Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Ένας πρώην «Βεροιώτης» κάρφωσε την Παρτιζάν

Ήταν το καλοκαίρι του 2013. Ο Μάικλ Ολαϊτάν μετακόμιζε από την Βέροια στον Πειραιά για λογαριασμό του Ολυμπιακού και στην «Βασίλισσα του Βορρά» έψαχναν τον αντικαταστάτη του. Το όνομα που έπεσε στο τραπέζι ήταν άγνωστο προς το κοινό, αλλά ο ίδιος φρόντισε σύντομα να συστηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Δεκαπέντε τέρματα στο
πρωτάθλημα -σώζοντας ουσιαστικά μόνος του την Βέροια-, άλλα επτά μέχρι τα μέσα της επόμενης χρονιάς και στην πόλη της Ημαθίας είχαν βρει τον ηγέτη τους. Όλη αυτή η αναφορά γίνεται φυσικά για τον Ελ Φαρντού Μοχάμεντ Μπεν Ναμπουχανέ ή πιο απλά Μπεν, ο οποίος έμελε χτες να γίνει ο απόλυτος πρωταγωνιστής στο εκτός έδρας ματς του Ολυμπιακού με την Παρτίζαν (1-3). Ποια είναι, όμως, η ιστορία του 28χρονου επιθετικού με καταγωγή από τις Κομόρες; Ο «Βεροιώτης» σας παρουσιάζει την άγνωστη διαδρομή του…
Με καταγωγή από τις Νήσους Κομόρες, ασχολήθηκε από μικρό παιδί με το ποδόσφαιρο και είχε όνειρο του να αγωνιστεί στο εξωτερικό και το Τσάμπιονς Λιγκ. Τα εμπόδια ήταν υπαρκτά αφού σε ένα τόσο μικρό νησί δίπλα από την Μαδαγασκάρη, δύσκολα θα τον πρόσεχαν. Κι όμως ο Μπεν πήγε στην Μαγιότ (κοντινό νησί και αποικία της Γαλλίας), αγωνίστηκε στην τοπική ομάδα κι εν συνεχεία μετακόμισε στη Σεν Πιερουά. Εκεί, τον εντόπισαν Γάλλοι σκάουτερ, οι οποίοι τον ξεχώρισαν από τους υπόλοιπους συνομήλικούς του και σε ηλικία 16 χρόνων μετανάστευσε στην Ευρώπη για λογαριασμό της Χάβρης. Εντάχθηκε σε μία από τις καλύτερες ακαδημίες της Ευρώπης, μαθαίνοντας τα… μυστικά του ποδοσφαίρου από πρώτο χέρι! Στην Νορμανδία παρέμεινε για 2 χρόνια και το 2008 πήγε στην Βαν, όπου αγωνίστηκε για 5 σεζόν, μετρώντας 120 εμφανίσεις και 55 τέρματα. Κάπου εκεί, και συγκεκριμένα το καλοκαίρι του 2013, στην ιστορία μπήκε και η Βέροια. 
Ψάχνοντας τον αντικαταστάτη του Μάικλ Ολαϊτάν, ο οποίος εξαργύρωσε τις πολύ καλές του εμφανίσεις με την κυανέρυθρη φανέλα παίρνοντας μεταγραφή στον Ολυμπιακό, οι ιθύνοντες της Βασίλισσας «έπεσαν» πάνω στον Μπεν. Ο 24χρονος τότε επιθετικός δεν δυσκολεύτηκε να έρθει στην Ελλάδα, βλέποντας την επιλογή της Βέροιας ως μια νέα πρόκληση στην καριέρα του. Παρά τις σκέψεις ορισμένων ανθρώπων της ΠΑΕ για τριετές συμβόλαιο συνεργασίας, αποφασίστηκε τελικά να υπέγραψε διετές. Και λίγο αργότερα, μετά τις εξαιρετικές του εμφανίσεις «χτυπούσαν» το κεφάλι τους στον τοίχο. Ο Μπεν είχε καταφέρει τον ενάμιση αυτό χρόνο που βρισκόταν στη χώρα μας, να μαγνητίσει τα βλέμματα πολλών ομάδων. Ολυμπιακός, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ ενδιαφέρθηκαν για τον ποδοσφαιριστή, ενώ δημοσιεύματα το καλοκαίρι του 2014 έκαναν λόγω ακόμη και για ενδιαφέρον της αγγλικής Λέστερ. Σαν να μην έφθαναν όλα αυτά τα παράσημα, ο Μπεν κλήθηκε και για πρώτη φορά στην Εθνική ομάδα της πατρίδας του, παίζοντας βασικός στην εκτός έδρας ήττα από την Κένυα. Από τότε έχει καταγράψει άλλες 8 εμφανίσεις, σκοράροντας και 2 τέρματα. 
Ο επιθετικός από τις Κομόρες συνέχισε τις εξαιρετικές του εμφανίσεις, λοιπόν, και τη σεζόν 2014/15. Στις αρχές του Γενάρη δε, έκλεισε στον Ολυμπιακό με τους Πειραιώτες να τον αποκτούν χωρίς να δώσουν χρήματα στην Βέροια, καθώς το συμβόλαιό του ολοκληρωνόταν μετά από έξι μήνες! Δεν δυσκολεύτηκε να πει το «ναι», βλέποντας τους «ερυθρόλευκους» ως μια ευκαιρία ζωής. Η τύχη, όμως, του δεν ήταν σύμμαχός του. Στην τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος και σε ένα αδιάφορο παιχνίδι με τον Πανθρακικό, ο Μπεν υπέστη ρήξη χιαστών! Αφού ο Ολυμπιακός στάθηκε στο πλευρό του, βοηθώντας τον να περάσει τον πολύ σοβαρό τραυματισμό, επέλεξε στην επιστροφή του να τον δώσει τον Ιανουάριο του 2016 στον Λεβαδειακό. Δεκατέσσερις εμφανίσεις και δύο τέρματα ο απολογισμός του, ενώ ακολούθησε ακόμη ένας δανεισμός την επόμενη σεζόν στον Πανιώνιο. Εκεί, ο Μπεν «έβγαλε» μάτια και έδειξε πως αξίζει μια ευκαιρία. Την οποία και εν τέλει πήρε από τον Μπέσνικ Χάσι. 
Ακολούθησε κανονικά την προετοιμασία στο Ζέεφελντ, έδειξε εξαιρετικά δείγματα σε αυτή και έπεισε πως μπορεί με την ποιότητά του να βοηθήσει τους «ερυθρόλευκους». Εκτός, όμως, από τα χαρακτηριστικά που διαθέτει, είναι και ένας φοβερός χαρακτήρας. Η φωνή του δεν… ακούγεται στου Ρέντη. Είναι ένας ήρεμος τύπος, οικογενειάρχης, που λατρεύει το ποδόσφαιρο και ξέρει να το διασκεδάζει. Και αυτό γιατί εκτιμάει τις ευκαιρίες που του δόθηκαν να φύγει από την πάμφτωχη χώρα του και να ζήσει αξιοπρεπώς, κάνοντας το χόμπι του επάγγελμα. Ο Μπεν θέλει να κερδίσει ένα προσωπικό στοίχημα που έχει βάλει με τον εαυτό του. Από την στιγμή που έκλεισε στον Ολυμπιακό, είχε ως στόχο να καθιερωθεί σε αυτόν. Ήθελε να δικαιώσει τους ανθρώπους των Πειραιωτών για την εμπιστοσύνη τους αλλά και αυτούς της Βέροιας που υποστήριζαν πως αν δεν είχε πάθει χιαστούς θα έπαιζε στους «ερυθρόλευκους» από την πρώτη χρονιά. Και δείχνει από την πρώτη επίσημη συμμετοχή του, πως βαδίζει στον σωστό δρόμο! Στο Βελιγράδι, ήταν η δικιά του βραδιά. Ο Χάσι επέλεξε να τον ξεκινήσει στο ματς με την Παρτίζαν αντί του ανέτοιμου Εμενίκε και ο Μπεν άρπαξε την ευκαιρία από τα μαλλιά. Σκόραρε δύο τέρματα, το ένα πιο όμορφο από το άλλο και δήλωσε παρών, επιβραβεύοντας τον προπονητή του για την επιλογή του να τον χρησιμοποιήσει!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ