Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Συμπύρηνο ροδάκινο: Χαμηλά και για τα όψιμα ο πήχης των κονσερβοποιών

Στη γραμμή που χάραξαν με την τιμή των πρώιμων, δηλαδή στην περιοχή των 24 λεπτών το κιλό –μεικτά– για τον παραγωγό, φαίνεται ότι προτίθενται να κινηθούν οι κονσερβοποιοί τόσο για τις μεσοπρώιμες όσο και για τις όψιμες ποικιλίες, προβάλλοντας ως βασικό επιχείρημα την κακή ποιότητα του προϊόντος, αλλά και τα συμβόλαια που έχουν κλείσει

με αγοραστές από το εξωτερικό. Μιλώντας στην «ΥΧ», ο πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος (ΕΚΕ), Κώστας Αποστόλου, αναφέρει ότι «περιμένουμε να τελειώσει η παραγωγή της Άντρος, να ξεκινήσει και η Έβερτς, να δούμε πώς είναι τα πράγματα. Προσωπικά, δεν βλέπω να έχουμε κάποια ιδιαίτερη διαφοροποίηση, δεν εκτιμώ ότι θα υπάρξει κάτι τέτοιο, αλλά αυτό θα το δείξει η αγορά. Επί της ουσίας, έχει δοθεί η γραμμή με τη διαμόρφωση της τιμής για τα πρώιμα».

Παράγοντες της βιομηχανίας υποστηρίζουν στην «ΥΧ» ότι οι χαμηλές τιμές παραγωγού στις μεσοπρώιμες και στις όψιμες ποικιλίες ουσιαστικά υπαγορεύονται από το γεγονός ότι ήδη οι τιμές, στις οποίες κλείστηκαν τον προηγούμενο μήνα τα συμβόλαια με τους πελάτες τους, κινούνται ακόμα και σε χαμηλότερα επίπεδα από πέρσι. Και αυτό, σύμφωνα με τον κ. Αποστόλου, «εξαιτίας της επιφύλαξης του κλάδου για το πώς θα προχωρήσουν οι εξαγωγές».

Οι μειωμένες τιμές (σ.σ.: στην κονσέρβα), όπως υποστηρίζει, οφείλονται στο γεγονός ότι «έχουμε πολύ μεγαλύτερη παραγωγή, που πρέπει να διαθέσουμε στην αγορά και στη δυσκολία στις τρίτες χώρες, όπου η διακίνηση γίνεται σε δολάριο, το οποίο έχει διολισθήσει απέναντι στο ευρώ και, επίσης, ως έναν βαθμό, το σκηνικό επηρεάστηκε και από τη διολίσθηση της εγγλέζικης λίρας. Το πρόβλημα της ποιότητας θα επηρεάσει την πορεία των εξαγωγών, αλλά ενδεχομένως όχι τα κλεισίματα συμβολαίων».

Αυτές τις μέρες ολοκληρώνεται η συγκομιδή της ποικιλίας Άντρος του κάμπου και ξεκινά εκείνη των ορεινών περιοχών, που συγκομίζεται μαζί με τις όψιμες ποικιλίες. Αυτές αναμένεται να πληρωθούν σε υψηλότερες, σε σχέση με τις υπόλοιπες, τιμές. Μέχρι τα μέσα της εβδομάδας, είχε ολοκληρωθεί η συλλογή του 65%-70% του όγκου της φετινής καλλιέργειας, ανερχόμενου σε 300.000 περίπου τόνους και εκτιμάται ότι θα φτάσει περίπου τους 400.000 τόνους στο τέλος της σεζόν, όταν πέρσι, η συνολική παραγωγή ήταν 277.000 τόνοι.


«Βράζουν» οι παραγωγοί

Για αδιαφορία και εγκατάλειψη των ροδακινοπαραγωγών κάνει λόγο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας, Τάσος Χαλκίδης, καθώς, όπως τονίζει, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία απολύτως ενέργεια για τη στήριξή τους. Ενώ έγιναν διαβουλεύσεις και είναι όλοι γνώστες της φετινής κατάστασης στο ροδάκινο, ωστόσο δεν έχουν γίνει ενέργειες που να δηλώνουν τη στήριξη στους παραγωγούς, όπως οι στρεμματικές αποζημιώσεις λόγω ρωσικού εμπάργκο ή οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ από την κακοκαιρία. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΑΣ Σκύδρας, Νίκος Δημητριάδης, δηλώνει πως οι ροδακινοπαραγωγοί της Πέλλας τηρούν στάση αναμονής για de minimis, αλλά και για την απόφαση της επιτροπής του ΥΠΑΑΤ για το εάν θα δοθούν, τελικά, αποζημιώσεις από τις καταστροφές στην παραγωγή.

Αν και έχει κατατεθεί εξώδικη δήλωση προς τον ΕΛΓΑ, όπως λέει ο κ. Δημητριάδης, σε περίπτωση που δεν γίνουν αποδεκτά τα αιτήματά τους, θα προχωρήσουν τη νομική οδό.
«Ακόμα είμαστε στο σκοτάδι»

Σε ό,τι αφορά τις τιμές των συμπύρηνων, όπως επισημαίνουν οι πρόεδροι των δύο αγροτικών συλλόγων, οι τιμές είναι πολύ χαμηλές. Ανακοινώθηκε μια τιμή 24 λεπτών μεικτά, ενώ πέρσι ξεκινούσε από 27 λεπτά για κάποιες ποικιλίες (Κατερίνα, Loadel, Fortuna), κι ενώ ολοκληρώνεται η συγκομιδή της ποικιλίας Άντρος και προχωρά η όψιμη Έβερτς, δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη τιμές. «Σε κανένα σύγχρονο κράτος στον κόσμο δεν πωλείται προϊόν με ανοικτή τιμή,, όπως γίνεται στην Ελλάδα με τα αγροτικά προϊόντα», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Χαλκίδης και συμπληρώνει: «Σήμερα φεύγουν ροδάκινα με τιμολόγια στα οποία δεν αναγράφεται τιμή, αύριο θα είναι το καλαμπόκι και κανείς δεν γνωρίζει την τιμή τους. Αυτό είναι ανεπίτρεπτο».

Αντίστοιχα, ο κ. Δημητριάδης αναφέρει πως έπρεπε από τις αρχές του μήνα να έχουν ανακοινωθεί οι τιμές για όλες τις ποικιλίες. Σημείωσε, επίσης, πως σε συνάντηση που είχαν με την Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδος, ζήτησαν να μάθουν τους λόγους που οι τιμές είναι χαμηλές. «Χωρίς να γίνει κάποια διαβούλευση με τους αγροτικούς συλλόγους, αποφάσισαν να ρίξουν τις τιμές, την ώρα που θέτουν ζήτημα ποιότητας των προϊόντων. Για να είναι ποιοτικά πρέπει και να πληρώνονται», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Δημητριάδης.

Πηγή: ypaithros.gr Ρεπορτάζ: Μελίνα Ζιάγκου, Αφροδίτη Χρυσοχόου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ