Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Ονυχομυκητίαση: Όσα θέλεις να ξέρεις

CosmeticDermaMedicine
Ένα συχνό πρόβλημα που εμφανίζεται στα νύχια, και συχνότερα στα νύχια των ποδιών, είναι οι μύκητες. Η ονυχομυκητίαση ταλαιπωρεί αρκετό κόσμο γιατί πέρα από την εμφάνιση, μπορεί να προκαλέσει πόνο και δυσκολία στη βάδιση. Η μυκητίαση νυχιών προσβάλλει άνδρες και γυναίκες, ενώ σπανιότερα προσβάλλει παιδιά, με τους

άνδρες να προσβάλλονται συχνότερα. Η συχνότητα της ονυχομυκητίασης κυμαίνεται από 2-13% του γενικού πληθυσμού. Η δερματολόγος-αφροδισιολόγος και Επιστημονική Διευθύντρια της CosmeticDermaMedicine, Δρ. Αμαλία Τσιατούρα, μας ενημερώνει για όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε σχετικά με την επώδυνη αυτή λοίμωξη των νυχιών.
Τι είναι οι μύκητες νυχιών;
Οι μύκητες νυχιών είναι μία λοίμωξη που συχνά προσβάλλει νύχια χεριών και ποδιών και οφείλεται σε μικροοργανισμούς που ανήκουν στην κατηγορία των μυκήτων (δερματόφυτα και βλαστομύκητες). Οι μύκητες νυχιών μπορεί να προσβάλλουν όλα τα μέρη του νυχιού ενώμπορούν να εξαπλωθούν και στα διπλανά νύχια ή να συνδυαστούν και με γενίκευση της μυκητίασης στο δέρμα των ποδιών και χεριών. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, αυξάνεται το ποσοστό των ασθενών που αναζητούν λύση για τους μύκητες νυχιών, καθώς η ζέστη, η εφίδρωση στην περιοχή, σε συνδυασμό με την επαφή με το νερό στη θάλασσα, την άμμο ή την πισίνα ευνοούν την εξάπλωση των μυκήτων νυχιών.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα συμπτώματα μυκήτων νυχιών μπορούν να ποικίλλουν από ασθενή σε ασθενή. Ο ίδιος μύκητας νυχιού μπορεί να έχει διαφορετικά συμπτώματα και να εκδηλώνεται διαφορετικά σε κάθε άνθρωπο.Αρχικά τα συμπτώματα μυκήτων νυχιών αφορούν στην εμφάνιση και μόνο του νυχιού χωρίς πόνο ή ενόχληση στον ασθενή και συνήθως αφορά πάχυνση του νυχιού,αλλαγή του χρώματός , δυσμορφία ή καιαποκόλληση του νυχιού από την κοίτη του.Το νύχι μπορεί να εμφανίσει χρώμα κιτρινωπό, καφετί έως και πρασινωπό ή μαύρο. Καθώς προχωρά η ονυχομυκητίαση χωρίς θεραπεία, τα συμπτώματα μυκήτων νυχιών συνίστανται σε πόνο, δυσχέρεια στη βάδιση, στην ορθοστασία και στην άσκηση, καθώς και σε υπαισθησία ή παραισθησία στα πόδια.

Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία της ονυχομυκητίασης;

Καταρχήν, η θεραπεία μυκήτων νυχιών πρέπει να γίνεται από ειδικό δερματολόγο, ο οποίος είναι και ο πλέον ειδικός για τη σωστή διάγνωση και επιλογή της θεραπείας.

θεραπεία με τοπικά σκευάσματα:


Πολλοί ασθενείς προτιμούν την τοπική θεραπεία για τους μύκητες νυχιών. Η τοπική θεραπεία είναι ιδανική για ήπιες και αρχικές μορφές μυκητιάσεων και για ασθενείς που έχουν αντένδειξη στην χρήση φαρμάκων από το στόμα. Απαιτούν τη σωστή συμμόρφωση του ασθενούς καθώς η θεραπεία θα πρέπει να είναι πολύμηνη. Η τοπική θεραπεία μυκήτων νυχιών θα πρέπει να γίνεται πάνω στο νύχι και το γύρω δέρμα.

θεραπεία με φάρμακα από το στόμα:


Τα φάρμακα από το στόμα είναι πολύ αποτελεσματικά σε συγκεκριμένες μορφές μυκητιάσεων. Πρόκειται για την κλασική – παραδοσιακή θεραπεία αντιμετώπισης της ονυχομυκητίασης στην οποία καταφεύγουν οι περισσότεροι ασθενείς. Ανεπιθύμητες ενέργειες θεραπείας μυκήτων νυχιών με φάρμακα είναι η αύξηση των ηπατικών ενζύμων στο αίμα, καθώς τα φάρμακα αυτά μεταβολίζονται στο συκώτι. Επειδή η θεραπεία είναι πολύμηνη απαιτούνται συχνές εξετάσεις αίματος προκειμένου να αποφευχθούν οι ανεπιθύμητες ενέργειες των σκευασμάτων αυτών.

θεραπεία με laser:


Η θεραπεία μυκήτων νυχιών με laser είναι η πιο σύγχρονη θεραπεία, καθώς αποστειρώνεται ο μύκητας με φυσικό τρόπο. Το φως του λέιζερ είναι μυκητοκτόνο και εκριζώνει τους μύκητες χωρίς τις παρενέργειες των φαρμάκων. Πρόκειται για μία γρήγορη, εύκολη, ανώδυνη και πολύ αποτελεσματική θεραπεία μυκήτων νυχιών. Για την θεραπεία ονυχομυκητίασης με laser χρησιμοποιείται ND-Yag laser που είναι και το μόνο εγκεκριμένο. Απαιτούνται 4-7 συνεδρίες για την πλήρη αποκατάσταση, η οποία πιστοποιείται με την καλλιέργεια που λαμβάνεται πριν και μετά τη θεραπεία.

Ποια τα πλεονεκτήματα της θεραπείας της ονυχομυκητίασης με laser;

Η laser θεραπεία κερδίζει συνεχώς έδαφος αφού έχει πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με τις συμβατικές θεραπείες όπως:

· Στερείται παρενεργειών αφού δρα τοπικά στα νύχια χωρίς να επηρεάζει τον υπόλοιπο οργανισμό

· Είναι γρήγορη αφού απαιτούνται από τον ασθενή 10 λεπτά από το χρόνο του μία φορά τον μήνα

· Είναι αποτελεσματική και δραστική αφού το φως του λέιζερ έχει μυκητοκτόνο

· Δρα και προληπτικά στην εξάπλωση της ονυχομυκητίασης αφού σε κάθε συνεδρία εφαρμόζεται το laser σε όλα τα νύχια των ποδιών ή χεριών και όχι μόνο στα πάσχοντα

Cosmetic Derma Medicine

Αθήνα: +30 210 6980451
Κηφισιά: +30 210 6232220
Θεσσαλονίκη: +30 2310 224240
Πάτρα: +30 2610 226562
Ρόδος: +30 22410 32700
Λεμεσός: +357 25251040

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ