού μας, κύρια από τις πόλεις της Βέροιας και της Νάουσας. Στη συνέλευση μας συμμετέχουν καθηγητές/τριες, δικηγόροι, δάσκαλοι/ες, φοιτήτριες, εργαζόμενοι σε διάφορους κλάδους, κ.α πέρα από τις ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές τους. Είναι μία ανοιχτή συνέλευση, που λειτουργεί με άμεση δημοκρατία και πρώτος διακηρυγμένος της στόχος είναι η προστασία του οικοσυστήματος του Βερμίου, των ανθρώπων και της φύσης.

Δημοφιλείς αναρτήσεις