Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Αγροτική κινητοποίηση στην Ημαθία

Το θέμα των εξευτελιστικών τιμών των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων - και ιδιαίτερα του ροδάκινου - καθώς και τις ακάλυπτες ασφαλιστικά ζημιές από τον ΕΛΓΑ στην αναμενόμενη φρουτοπαραγωγή της περιοχής, ανέδειξε η αγωνιστική συγκέντρωση αγροτών που πραγματοποιήθηκε στις 13/7 στην κεντρική πλατεία της Νάουσας, με πρωτοβουλία του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας». Της συγκέντρωσης προηγήθηκαν περιοδείες στην πόλη και τα χωριά της Νάουσας με το κάλεσμα του συλλόγου, ενώ έγινε συζήτηση με τους αγρότες της περιοχής, οι οποίοι εξέφρασαν την αγωνία τους για το μέλλον της παραγωγής τους και την αγανάκτησή τους για τα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης.Οι ροδακινοπαραγωγοί της Ημαθίας βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς τα επιτραπέζια ροδάκινα είτε σαπίζουν στα ψυγεία, είτε πωλούνται σε εξευτελιστικά χαμηλές τιμές, με 10 και 15 λεπτά το κιλό. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, περίπου 20.000 τόνοι σαπίζουν στα ψυγεία. Η εξέλιξη αυτή ήρθε να προστεθεί στο εμπάργκο και τις ζημιές από την κακοκαιρία, στις συνεχείς αυξήσεις εφοδίων, στα χαράτσια σε ΕΛΓΑ, ΟΣΔΕ, στην άγρια φορολόγηση, τις πανάκριβες πιστοποιήσεις για αγροτικά μηχανήματα.

Επιβεβαιώνεται ότι τα όσα λέγονταν για τη «χρυσή ευκαιρία» για το ροδάκινο, προκειμένου να ανακτήσει αγορές, αφορούν μόνο τους μεγαλεμπόρους και τους βιομήχανους μεταποιητές, που βρήκαν τη χρυσή ευκαιρία να βάλουν στο χέρι κοψοχρονιά το προϊόν. Καμία σχέση δεν έχουν με τους χιλιάδες ροδακινοπαραγωγούς, που βρίσκονται στη μέγγενη των κυρώσεων της ΕΕ προς τη Ρωσία και του αντίστοιχου εμπάργκο της Ρωσίας, όπου μέχρι πρότινος εξαγόταν το 80% της παραγωγής, καθώς και της ληστείας των εμπόρων και των βιομηχάνων μεταποιητών.

Ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» καλεί τους αγρότες να παλέψουν και να διεκδικήσουν μεταξύ άλλων: Αμεση αναπλήρωση από την ΕΕ του χαμένου εισοδήματος λόγω του εμπάργκο. Εγκαιρη εκτίμηση των ζημιών από το χαλάζι, τις πλημμύρες κ.λπ., που έπληξαν την περιοχή για δεύτερη χρονιά. Κατώτερες εγγυημένες τιμές για όλα τα αγροκτηνοτροφικά προϊόντα. Αφορολόγητο 12.000 ευρώ συν 3.000 για κάθε παιδί. Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, στα μέσα και εφόδια.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ