Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Μάθε τα πάντα για την ακμή και πως θα την αντιμετωπίσεις

Η ακμή αποτελεί τη συνηθέστερη αιτία επίσκεψης στο δερματολόγο και ένα από τα πιο βασανιστικά προβλήματα στην εμφάνισή μας. Πρόκειται για νόσο του δέρματος που εμφανίζεται κατά κύριο λόγο στην εφηβική ηλικία,όμως πολλές φορές προβληματίζει και μεγαλύτερες ηλικίες με την εμφάνισή της, ενώ έχει σαν αποτέλεσμα την αυξημένη
λιπαρότητα του δέρματος, καθώς και μια ποικιλία βλαβών στο πρόσωπο και το σώμα. Η δερματολόγος-αφροδισιολόγος και Αν. Επιστημονική Διευθύντρια της δερματολογικής κλινικής CosmeticDermaMedicine, Δρ. Κωνσταντίνα Μάμαλη, θα σου δώσει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για το πρόβλημα της ακμής.
Από τι προκαλείται και ποιοι τύποι ακμής υπάρχουν;

Η ακμή προκαλείται από την υπερδραστηριότητα των σμηγματογόνων αδένων, σε συνδυασμό με την απόφραξη του εκφορητικού τους πόρου.

Οι τύποι ακμής που συναντώνται είναι οι παρακάτω:

• Κοινή ακμή, η οποία είναι και η συνηθέστερη μορφή ακμής. Εμφανίζεται κυρίως στις ηλικίες 14-16 ενώ σταδιακά υποχωρεί. Συχνά, συνεχίζει να υφίσταται έως την αρχή ή τη μέση της 3ης δεκαετίας. Εντοπίζεται συνήθως στο πρόσωπο, το στήθος και την πλάτη.
 Μετεφηβική ακμή, ο τύπος που συναντάται κυρίως σε γυναίκες κατά την 3η και 4η δεκαετία της ζωής τους. Εμφανίζει έξαρση λίγες μέρες πριν από την αναμενόμενη εμμηνορρυσία, ενώ τα σπυράκια της ακμής αυτής εμφανίζουν χαρακτηριστική προτίμηση στο πηγούνι και τη γνάθο και καταλήγουν σε επώδυνα οζίδια βαθιά στο δέρμα. Φαγεσωρική ακμή: Πρόκειται για έναν ήπιο τύπο ακμής, κατά τον οποίο το δέρμα εμφανίζει χαρακτηριστικά φαγέσωρες (μαύρα στίγματα). Οι φαγέσωρες της ακμής διακρίνονται σε κλειστούς (άσπρο χρώμα), που παρουσιάζονται όταν ένας πόρος δεν έρχεται σε επαφή με τον αέρα και ανοικτούς (μαύρα στίγματα), όταν οι πόροι έρχονται σε επαφή με τον αέρα. Κυστική ακμή, η οποία διαφέρει από την κοινή ακμή στη βαρύτητα των βλαβών, τη χρονιότητά της και, μέχρι τελευταία, στη σχετική της αντίσταση στη συνήθη θεραπευτική αντιμετώπιση. Αρχίζει κατά την εφηβεία, παρατηρείται και στα δύο φύλα, αλλά πιθανώς συχνότερα στους άνδρες. Οι βλάβες που τη διακρίνουν από την κοινή ακμή είναι οι βαθιές επώδυνες βλατίδες, αλλά και οι ουλές. Άλλοι τύποι ακμής, όπως η βρεφική, η θερινή, η επαγγελματική, η τραυματική, η ακμή από φάρμακα, η ακμή από καλλυντικά κ.α.

Πως αντιμετωπίζεται η ακμή;

Η ακμή αντιμετωπίζεται είτε τοπικά με σκευάσματα για τις πολύ ήπιες περιπτώσεις, είτε με φαρμακευτική αγωγή για τις πιο βαριές μορφές, είτε με ορμονολογική θεραπεία όταν η ακμή συνοδεύεται με διαταραχές της έμμηνου ρύσεως. Τέλος, υπάρχει μια σειρά άλλων θεραπειών της ακμής που εφαρμόζονται σε δερματολογικά ιατρεία ή κλινικές.

✔ Καθαρισμός Προσώπου
Μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση ακμής κυρίως φαγεσωρικού τύπου. Θα πρέπει να προτιμάται ο δερματολογικός καθαρισμός που στοχεύει στην απομάκρυνση του σμήγματος και στη διάνοιξη των φαγεσώρων.Η χρήση ατμού δεν συνιστάται, γιατί μπορεί να οδηγήσει σε έξαρση της ακμής και επιμολύνσεις.
 Χημικό Peeling
Συνιστάται κυρίως σε φαγεσωρική ακμή ήπια έως μέτρια. Προτιμάται κυρίως το σαλικυλικό οξύ ενώ απαιτούνται 2 έως 4 συνεδρίες για άριστα αποτελέσματα. Το πρώτο ευεργετικό αποτέλεσμα των peeling στην αντιμετώπιση ακμής είναι η μείωση της λιπαρότητας και η ρύθμιση του σμήγματος.
 Fractional Laser
Η πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση της ουλωτικής ακμής, αλλά και άλλων μορφών ακμής που αντιστέκονται σε άλλες θεραπείες. Απαιτούνται 4 με 5 συνεδρίες για την πλήρη αντιμετώπιση ακμής.

Για περισσότερες λεπτομέρειες μπείτε στο www.cosmeticdermamedicine.gr

Ή καλέστε:
Αθήνα: 210 6980451
Κηφισιά: 210 6232220
Θεσσαλονίκη: 2310 224240
Πάτρα: 2610 226562
Ρόδος: 22410 32700
Λεμεσός: +357 25251040

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ