Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Σπίλοι: Πότε είναι επικίνδυνοι;

Οι σπίλοι (ή ελιές) αποτελούν την κλινική εκδήλωση καλοήθους πολλαπλασιασμού κυττάρων που βρίσκονται φυσιολογικά στο δέρμα. Όλοι οι άνθρωποι εμφανίζουμε σπίλους, οι οποίοι είτε παρουσιάστηκαν από τη γέννηση μας (συγγενείς), είτε αναπτύχθηκαν τις πρώτες δεκαετίες της ζωής μας (επίκτητοι). Εμφανίζονται σε οποιοδήποτε σημείο του
ανθρώπινου σώματος, ωστόσο είναι συχνότερη στα μέρη του σώματος που είναι εκτεθειμένα στην ηλιακή ακτινοβολία. Ο αριθμός και το είδος των σπίλων εξαρτάται από γενετικούς παράγοντες (κληρονομικότητα), ενώ η έκθεση στον ήλιο μπορεί να επηρεάσει την εμφάνισή τους.
Η δερματολόγος- αφροδισιολόγος και Επιστημονική Διευθύντρια της δερματολογικής κλινικής Cosmetic Derma Medicine, Δρ. Αμαλία Τσιατούρα, μας εξηγεί πότε ένας σπίλος είναι επικίνδυνος και για ποιο λόγο πρέπει να επισκεπτόμαστε τακτικά το δερματολόγο μας.
“Ο λόγος που έχουν τόσο μεγάλη σημασία οι σπίλοι είναι το γεγονός ότι ενίοτε αποτελούν το υπόστρωμα πάνω όπου αναπτύσσεται κακοήθες μελάνωμα, ο πλέον επιθετικός κακοήθης όγκος του δέρματος. Τα μελανινοκύτταρα των σπίλων μετατρέπονται σε καρκινικά κυρίως λόγω της επίδρασης της ηλιακής ακτινοβολίας” μας ενημερώνει η Δρ. Τσιατούρα.

Πότε είναι επικίνδυνος ένας σπίλος;

Οι παράγοντες που επηρεάζουν το βαθμό επικινδυνότητας ενός σπίλου είναι η ασυμμετρία, τα όρια, το χρώμα, η διάμετρος αλλά και η εξέλιξή του. Εάν ένας σπίλος παρουσιάσει μια οποιαδήποτε αλλαγή από την αρχική του μορφολογία, μεγαλώνει, εμφανίζει κνησμό, πόνο ή οίδημα, εάν η βλάβη είναι παράξενη στην αφή ή παρουσιάζει αλλαγή στο χρώμα της (αποχρωματισμό ή υπέρχρωση), εάν αιμορραγεί ή αν παρουσιάζει αλλαγή αισθητικότητας, κρίνεται επιτακτική και άμεση η επίσκεψη σε δερματολόγο.

Τρόποι Διάγνωσης

§ Δερματοσκόπηση: Πρόκειται για την εξέταση εκλογής των σπίλων για την πρώιμη ανίχνευση του δερματικού μελανώματος. Είναι μία διαγνωστική, μη επεμβατική, απεικονιστική τεχνική που γίνεται με την βοήθεια ειδικού εργαλείου, του δερματοσκοπίου, το οποίο εφαρμόζεται επάνω στους σπίλους με τη χρήση ειδικών ελαίων ή γέλης ή νερού, για τη διάκριση μορφολογικών χαρακτηριστικών της δομής και του χρώματος των αλλοιώσεων που δεν είναι ορατά διά γυμνού οφθαλμού, μεγεθύνοντας τόσο όσο είναι δυνατόν για την ανίχνευση κάποιας κακοήθειας.

§ Χαρτογράφηση: Αποτελεί την πιο αξιόπιστη μέθοδο για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του δέρματος. Πρόκειται για καταγραφή των σπίλων του σώματος με τη χρήση ψηφιακής φωτογράφησης, ανάλυσης και αποθήκευσης των δερματοσκοπικών εικόνων σε ηλεκτρονικό υπολογιστή με την βοήθεια ειδικού λογισμικού και σύγκριση με τις παλαιότερες εικόνες σε επόμενο έλεγχο. Η χαρτογράφηση των σπίλων πρέπει να γίνεται μία φορά ετησίως, εκτός αν θεωρηθεί αναγκαία ή επανεξέταση κάποιου σπίλου πιο σύντομα.

Ποιοι πρέπει να προβαίνουν συστηματικά σε έλεγχο των σπίλων τους;

Άτομα υψηλού κινδύνου θεωρούνται τα άτομα με πολυάριθμους σπίλους (περισσότερους από 50), άτομα με οικογενειακό ή ατομικό ιστορικό καρκίνου του δέρματος, άτομα με ανοιχτό φωτότυπο δέρματος (φωτότυπος 1 και 2), άτομα με ιστορικό εγκαυμάτων από τον ήλιο σε παιδική ή εφηβική ηλικία, άτομα με το σύνδρομο δυσπλαστικών σπίλων.

Για περισσότερες λεπτομέρειες μπείτε στο www.cosmeticdermamedicine.gr

Ή καλέστε:
Αθήνα: 210 6980451
Κηφισιά: 210 6232220
Θεσσαλονίκη: 2310 224240
Πάτρα: 2610 226562
Ρόδος: 22410 32700
Λεμεσός: +357 25251040

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ