Αίτημα για αύξηση της ποσότητας δωρεάν διανομής στο ροδάκινο - Έκκληση στο υπουργείο για άμεσες ενέργειες

ΕΠΙΠΛΕΟΝ 40.000 ΤΟΝΟΥΣ ΖΗΤΑΝΕ ΟΙ ΙΣΠΑΝΟΙ
Επιστολή με την οποία ενημερώνει το Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου, για τις εξελίξεις στο αίτημα των ροδακινοπαραγωγών χωρών της ΕΕ για αύξηση της ποσότητας δωρεάν διανομής ροδακίνων, απέστειλε η
Κοινοπραξία Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας. Ταυτόχρονα, καλεί το υπουργείο σε άμεσες ενέργειες, ώστε να αξιοποιηθεί στο μάξιμουμ και για τους Έλληνες παραγωγούς η ευκαιρία απορρόφησης σημαντικών ποσοτήτων και η ανακούφιση που αυτό συνεπάγεται σε μια τόσο δύσκολη χρονιά. Δείτε την επιστολή: 
«Κύριε Υπουργέ
Έγινε στις 8 Αυγούστου στις Βρυξέλες , συνάντηση μεταξύ της οργάνωσης AREFLH στην οποία συμμετέχει και η Κοινοπραξία μας ως μέλος, εκπροσώπων Αγροτικών οργανώσεων , Ισπανίας, Ιταλίας και Γαλλίας και υπηρεσιακών παραγόντων της Διεύθυνσης DG AGRI.

Τέθηκε το πρόβλημα της χαμηλής απορροφητικότητας από τις αγορές των ροδακίνων και νεκταρινιών και των δυσκολιών που προκαλεί το Ρωσικό εμπάργκο. Ζητήθηκε από τις οργανώσεις η αύξηση των ποσοτήτων για δωρεάν διανομές που προβλέπει ο πρόσφατα εκδοθείς Κανονισμός 1165/2017 . Συγκεκριμένα οι Ισπανοί ζήτησαν να αυξηθούν οι ποσότητες της χώρας τους κατά 40.000 τόνους πλέον των 9.775 τόνων που προβλέπει ο ως άνω κανονισμός.

Σύμφωνα με έγγραφο που μας έστειλε η AREFLH πρέπει να στείλουμε έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας τις ποσότητες παραγωγής που είχαμε, την εμπορευθείσα ποσότητα, τα αποθέματα που υπάρχουν στα ψυγεία , τις ποσότητες που αποσύρθηκαν με το πρόγραμμα των δωρεάν διανομών και τα δεδομένα των τιμών πώλησης των προϊόντων.

Τα εν λόγω στοιχεία θα συμβάλουν στο να στοιχειοθετήσουμε και την δική μας απαίτηση για αύξηση των ποσοτήτων αναλογικά , σε σχέση με αυτές των άλλων χωρών , εφόσον δοθούν από την Ε.Ε.

Επίσης τα ίδια στοιχεία θα συμπεριληφθούν και στον φάκελο που θα ετοιμάσουμε στο τέλος Σεπτεμβρίου για να ζητήσουμε οικονομική στήριξη.

Ταυτόχρονα θα πρέπει άμεσα το Υπουργείο να προχωρήσει το αίτημα της μετατροπής μέρους της ποσότητας των δαμάσκηνων , που κακώς δόθηκαν στη χώρα μας από τον Κανονισμό 1165/2017 , σε ροδάκινα και νεκταρίνια όπως έχουμε ήδη ενημερώσει τον Υπουργό και τις υπηρεσίες.

Σας αποστέλλουμε δε συνημμένα και τα σχετικά έγγραφα που είναι στην διάθεση μας.»

Με εκτίμηση
Γιαννακάκης Χρήστος

Δημοφιλείς αναρτήσεις